TikTok și Universal rezolvă disputa privind drepturile de autor pentru muzică

TikTok și Universal rezolvă disputa privind drepturile de autor pentru muzică
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 mai 2024

TikTok va readuce milioane de melodii pe platformă după ce a rezolvat o dispută cu Universal Music Group privind drepturile de autor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

În urma unei dispute legate de suma plătită de TikTok, cele două companii și-au lansat acuzații, iar Universal a retras unii dintre cei mai cunoscuți cântăreți din lume, potrivit BBC.

Planul Angst, intrat în insolvență. Sunt căutați noi investitori CITEȘTE ȘI Planul Angst, intrat în insolvență. Sunt căutați noi investitori

Dar ruptura pare să se fi vindecat acum, firmele anunțând „o remunerație îmbunătățită” pentru artiști, deși nu au dezvăluit câți bani vor schimba între ele, arată Adevărul.

Într-un e-mail adresat personalului, văzut de BBC, șeful Universal, Sir Lucian Grainge, a declarat că TikTok a fost de acord cu „schimbări cheie”.

„În cadrul noului acord, remunerația artiștilor și compozitorilor va fi mai mare decât în cadrul acordului nostru anterior cu TikTok”, a scris el.

Firmele au declarat că „lucrează cu promptitudine” pentru a returna muzica Universal la TikTok, un proces care se înțelege că va dura mai puțin de două săptămâni.

Acest lucru va include restabilirea sunetului la videoclipurile care au fost dezactivate anterior în timpul disputei.

Taylor Swift, probabil cea mai mare artistă a casei de discuri, a fost deja de acord, separat, să își returneze muzica la TikTok - o înțelegere pe care ar putea să o facă, deoarece deține drepturile de autor asupra melodiilor sale

„Muzica este o parte integrantă a ecosistemului TikTok și suntem încântați că am găsit o cale de urmat cu Universal Music Group”, a declarat șeful TikTok, Shou Zi Chew.

Această decizie vine în contextul în care platforma de socializare se confruntă cu o luptă pentru supraviețuirea sa în Statele Unite, unde intenționează să conteste în instanță o lege care ar putea duce la vânzarea sau interzicerea sa în această țară.

VIDEO Macron și Xi Jinping cer un \ CITEȘTE ȘI VIDEO Macron și Xi Jinping cer un "armistițiu olimpic"

Mai mulți bani, mai puțină inteligență artificială

Două dintre cele mai mari vedete care se întorc pe platformă sunt Drake și The Weeknd, care s-au aflat în mijlocul unei dispute pe tema inteligenței artificiale (AI) în 2023.

Un cântec care folosea această tehnologie pentru a-și clona vocile a devenit viral pe TikTok, adunând 15 milioane de vizualizări înainte de a fi eliminat.

La momentul respectiv, Universal Music Group a spus că a încălcat legea drepturilor de autor.

Înțelegerea prin care cele două piese vor reveni va include, de asemenea, ceea ce companiile numesc „protecții de top în industrie” în jurul AI pe TikTok.

TikTok și Universal au declarat într-o declarație că vor lucra împreună pentru a „proteja arta umană” în fața tehnologiei.

„TikTok se angajează, de asemenea, să lucreze cu [Universal] pentru a elimina muzica neautorizată generată de AI de pe platformă, precum și instrumente pentru a îmbunătăți atribuirea artiștilor și compozitorilor”, au spus ei.

TOP cele mai valoroase companii din Europa. Cine reprezintă România CITEȘTE ȘI TOP cele mai valoroase companii din Europa. Cine reprezintă România

Sir Lucian a declarat că înțelegerea a însemnat că melodiile AI cu „artiști falși” ar putea fi eliminate.

„TikTok a abordat acum principala preocupare pe care am exprimat-o în scrisoarea noastră deschisă, potrivit căreia conținutul generat de AI ar dilua masiv fondul de redevențe pentru artiștii umani”, a spus el.

Platforma și-a luat, de asemenea, angajamente cu privire la antrenarea AI pe muzică fără consimțământ, a spus el, și a mulțumit muzicienilor pentru că au susținut acțiunea Universal.

„Vom lucra împreună pentru a ne asigura că instrumentele de inteligență artificială sunt dezvoltate în mod responsabil pentru a permite o nouă eră a creativității muzicale și a implicării fanilor, protejând în același timp creativitatea umană”, a declarat Ole Obermann, șeful TikTok pentru dezvoltarea afacerilor muzicale.

Anterior, artiști precum Eilish și Nicki Minaj au cerut firmelor de tehnologie să accepte să nu dezvolte instrumente care pot genera muzică cu ajutorul inteligenței artificiale.

Rămâne de văzut dacă angajamentele asumate de cele două firme vor răspunde pe deplin acestor preocupări. 

viewscnt
Afla mai multe despre
tiktok
universal