Procesul de anvergură care îl poate forța pe Mark Zuckerberg să vândă Instagram și WhatsApp a început în SUA

IT&C   
Procesul de anvergură care îl poate forța pe Mark Zuckerberg să vândă Instagram și WhatsApp a început în SUA

Meta Platforms, compania fondată și condusă de Mark Zuckerberg, se confruntă cu un proces de mare amploare la Washington, care începe luni, fiind acuzată că a construit un monopol ilegal în domeniul rețelelor sociale, cheltuind miliarde de dolari pentru a achiziționa Instagram și WhatsApp, tranzacții pe care autoritățile americane din domeniul concurenței încearcă să anuleze în acest dosar, relatează Reuters.

Comisia Federală pentru Comerț (FTC) din SUA susține că achizițiile, realizate în urmă cu mai bine de un deceniu, au avut scopul de a elimina competitori emergenți care ar fi putut amenința statutul Facebook ca platformă principală prin care utilizatorii se conectează cu prietenii și familia. FTC a intentat procesul în 2020, în timpul primului mandat al președintelui Donald Trump, scrie Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Piedone primește autoritatea de a amenda substanțial furnizorii de energie și gaze CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Piedone primește autoritatea de a amenda substanțial furnizorii de energie și gaze
Evenimente

FTC dorește să oblige Meta să își restructureze activitatea sau să vândă părți din afacerea sa, inclusiv Instagram și WhatsApp.

Directorul juridic al Meta, Jennifer Newstead, a numit dosarul întocmit de FTC „slab” și „un factor de descurajare” pentru investițiile în tehnologie.

„Este absurd că FTC încearcă să distrugă o mare companie americană în același timp în care administrația încearcă să salveze TikTok, care este deținută de chinezi”, a scris ea într-un mesaj distribuit duminică pe blogul companiei.

Agenția Reuters notează că procesul reprezintă o amenințare existențială pentru Meta, care – potrivit unor estimări – obține aproximativ jumătate din veniturile sale din publicitate în SUA prin Instagram. În același timp, cazul oferă publicului o primă evaluare reală asupra modului în care noua administrație Trump își va respecta promisiunile de a înfrunta marile companii tehnologice.

Meta a făcut apeluri frecvente către Trump de la alegerea acestuia pentru un nou mandat de președinte, renunțând la politici de moderare a conținutului pe care republicanii le considerau cenzură și donând un milion de dolari pentru ceremonia de inaugurare a președintelui. CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, a vizitat Casa Albă de mai multe ori în ultimele săptămâni.

Însă Joe Simonson, purtătorul de cuvânt al autorității americane de reglementare a comerțului, a declarat că „FTC-ul condus de Trump și Vance este mai pregătit ca niciodată pentru acest proces”.

„Suntem binecuvântați cu unii dintre cei mai muncitori și inteligenți avocați din țară, care lucrează non-stop”, a adăugat acesta.

Mark Zuckerberg este așteptat să depună mărturie la proces

Juriștii se așteaptă ca Zuckerberg să depună mărturie în timpul procesului și să fie interogat în legătură cu emailuri în care propunea achiziționarea aplicației de partajare de fotografii Instagram pentru a „neutraliza” un potențial competitor al Facebook. În alte mailuri el și-a exprimat îngrijorarea că serviciul de mesagerie criptată WhatsApp ar putea deveni o rețea socială.

Sony majorează prețul pentru consolele PS5 vândute în Europa și Marea Britanie CITEȘTE ȘI Sony majorează prețul pentru consolele PS5 vândute în Europa și Marea Britanie

Meta a susținut în documentele prezentate instanței că achizițiile Instagram în 2012 și WhatsApp în 2014 au adus beneficii utilizatorilor și că declarațiile anterioare ale lui Zuckerberg nu mai sunt relevante în contextul actualei concurențe acerbe din partea TikTok, YouTube și a aplicației de mesagerie a Apple.

Un punct central al cazului va fi legat de modul în care utilizatorii petrec timp pe rețelele sociale și dacă aceștia consideră serviciile Meta interschimbabile cu ale concurenților. Potrivit documentelor judiciare, Meta va indica o creștere a traficului pe Instagram și Facebook în perioada în care platforma TikTok a fost oprită temporar în SUA, în ianuarie, ca dovadă a existenței competiției.

FTC susține că Meta deține un monopol asupra platformelor folosite pentru a partaja conținut cu prietenii și familia în condițiile în care principalii săi competitori în SUA sunt Snapchat și MeWe, o mică aplicație de socializare axată pe confidențialitate, lansată în 2016.

Autoritatea americană de reglementare argumentează de asemenea că platformele în care utilizatorii transmit conținut către străini pe baza intereselor comune – cum ar fi X (fosta Twitter), TikTok, YouTube și Reddit – nu sunt interschimbabile.

Procesul ce începe luni e primul pas pentru „spargerea” Meta

Judecătorul federal James Boasberg a afirmat, într-o decizie din noiembrie, că FTC are suficiente dovezi pentru a continua procesul, dar că „se confruntă cu întrebări dificile“ privind modul în care argumentele sale vor rezista într-un proces de amploare.

Juriștii se așteaptă ca procesul care începe luni să dureze până în luna iulie. Dacă FTC câștigă, va trebui să dovedească într-un al doilea proces că măsuri precum forțarea Meta să vândă Instagram sau WhatsApp ar restabili concurența.

Pierderea Instagram ar putea fi deosebit de gravă pentru veniturile Meta.

FOTO McDonald’s marchează în România un moment-cheie. Surprize pentru clienți în an aniversar CITEȘTE ȘI FOTO McDonald’s marchează în România un moment-cheie. Surprize pentru clienți în an aniversar

Deși Meta nu publică cifre de venituri detaliate pe aplicații, firma de cercetare în publicitate Emarketer a estimat în decembrie că Instagram va genera anul acesta 37,13 miliarde de dolari – adică puțin peste jumătate din veniturile din publicitate ale Meta în SUA.

Instagram generează, de asemenea, mai multe venituri per utilizator decât orice altă platformă socială, inclusiv Facebook, potrivit Emarketer.

Până în prezent, WhatsApp a contribuit cu o pondere foarte mică la veniturile totale ale Meta, dar este aplicația companiei cu cel mai mare număr de utilizatori zilnici și își intensifică eforturile de monetizare prin instrumente precum chatbot-urile. Zuckerberg a declarat că astfel de servicii de „mesagerie pentru afaceri” vor fi probabil motorul următorului val de creștere al companiei.

Cazul este unul dintre cele cinci în care FTC și Departamentul de Justiție al SUA acuză companiile „Big Tech” că mențin monopoluri ilegale.

Amazon și Apple sunt și ele date în judecată, iar Google (parte a grupului Alphabet) se confruntă cu două procese, dintre care unul urmează să înceapă săptămâna viitoare, vizând intenția guvernului de a forța compania să vândă browser-ul web Chrome.

viewscnt
Afla mai multe despre
meta platforms
mark zuckerberg