Ministrul Dezvoltării se arată nemulțumit de primăriile din Capitală: Doar 15 imobile din București au finanțare de la buget pentru consolidare la risc seismic. Avem buget record în 2025

Real Estate&Construcții   
Ministrul Dezvoltării se arată nemulțumit de primăriile din Capitală: Doar 15 imobile din București au finanțare de la buget pentru consolidare la risc seismic. Avem buget record în 2025

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, s-a arătat nemulțumit de faptul că în București nu există contracte, încheiate prin programele guvernamentale finanțate de la buget pentru consolidarea la risc seismic, decât pentru 15 imobile. Ministerul Cseke a făcut apel la primari să pregătească mai rapid documentațiile pentru imobilele în pericol, având în vedere că bugetul total al ministerului alocat în 2025 însumează credite de angajament de 820 milioane lei.

”Eu sunt nemulțumit de stadiul contractului de finanțare, pentru că aceste legi, aceste programe, încă o dată, sunt create din 2022-2023; contractele de finanțare puteau fi încheiate într-un număr mult mai mare,”, a spus ministrul Dezvoltării.

Urmărește-ne și pe Google News

”Sunt 110 contracte de finanțare încheiate, din care, în București, în capitală, care se situează, din păcate, printre primele 10 capitale din lume expuse riscului seismic, avem doar 15 contracte. Și aici, primăriile de sector și Primăria Municipiului București trebuie să intensifice documentația astfel încât, încă o dată, pe un buget record pe care îl avem în 2025 pe aceste programe, să putem să contractăm și să înceapă lucrările”, a mai spus Cseke.

El a arătat că, într-adevăr, documentațiile tehnice pentru solicitarea finanțării durează, dar a făcut apel la primari să vină cu aceste documentații pentru a obține finanțare.

Diaspora ar putea cumpăra online, prin Ghișeul.ro, titluri de stat Tezaur începând din martie - surse CITEȘTE ȘI Diaspora ar putea cumpăra online, prin Ghișeul.ro, titluri de stat Tezaur începând din martie - surse

Cseke Attilia a adăugat că a comunicat cu primarii din Capitală, iar răspunsul a fost că ”se lucrează” la documentațiile necesare. 

Ministrul a subliniat că anul acesta pot fi acordate 820 milioane lei drept credite de angajament pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic, sumă similară cu toate fondurile asigurate în total prin PNRR în acest scop.

”Avem prea puține contracte la nivel național și la nivelul municipiului București, în condițiile în care Capitala țării este printre primele 10 Capitale din lume expuse riscului seismic. Pentru că viața și siguranța oamenilor este cea mai importantă, trebuie să reușim să consolidăm cât mai multe dintre aceste clădiri, în fiecare an, inclusiv în București”, declarase anterior ministrul.

viewscnt
Afla mai multe despre
risc seismic
imobil
bucurești
consolidare
contracte
cseke attila