Frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, și operatorul hotelier lituanian Apex Alliance Hotel Management, care gestionează 5 hoteluri în București, au cumpărat complexul hotelier de 5 stele Waldhaus Flims Wellness Resort, o unitate celebră, cu o istorie de aproape 150 de ani, din localitatea elvețiană Flims, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Tranzacția urmează a fi definitivată în următoarele săptămâni.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Redeschiderea complexului hotelier este planificată acum pentru 2025, relevă datele analizate de Profit.ro.
Waldhaus Flims Wellness Resort a fost deținut anterior de compania americană de investiții Z Capital Partners, care l-a cumpărat în decembrie 2015 și care l-a închis în vara anului trecut din motive financiare atribuite, în principal, creșterii costurilor cu energia.
Prin această achiziție, Pavăl Holding, grupul fraților Pavăl din Bacău, face a doua investiție de anvergură pe piața internațională, după achiziția monumentului istoric Grand Hotel Gardone din Italia din 2023. În același timp, Apex Alliance își extinde portofoliul la 17 hoteluri în Europa, din care 5 în București.
Noii proprietari ai Waldhaus Flims s-au angajat să conserve și să îmbunătățească unicitatea complexului, inclusiv clădirile sale istorice și designul interior.
„Suntem încântați să anunțăm achiziția celebrului Waldhaus Flims Wellness Resort. Ca investitor pe termen lung, prețuim foarte mult semnificația istorică a proprietății și a împrejurimilor sale naturale uimitoare. Ținta noastră este să conservăm aceste elemente unice în timp ce reînnoim cu atenție stațiunea pentru a oferi viitorilor noștri oaspeți o experiență remarcabilă, respectând rădăcinile hotelului și importanța acestuia pentru regiune“, a declarat Dragoș Pavăl, președintele Pavăl Holding.
Apex Alliance Hotel Management a fost anunțat ca operator oficial al hotelului. Portofoliul companiei va include 19 hoteluri până în primul trimestru din 2025, cu două noi hoteluri programate a fi inaugurate în Veneția (Italia) și Tallinn (Estonia).
CITEȘTE ȘI VIDEO Fosta Imprimerie de Vest din Oradea este demolată pentru apartamente Conceptul urmărit pentru redeschiderea complexului hotelier din Elveția vizează investiții în modernizarea infrastructurii, a sistemelor tehnice și alte soluții pentru confort.
Vânzătorul a fost reprezentat în tranzacție de compania de consultanță imobiliară CBRE Elveția.
Complexul Waldhaus Flims Wellness Resort a fost construit în 1877 și a fost complet renovat în toamna anului 2016. Complexul hotelier este situat în cel mai mare parc hotelier din Elveția și oferă o oază de wellness, 6 restaurante și baruri.
CITEȘTE ȘI O campioană olimpică reclamă birocrația drept cea mai mare problemă în dezvoltarea infrastructurii pentru natațieComplexul hotelier este format din 4 clădiri care comunică între ele, care păstrează măreția perioadei Belle Époque. Waldhaus are aproape 150 de camere.
Waldhaus este unul dintre cele mai mari hoteluri și spa-uri din Elveția, amplasat în munții Flims/Laax la 1.100 de metri peste nivelul mării.
Câștigurile din Dedeman, reinvestite
Dedeman, cel mai mare retailer local de bricolaj, a atins în 2023 o cifră de afaceri de 11,5 miliarde lei, în creștere cu 4,5% față de anul anul precedent, și un profit net de 1,5 miliarde lei, cu aproape 10% sub nivelul din 2022.
Rețeaua Dedeman numără 62 de magazine răspândite în toate județele țării cu excepția Teleorman și Giurgiu. Anul trecut au fost inaugurate doar două magazine: unul la Craiova lângă Promenada Mall și altul la Petroșani. Rețeaua de bricolaj mai beneficiază de 5 centre logistice, un parc auto propriu și are peste 13.000 de angajați.
Frații Pavăl au dezvoltat un centru logistic pentru Dedeman în localitatea Pantelimon.
După ce au făcut din Dedeman cea mai mare companie antreprenorială din țară, frații Pavăl au început să își diversifice investițiile. Până acum, spre sectorul imobiliar au direcționat cele mai mari sume, un total de peste 800 de milioane de euro.
Au încheiat cea mai mare tranzacție a anului 2022 și cea mai mare tranzacție imobiliară realizată vreodată în România prin achiziția portofoliului de birouri al CA Immo, contra unei sume de 377 de milioane de euro; au plătit circa 200 de milioane de euro pe complexul de birouri The Bridge, alte peste 120 de milioane de euro pe complexul The Office din Cluj-Napoca, circa 90 de milioane de euro pe prima clădire de birouri din cadrul complexului U Center din București și 50 de milioane de euro pe complexul de birouri Dacia One din București. Toate aceste achiziții îi poziționează pe locul 2 în clasamentul celor mai mari proprietari de spații pentru birouri din România, după Globalworth.
În plus, frații Pavăl au încheiat un parteneriat cu omul de afaceri Ionuț Dumitrescu și firma acestuia, Element Industrial, prin care dezvoltă și vând parcuri industrial-logistice lângă orașe mari din țară.
Pe lângă investițiile imobiliare, frații Pavăl și-au extins plasamentele și în construcții (Cemacon și Promateris), în industrie (Alro și Conpet), energie (Transelectrica și Electrica), viticultură (Purcari Wineries), restructurare companii (ROCA Investments), pe piața colectării de deșeuri (Ecorep Group), a panourilor fotovoltaice (Simtel), în transport fluvial (Transport Trade Services), sănătate (clinica dentară Victoria, Farmacia Tei și Bebe Tei) și agricultură (Moldova Farming).
Frații Pavăl au mai cumpărat un teren de 64 de hectare, în comuna Ștefăneștii de Jos (județul Ilfov), de la compania spaniolă Martinsa Fadesa. Terenul ar putea fi utilizat pentru dezvoltări de depozite, potrivit surselor Profit.ro.
Proprietarii Dedeman lucrează și la primul lor ansamblu rezidențial, ce va fi construit pe un teren agricol din cartierul băcăuan Șerbănești. În același cartier din Bacău, pe un teren de circa 7 hectare amplasat pe malul lacului Bistrița, se pregătește și construcția proiectului mixt Dedeman Campus, care va include un centru comercial.
De asemenea, aceștia au consolidat și restaurat casa negustorului Nicolae Hlebnikian din centrul Bucureștiului, cumpărată cu circa 5 milioane de euro, despre care au anunțat că o vor transforma în sediu pentru companiile holdingului Pavăl.
Apex în România
Apex Alliance Hotel Management este un operator litualian independent, care dezvoltă parteneriate de management hotelier pe termen lung cu investitori instituționali, proprietari sau fonduri de investiții, pentru hoteluri deja funcționale sau în faza de investiție. Compania operează cinci hoteluri în București, cu o capacitate totală de peste 1.000 de camere.
Acestea sunt Hilton Garden Inn Bucharest Old Town, Hilton Garden Inn Bucharest Airport, Courtyard Bucharest Floreasca, Moxy Bucharest Old Town și The Marmorosch Bucharest.
Grupul a investit circa 120 de milioane euro până în prezent în proprietățile hoteliere din România.