Lanțul croat de restaurante Submarine Burger, a cărui extindere în România a fost anunțată în premieră de Profit.ro, a preluat o participație majoritară în lanțul românesc VIVO Fusion Food Bar, care operează inclusiv în Aeroportul Otopeni.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
VIVO deține 7 restaurante, în București, Iași și Brașov, fiind unul dintre cele mai apreciate branduri de preparare a burgerilor.

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
În 2023, ulttimul an raportat, a avut afaceri de 39,9 milioane lei și un profit net de 4 milioane lei, cu 135 de angajați.
Acum, inclusiv pe baza acestei tranzacții, veniturile așteptate de croați din operațiunile din România pentru 2025 sunt de 12 milioane de euro, cu circa 782.000 de clienți, relevă datele analizate de Profit.ro.

În prezent au aproximativ 150 de angajați, iar până la sfârșitul anului numărul ar trebui să crească la 200 persoane.
Veniturile anuale totale, ale operațiunilor din Croația și România, sunt estimate la 30 de milioane de euro, cu peste 30 de restaurante, 500 de angajați și 3 milioane de burgeri vânduți anual.
Nivelul investiției se ridică la 1,5 milioane de euro.
Profit.ro a mai anunțat anterior că lanțul a lansat prima sa bucătărie “dark” din țară, printr-un parteneriat cu un serviciu de livrare, și pregătește deschiderea mai multor restaurante fizice pe piața locală în 2022.

Submarine a făcut astfel primul pas în afara Croației.
Lanțul croat, specializat în prepararea de burgeri din ingrediente organice, a fost lansat în 2014 de antreprenorii Dragoljub Bozović și Aleksandar Lazinica, în prezent operând o rețea de 13 restaurante fizice și bucătării dark în Croația.

Afaacerea a fost sprijinită de fondul de investiții Prosperus Growth, dar și de Fondul European de Investiții și Banca Croată pentru Reconstrucție și Dezvoltare (pentru 49,99% din capital).
Bucătăriile “întunecate”, cunoscute și ca restaurante-satelit, deservesc clienții exclusiv prin intermediul aplicațiilor online sau mobile, neavând mese sau spații de servire.

Dragoljub Bozović (D) și Aleksandar Lazinica, cofondatorii Submarine Burger
În primăvara anului 2021, Submarine Burger a fost inclusă în Top 1.000 de companii europene cu cea mai rapidă creștere, pe locul 720, fiind singura companie non-tehnologică din Croația luată astfel în calcul.

În 2019 a intrat pe lista celor mai bune 50 de locuri din lume pentru a mânca burgeri.
Piața locală de fast foood este estimată la circa 2,5 miliarde lei (un sfert din nișa totală a restaurantelor) și a reușit să reziste și în pandemie, principalii jucători din România fiind McDonald’s, KFC, Burger King, Spartan, Mesopotamia, Taco Bell.