UE primește prima cerere de autorizare a vânzării de carne cultivată în laborator

UE primește prima cerere de autorizare a vânzării de carne cultivată în laborator
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 iul 2024

Compania franceză Gourmey a cerut în premieră în UE o autorizație premergătoare introducerii pe piață pentru foie gras cultivat în laborator, pe fondul unei dezbateri aprinse între guvernele europene cu privire la inovația alimentară.

Pe 26 iulie, Gourmey, o companie cu sediul la Paris, specializată în alimente cultivate, a anunțat că a depus o cerere pentru produsul său de rață pe bază de celule la autoritățile de siguranță alimentară din UE, Elveția, Marea Britanie, Singapore și Statele Unite, arată Euractiv.

Urmărește-ne și pe Google News

Produsul emblematic al companiei va fi o „o nouă alegere pentru pasionații de foie gras”, se arată într-un comunicat de presă.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Tranzacție - Cramele Recaș intră în casa de vinuri Tenuta Odobești CITEȘTE ȘI Tranzacție - Cramele Recaș intră în casa de vinuri Tenuta Odobești

„Segmentul premium a fost întotdeauna în fruntea tendințelor alimentare, unde apar cele mai interesante inovații. Asistăm la o tracțiune comercială palpitantă pentru primul nostru produs în multe regiuni în care bucătarii doresc să continue să servească foie gras de înaltă calitate”, a declarat Nicolas Morin-Forest, CEO Gourmey, citat în comunicatul de presă.

Morin-Forest a adăugat că așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu autoritățile de reglementare pentru a asigura conformitatea cu cerințele de siguranță și și-a exprimat încrederea că produsele sale vor îndeplini „standardele foarte exigente” stabilite de autoritățile UE.

Carnea cultivată sau crescută în laborator este produsă folosind o probă de celule animale care cresc într-un mediu bogat în nutrienți, formând mușchi, grăsime și țesuturi.

Produsele de cultură folosesc de obicei ser fetal bovin, care implică moartea unei vaci și a embrionului său, ceea ce le face problematice din punct de vedere etic pentru vegetarieni și vegani. Cu toate acestea, Gourmey susține că nu folosește componente de origine animală în timpul cultivării, ceea ce face ca foie gras să fie produs fără sacrificarea unui animal.

Mai mult, Gourmey a spus că a efectuat un studiu extern al amprentei de mediu a companiei, care arată că aceasta ar fi semnificativ mai mică decât în cazul producerii de foie gras în mod convențional.

Controverse privind carnea de laborator

Carnea crescută în laborator este reglementată în UE ca „aliment nou”, o definiție legală care include produse care nu sunt prezente în mod semnificativ în alimentația europenilor înainte de mai 1997. În conformitate cu legislația UE, o companie care dorește să introducă un aliment nou în blocul comunitar trebuie să depune o cerere de autorizare la Comisia Europeană.

Cu toate acestea, miniștrii agriculturii din Franța, Italia și Austria au prezentat o notă în ianuarie anul trecut Consiliului UE prin care puneau sub semnul întrebării dacă regulamentul privind alimentele noi este potrivit pentru carnea de cultură și cereau o evaluare mai strictă a produselor de cultură.

Ei au catalogat aceste inovații drept o amenințare la adresa „metodelor de producție autentice” și au susținut că EFSA, autoritatea UE pentru siguranța alimentară, ar trebui să emită orientări clare pentru evaluarea cărnii cultivate în laborator, similare cu cele utilizate pentru medicamentele și produsele farmaceutice noi.

Ponderea persoanelor angajate în sectorul sportului crește mai rapid în România decât în UE CITEȘTE ȘI Ponderea persoanelor angajate în sectorul sportului crește mai rapid în România decât în UE

Nota, susținută și de miniștrii cehi, ciprioți, greci, maghiari, luxemburghezi, lituanieni, maltezi, români și slovaci, a cerut Comisiei să lanseze o „consultare publică” cu privire la carnea cultivată în laborator.

Recent, Ungaria, care a preluat președinția rotativă a Consiliului UE la 1 iulie, a propus o dezbatere în cadrul Consiliului cu privire la posibilul impact negativ al alimentelor noi asupra tradițiilor culinare ale Europei.

Budapesta a spus că produsele lactate și carnea animalelor crescute în ferme rămân o piatră de temelie a culturii alimentare europene, remarcând „scepticismul cetățenilor” față de noile tipuri de alimente.

viewscnt
Afla mai multe despre
gourmey
carne
ue