Lucrările de construcții au scăzut cu 0,8% în Uniunea Europeană și au crescut cu 0,2% în zona euro în octombrie, comparativ cu perioada similară din 2023, în timp ce România a înregistrat cel mai semnificativ declin în rândul statelor membre, arată datele publicate miercuri de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).
În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cel mai semnificativ declin al lucrărilor de construcții în octombrie, comparativ cu perioada similară din 2023, a fost în România (minus 14,5%), Slovenia (minus 13,4%) și Polonia (minus 11,4%), iar cele mai mari creșteri în Portugalia (6,9%), Spania (6,3%) și Bulgaria (6,2%).
Datele Eurostat arată că în octombrie, comparativ cu luna precedentă, lucrările de construcții au crescut cu 0,7% în Uniunea Europeană și cu 1% în zona euro, după un declin de 0,5% în UE și de 0,3% în zona euro, în septembrie, scrie Agerpres.
Cele mai mari creșteri ale lucrărilor de construcții în octombrie, comparativ cu luna precedentă au fost în Slovacia (7,9%), Austria (6,5%), Ungaria și Portugalia (ambele cu 4,6%). Scăderi au fost în România (minus 8,3%) și Polonia (minus 2,7%).
Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), în octombrie comparativ cu luna precedentă, în România volumul lucrărilor de construcții a scăzut, ca serie brută, cu 3,3%, scădere evidențiată la lucrările de construcții noi (-9,5%). Lucrările de reparații capitale și lucrările de întreținere și reparații curente au crescut cu 15,6%, respectiv cu 6,9%.
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut, ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 8,2%, scădere înregistrată la lucrările de construcții noi (-13,7%) și la lucrările de întreținere și reparații curente (-0,4%). Lucrările de reparații capitale au crescut cu 1,5%.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Limitarea adaosului comercial la alimentele de bază, prelungită încă jumătate de an. LISTA produselorÎn octombrie 2024 comparativ cu aceeași lună a anului trecut, volumul lucrărilor de construcții, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 13,3%. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de construcții noi (-17,2%) și la lucrările de întreținere și reparații curente (-13,6%). În schimb, lucrările de reparații capitale au crescut cu 13,7%.
Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a scăzut, pe total, cu 11,6%. Pe elemente de structură, scăderi au avut loc la lucrările de construcții noi (-16,7%) și la lucrările de reparații curente (-13,6%). Lucrările de reparații capitale au crescut cu 12,4%.