EXCLUSIV Lituanienii de la Apex Alliance pregătesc vânzarea unui hotel Hilton în România

EXCLUSIV Lituanienii de la Apex Alliance pregătesc vânzarea unui hotel Hilton în România

Hilton Garden Inn Bucharest Airport

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris miercuri, 02:22

Operatorul hotelier lituanian Apex Alliance Hotel Management, care gestionează 5 hoteluri în București, analizează mai multe oferte de vânzare a hotelului de 4 stele Hilton Garden Inn Bucharest Airport, primul hotel situat într-un aeroport din România, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În 2023, unitatea a avut afaceri record de 43,5 milioane lei și un profit net de 11,6 milioane lei, cu 60 angajați.

Strategia Apex prevede vânzarea hotelurilor în perioada de după inaugurare. Profit.ro a scris încă din 2019 că toate cele 5 hoteluri ale lituanienilor sunt de vânzare, însă operatorul s-a confruntat cu perioada pandemiei și a post-pandemiei, când investitorii au fost mai reticenți față de plasamentele în acest sector imobiliar.

Acum, sursele Profit.ro spun că Apex Alliance a început să primească mai multe oferte din partea unor investitori interesați să cumpere hotelul din aeroportul Otopeni.

EXCLUSIV FOTO Una dintre cele mai puternice familii libaneze își pregătește intrarea pe piața imobiliară românească. Negociază achiziția Victoria Center CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Una dintre cele mai puternice familii libaneze își pregătește intrarea pe piața imobiliară românească. Negociază achiziția Victoria Center

Contactați de Profit.ro pe această temă, reprezentanții Apex nu au răspuns până la publicarea acestui articol.

Hilton Garden Inn Bucharest Airport a fost inaugurat în august 2019, are 218 camere și a necesitat o investiție de 19 milioane de euro.

Apex Alliance Hotel Management este un operator litualian independent, care dezvoltă parteneriate de management hotelier pe termen lung cu investitori instituționali, proprietari sau fonduri de investiții, pentru hoteluri deja funcționale sau în faza de investiție. Compania operează cinci hoteluri în București, cu o capacitate totală de peste 1.000 de camere.

EXCLUSIV Este pregătită a doua tranzacție imobiliară de răsunet, care scoate Globalworth din nișa proprietăților logistice. Una dintre cele mai bogate familii din Belgia negociază un contract de 100 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Este pregătită a doua tranzacție imobiliară de răsunet, care scoate Globalworth din nișa proprietăților logistice. Una dintre cele mai bogate familii din Belgia negociază un contract de 100 milioane euro

Acestea sunt Hilton Garden Inn Bucharest Old Town, Hilton Garden Inn Bucharest Airport, Courtyard Bucharest Floreasca, Moxy Bucharest Old Town și The Marmorosch Bucharest.

Grupul a investit circa 120 de milioane euro până în prezent în proprietățile hoteliere din România.

EXCLUSIV FOTO Una dintre cele mai puternice familii libaneze își pregătește intrarea pe piața imobiliară românească. Negociază achiziția Victoria Center CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Una dintre cele mai puternice familii libaneze își pregătește intrarea pe piața imobiliară românească. Negociază achiziția Victoria Center

Anul trecut s-au înregistrat 6 tranzacții notabile pe sectorul hotelier în România, cu o valoare cumulată de peste 50 de milioane de euro, potrivit calculelor Profit.ro. Theodora Becali Mincu, fiica cea mare a omului de afaceri George Becali, și soțul său, Mihai Theodor Mincu, au vândut fostul hotel de 5 stele Inter din stațiunea Venus familiei Zamfir, proprietara Energoutil Contact din București, într-o tranzacție de 8 milioane de euro, ce i-a adus familiei Becali un profit de 1,2 milioane euro.

De asemenea, compania Aro Palace, al cătrei acționar majoritar este fondul Transilvania Investments, a vândut vara trecută hotelul Corona-Postăvaru din Brașov pentru 9,4 milioane euro unei companii deținute indirect de antreprenorul Tudor Iliescu (cumpărătorul este cunoscut pentru vânzarea aplicației de învățare a limbilor străine Mondly către gigantul britanic Pearson).

FOTO Universitatea Politehnica lansează unul dintre cele mai mari parcuri tehnologice din România CITEȘTE ȘI FOTO Universitatea Politehnica lansează unul dintre cele mai mari parcuri tehnologice din România

Unita Turism Holding Timișoara a vândut cu 5 milioane de euro complexul Fântânele, de pe malul lacului Beliș din Cluj, firmei Transilvania Quest Cluj.

Totodată, proprietarii hotelului Balvanyos Resort din județul Covasna, Lorand și Zsuzsanna Szarvadi, primul fiind și fondatorul lanțului de magazine DOMO, au cumpărat hotelul boutique K+K Elisabeta din centrul Capitalei de la conglomeratul indian InterGlobe.

FOTO&DOCUMENT Unirea Shopping Center se judecă în SUA pentru un apartament de milioane de dolari din Trump World Tower CITEȘTE ȘI FOTO&DOCUMENT Unirea Shopping Center se judecă în SUA pentru un apartament de milioane de dolari din Trump World Tower

HR Group, compania omului de afaceri Ruslan Husry, unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din Germania, a intrat pe piața hotelieră românească prin preluarea hotelului de patru stele Vienna House Easy Airport Bucharest (fostul Angelo), din apropierea aeroportului Otopeni, după o tranzacție de sute de milioane de euro cu compania austriacă Vienna House Capital și compania thailandeză U City PCL.

SIF Banat-Crișana (Lion Capital) a vândut cu 11 milioane de euro hotelul de 4 stele Doubletree by Hilton Oradea antreprenorului orădean Sandu Pop, cu afaceri în domeniul turismului.

Anul 2024 a început cu o tranzacție surprinzătoare în sectorul hotelier. Grupul austriac House of Julius Meinl, care deține cele mai mari două fabrici de ciocolată din România (Kandia și Heidi), a cumpărat hotelul Ambasador, unul dintre cele mai cunoscute hoteluri din București, după o tranzacție complexă care a implicat persoane juridice și moștenitorii arhitectului Arghir Culina, cel care a proiectat clădirea în anii `30.

EXCLUSIV Este pregătită a doua tranzacție imobiliară de răsunet, care scoate Globalworth din nișa proprietăților logistice. Una dintre cele mai bogate familii din Belgia negociază un contract de 100 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Este pregătită a doua tranzacție imobiliară de răsunet, care scoate Globalworth din nișa proprietăților logistice. Una dintre cele mai bogate familii din Belgia negociază un contract de 100 milioane euro

De asemenea, Profit.ro a anunțat că Hotelul Pam Beach (fostul hotel Muntenia) din stațiunea Olimp, clasificat la 3 stele și deținut de familia omului de afaceri Cristi Borcea, este vândut, alături de restaurant și terenurile aferente, pentru 9,2 milioane de euro, către compania Steaua de Mare H&R.

Rata de ocupare a hotelurilor din București a crescut anul trecut la 66% comparativ cu 61% în 2022, însă rămâne sub nivelul din 2019 (73%), influențată în parte de faptul că volumul înnoptărilor turiștilor străini nu s-a restabilit la nivelul înregistrat în 2019, se arată într-un raport de piață realizat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield.

Oxford Economics estimează că cererea din București va depăși până în 2025 nivelurile din 2019 cu aproximativ 6%, fiind susținută de creșterea numărului de înnoptări ale turiștilor locali care au revenit deja în 2023 la nivelurile din 2019.

EXCLUSIV George Becali autorizează un proiect de vile în Pipera pentru a-l vinde unui milionar belgian CITEȘTE ȘI EXCLUSIV George Becali autorizează un proiect de vile în Pipera pentru a-l vinde unui milionar belgian

În același timp, tariful mediu (ADR) al hotelurilor din București a fost de 96 de euro în 2023, în creștere cu 12% comparativ cu 2022 și peste nivelul din 2019 (86 euro), în condițiile în care anul trecut cota de TVA pentru industria HORECA a fost majorată de la 5% la 9%, subliniind astfel rezistența pieței la schimbările fiscale dar și strategia hotelierilor focusată pe tarife.

Creșterea tarifului mediu și a ratei de ocupare a dus la o îmbunătățire de 18% a venitului mediu pe cameră disponibilă (RevPAR) din București comparativ cu 2022, dinamică în linie cu trendul de revenire al pieței hoteliere care are loc de altfel în toate capitalele din Europa Centrală și de Est - 6. În consecință, hotelierii din Capitală au încasat în 2023, în medie 64 euro/noapte pentru fiecare cameră disponibilă, depășind marginal nivelul din 2019. Este de așteptat ca majorarea veniturilor să compenseze creșterea cheltuielilor, ceea ce oferă o perspectivă pozitivă asupra pieței.

viewscnt
Afla mai multe despre
apex alliance
hilton garden inn