Dezvoltatorul imobiliar One United Properties, fondat de bancherii Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, a atras, printr-o majorare de capital, proprietarii furnizorului de servicii de infrastructură elecrică Elektra Invest în dezvoltarea One Gallery, care presupune reconversia monumentului istoric Hala Ford din cartierul bucureștean Floreasca, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
One United Properties a preluat, în decembrie 2023, fosta hală Ford de la grupul francez Auchan, după care s-a lansat într-un proces de reconversie și consolidare a fostei fabrici de automobile Ford cu o valoare brută de dezvoltare estimată la 100 de milioane de euro, cea mai mare investiție privată din România în restaurarea unui imobil istoric.
În vara anului trecut, investitorul imobiliar a făcut primul pas spre atragerea unor parteneri financiari în dezvoltarea One Gallery. Atunci a fost atrasă în acționariat compania Barin Capital, controlată de familia lui Romeo Căzănescu, director de țară al Herbalife pentru România, Moldova, Ungaria și Bulgaria și fost director general al Conarg – firma de construcții a lui Valentin Vișoiu, unul dintre asociații frecvenți ai One United Properties. Barin Capital este și proprietarul distribuitorului de materii prime farmaceutice Origin Pharma.
Acum, printr-o majorare de capital în valoare de circa 9 milioane de euro, în acționariatul One Gallery Floreasca au mai intrat două firme: Dimar Imobiliare, deținută de Diana – Alina Teodorescu, asociat și director financiar al Elektra Invest, și Strategic Capital Partners, deținută de Dan Oproescu, acționar al Elektra Invest și ginerele lui Mircea Vescan, fostul proprietar al Armax Gaz Mediaș.

Cele două companii au preluat peste 11% din One Gallery Floreasca, Barin Capital are o participație similară, iar One United Properties deține restul de circa 77,7% din firmă. Anterior, din acționariat a făcut parte și Energy Distribution Services, trader și furnizor român major de energie electrică deținut de frații Sorina-Liana Mirea și Costin-Alexandru Mirea.
Elektra Invest este prezentă și pe piața energiei regenerabile cu mai multe proiecte fotovoltaice operaționale și în dezvoltare. Compania este unul dintre inițiatorii dosarelor în care Curtea Constituțională (CCR) a declarat neconstituțională supraimpozitarea producătorilor de energie electrică.
Elektra Invest a raportat o cifră de afaceri de 36,6 milioane de euro în 2023 și un profit de 6 milioane de euro cu un număr mediu de 99 de angajați.
Odată finalizate lucrările de restaurare, One Gallery se va deschide ca un spațiu de retail și birouri, cu o suprafață de 14.845 metri pătrați, parte integrantă a dezvoltării multifuncționale One Floreasca City. Data estimată de livrare a imobilului restaurat este trimestrul al treilea din 2025.
„Suntem în stadiul final al lucrărilor. Acum începem partea de amenajare interioară, de design și finisaje. Avem înțelegeri pentru închirierea întregii clădiri, iar contracte avem semnate pentru circa 80% din suprafață. Mai rămâne de închiriat sala multifuncțională pentru spectacole de teatru și încă un spațiu pentru care suntem în negocieri avansate cu un operator de fitness din Londra“, a declarat, pentru Profit.ro, Mihai Păduroiu, CEO Office Division One United Properties.

Printre chiriașii noului spațiu se numără Auchan, care va amenaja aici un supermarket premium, și Marketta, conceptul de food hall operat de Tomcat Hospitality. Proiectul este finanțat de Alpha Bank, iar valoarea proprietății a fost calculată la circa 40,6 milioane de euro la finalul anului trecut.
Întrebat dacă One United Properties va vinde proiectul după finalizare, Mihai Păduroiu spune că întotdeauna se caută decizia cea mai bună pentru acționari așa încât să se optimizeze profitabilitatea. „După cum s-a văzut, noi nu am vândut în ultimii ani niciun activ important, pentru că sunt valoroase și generează venituri substanțiale din chirii, care s-au indexat. Nu avem o strategie de exit imediat“, a menționat acesta.
Clădirea fostei fabrici Ford, situată în cadrul dezvoltării One Floreasca City a One United Properties, a fost prima fabrică Ford cu o linie de asamblare operațională din Europa de Est.
Terenul pe care a fost construită fabrica a fost cumpărat la începutul anilor 1930 chiar de către Henry Ford.
Fabrica s-a deschis în 1936, având 100 de angajați.
Aproximativ 2.500 de vehicule au fost asamblate în fabrică an de an, până în 1948, când fabrica a fost închisă după ce România a intrat sub influența sovietică. Hala Ford în anii `30