România deschide prima fabrică de hârtie cerată din estul Europei.
Aceasta va fi deschisă pe platforma industrială Exonia din Iași, ca o soluție inovatoare pentru reducerea consumului de plastic.
Potrivit unui comunicat al Exonia, România devine pionier în estul Europei prin deschiderea primei fabrici de hârtie cerată destinată ambalării produselor alimentare, “într-un moment crucial în lupta împotriva poluării cu plastic”.
![Misterul miliardarului din spatele TikTok: povestea celui mai bogat chinez din lume](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33209/21931842/1/tiktok-5464739-1280.jpg?width=151)
„Deschiderea acestei fabrici reprezintă un moment important pentru România și pentru întreaga regiune a Europei de Est. Hârtia cerată, fabricată exclusiv din materii prime de origine vegetală, este un produs complet Biodegradabil, care se încadrează perfect în strategia Uniunii Europene de a reduce impactul plasticului asupra mediului. Ambalarea produselor alimentare în hârtie cerată este sigură pentru consumatori, dar și pentru planetă, oferind comercianților din România, statele UE dar și din SUA, o soluție eficientă și ecologică care va fi apreciată de consumatori”, a declarat Nadia Stoian, director operațional al Fabricii Exonia.
Hârtia cerată Biolin produsă pe platforma industrială Exonia este destinată ambalării alimentelor precum burgeri, shawarma, mezeluri, prăjituri și multe altele, fără a compromite calitatea sau siguranța produselor. Aceasta nu doar că protejează alimentele, dar se degradează complet în natură, evitând poluarea cu plastic și contribuind la reducerea amprentei de carbon.
Este destinată ambalării alimentelor precum burgeri, shawarma, mezeluri, prăjituri
În contextul reglementărilor europene de ultimă oră din Regulamentul UE 2024 / 1157 privind reducerea impactului produselor din plastic asupra mediului, ce urmează să fie implementate prioritar în toate statele membre UE, noile tehnologii de producție a hârtiei ecologice, vor contribui semnificativ la protejarea mediului.
![Un fond de investiții din Bahamas își face intrarea de 135 milioane de euro în noul proiect de energie geotermală listat la BVB](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33214/21927437/1/dreamstime-xxl-115264753.jpg?width=151)
Acestea sunt o alternativă inovatoare și 100% biodegradabilă la ambalajele multistrat pe bază de plastic, care nu pot fi reciclate cu tehnologiile actuale și care contribuie la poluarea globală, arată sursa citată.
Uniunea Europeană a adoptat măsuri ferme pentru combaterea poluării cu plastic, iar directiva amintită mai sus stabilește norme pentru gestionarea deșeurilor de ambalaje și promovarea alternativelor sustenabile.