Cetatea Poienari - închisă din cauza urșilor. Un urs a rupt gardul electric de protecție și a pătruns în zona de acces a turiștilor

Turism   
Cetatea Poienari - închisă din cauza urșilor. Un urs a rupt gardul electric de protecție și a pătruns în zona de acces a turiștilor

Cetatea Poienari, cel mai important obiectiv turistic al județului Argeș, a fost închisă temporar, începând de marți, din cauza urșilor, la două săptămâni de la momentul redeschiderii ei, după cel puțin doi ani de reabilitări majore. Autoritățile județene au luat această decizie după ce un ura a rupt gardul electric de protecție și a pătruns în zona de acces a turiștilor.

Cetatea Poienari, cel mai important obiectiv turistic al județului Argeș, aflată în administrarea Muzeului Județean Argeș, instituție finanțată de Consiliul Județean Argeș, este închisă începând de marți, 29 aprilie 2025, a anunțat Consiliul Județean Argeș pe pagina sa de Facebook.

Urmărește-ne și pe Google News
Val de angajări în restaurante și hoteluri. Salariile pentru ospătari, barmani, cameriste, spălători de vase CITEȘTE ȘI Val de angajări în restaurante și hoteluri. Salariile pentru ospătari, barmani, cameriste, spălători de vase

Potrivit sursei citate, decizia de închidere a cetății a fost luată după ce luni, 28 aprilie 2025, un urs a rupt gardul electric de protecție și a pătruns în zona de acces a turiștilor, scrie News.ro.

„Măsura de închidere a Cetății Poienari a fost luată pentru protecția turiștilor, iar accesul la Cetatea Poienari va fi posibil după ce zona va fi securizată. Pentru soluționarea situației vor fi sesizate instituțiile abilitate, respectiv Instituția Prefectului”, mai menționează Consiliul Județean Argeș.

Cetatea Poienari, cunoscută și ca Cetatea lui Vlad Țepeș, unul dintre cele mai importante obiective turistice din județul Argeș, care atrăgea anual peste o sută de mii de vizitatori, a fost închisă turiștilor la sfârșitul anului 2021, pentru lucrări de conservare și reabilitare.

În iulie 2021, a fost semnat contractul de proiectare și execuție pentru lucrările de conservare și reabilitare a Cetății Poienari. Lucrările vizau suprafața de 1.897 metri pătrați, cuprinzând suprafața construită a cetății și scările care duc până la cetate. Valoarea totală a contractului de proiectare și execuție a lucrărilor a fost de 20.133.693 lei cu TVA.

Începute în vara anului 2022, lucrările au fost terminate anul trecut și recepționate în această primăvară, Cetatea Poienari fiind deschisă publicului în 14 aprilie.

Ultima restaurare a cetății Poienari a avut loc în 1971, așa încât acum a avut nevoie de reabilitări majore - numeroase consolidări ale zidurilor, dar și refacerea completă a celor 1.400 de trepte de acces și montarea balustradelor.

Sute de tone de nisip și palmieri pe ”Litoralul Vestului” pentru împrospătare CITEȘTE ȘI Sute de tone de nisip și palmieri pe ”Litoralul Vestului” pentru împrospătare

Dată fiind frecventa prezență a urșilor în zonă, autoritățile au decis ca în jurul cetății și drumului de acces să fie montate garduri electrice împotriva urșilor.

Înainte de pandemia de COVID, Cetatea Poenari era vizitată anual de 100.000 de turiști. În anul 2020, numărul acestora a scăzut la 80.000. Aflată în proprietatea Județului Argeș și administrată de Muzeul Județean Argeș, Cetatea Poienari este încadrată ca Monument istoric de categoria A de importanță națională și internațională.

Ridicată în secolul al XIV-lea, în timpul domniei lui Negru Vodă, și având la început un singur turn, Cetatea Poienari a fost extinsă în timpul domniei lui Vlad Țepeș. Monumentul istoric se află în apropierea Barajului Vidraru, la 27 de kilometri de Curtea de Argeș și la peste 150 de kilometri de București. Reședință secundară a lui Vlad Țepeș, Cetatea Poienari a fost construită ca fortăreață împotriva otomanilor, nefiind vreodată cucerită. Cetatea fost ultimul refugiu al lui Vlad Țepeș înainte ca acesta să plece în Transilvania.

viewscnt
Afla mai multe despre
cetatea poienari
ursi