Etichetarea laptelui va fi modificată din nou. Noua lege abia adoptată creează deja dificultăți producătorilor

Etichetarea laptelui va fi modificată din nou. Noua lege abia adoptată creează deja dificultăți producătorilor
scris 14 iun 2016

La doar o lună de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, Legea etichetării laptelui va fi modificată de parlamentari, după ce au constatat că unele dintre prevederile adoptate de aceștia le creează dificultăți producătorilor.

Legea 88/2016 privind stabilirea unor măsuri suplimentare obligatorii pentru etichetarea laptelui proaspăt pentru consum și a produselor lactate impune noi obligații de etichetare, în plus față de Regulamentul (UE) 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011, aplicabile produselor românești.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit legii în vigoare, termenul de "produs românesc" va putea fi folosit, la etichetarea laptelui de consum, doar pentru produsele obținute exclusiv din lapte provenind din ferme autohtone. Etichetarea laptelui va trebui să includă obligatoriu, dacă este cazul, și procentul în care a fost folosit lapte praf pentru obținerea produsului final.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

După ce au adoptat legea, parlamentarii au propus acum o nouă modificare argumentată prin "unele dificultăți în implementarea prevederilor legii sus menționate, sesizate de unele organizații și asociații din domeniu".

Parlamentul va discuta din nou eliminarea taxei pe \ CITEȘTE ȘI Parlamentul va discuta din nou eliminarea taxei pe "apa de ploaie” impusă populației și firmelor inclusiv la secetă

În textul legii este propusă înlocuirea sintagmei "produse lactate procesate" cu sintagma "produse lactate" și completarea cu sintagma "produse pe bază de lapte".

"În acest caz, se elimină falsurile și confuzia între produsele lactate autentice și produsele lactate care reprezintă amestecuri de grăsimi vegetale, înlocuitori și care au la bază între 30% și 50% lapte", arată inițiatorii noii legi.

O altă modificare importantă, care ar fi presupus costuri ridicate pentru etichetare, privește cerința actuală ca pe etichetă să fie trecute țara de origine și locul de proveniență a laptelui crud materie primă pentru consum.

În noul text este cerută indicarea țării de origine a laptelui materie primă pentru procesare.

"Un centru de colectare lapte poate avea între 50-1500 de mici producători. Deci, nu se pot trece pe etichetă sute sau mii de producători", au constatat parlamentarii, preg[tind acum eliminarea sintagmei "locul de proveniență".

O altă modificare are în vedere dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit mențiunea "Produs românesc". Legea actuală stabilește că un astfel de drept revine doar celor care folosesc în proporție de 100% lapte crud ca materie primă provenit din fermele din România.

Magazinele vor fi obligate să repare în 15 zile un produs abia cumpărat și să acorde un nou termen de garanție CITEȘTE ȘI Magazinele vor fi obligate să repare în 15 zile un produs abia cumpărat și să acorde un nou termen de garanție

Noul text arată că dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit mențiunea "Produs românesc" va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporție de 100% lapte ca materie primă provenit de la producători și procesatori, lapte de origine românească, raportat la ultimele 6 luni.  

Parlamentarii înlocuiesc, prin urmare, termenul "fermele" cu sintagma "producători și procesatori", iar explicația este că în acest mod sunt "cuprinse toate entitățile".

De asemenea, proiectul menționează că obligația Ministerului Agriculturii și a organizațiilor sau asociațiilor din domeniu de a finanța campanii de promovare a consumului de lapte și produse lactate românești va fi realizată în funcție de bugetele alocate.

Deși aprobată de Parlament, promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial, Legea deja adoptată de parlamentari va intra în vigoare în 90 de zile de la obținerea acordului Comisiei Europene, astfel că modificările ar putea fi adoptate până atunci.

viewscnt
Afla mai multe despre
lapte
produse
lactate
eticheta
etichetare
lege
parlament
proiect
producatori