Guvernul vrea să elimine plafonul de 10.000 de dolari pentru scutirea programatorilor de impozitul pe venit

Guvernul vrea să elimine plafonul de 10.000 de dolari pentru scutirea programatorilor de impozitul pe venit
scris 5 iul 2016

Guvernul vrea să elimine "bariera" de 10.000 de dolari fixată în acest moment ca plafon pentru scutirea programatorilor de plata impozitului pe venit, fiind preocupat și de statutul start-upurilor, a anunțat ministrul Comunicațiilor, Marius Bostan.

Angajatorii care au ca activitate crearea de programe pentru calculatoare sunt scutiți de la plata impozitelor pe venit dacă au realizat în anul precedent un venit de cel puțin 10 mii de dolari din comercializarea softurilor.

Urmărește-ne și pe Google News

În luna februarie, ministrul a anunțat că angajații firmelor nou-înființate din IT vor fi scutiți de la plata impozitului pe venit, ca și colegii lor din alte companii, care beneficiază deja de această facilitate, ultima dată reglementată în 2013. El spunea atunci că vrea ca, printr-o clarificare a legislației, și startup-urile să beneficieze la rândul lor de scutirea impozitului pe venit, de 16%, cum se întâmplă în prezent în cazul companiilor cu activitate.

Scrisoare dură a ministrului Ghinea pentru \ CITEȘTE ȘI Scrisoare dură a ministrului Ghinea pentru "jemenfișismele" lui Ponta: Avem sisteme IT proaste, funcționarii șoptesc: «Ghiță»

"Suntem preocupați de accesul start-upurilor pentru a oferi facilitatea de taxă zero pentru programatori. Vrem să eliminăm și bariera de 10.000 de dolari fixată în acest moment. Suntem preocupați de eliminarea oricăror restricții privind nivelul de școlarizare, pentru că există programatori tineri care pot fi foarte ușor studenți. Sunt exemple foarte multe de tineri competenți. Programator poți deveni doar cu liceul, doar trebuie să ai o specializare. Trebuie să ajungem o concluzie cât mai repede pentru a finaliza un astfel de Ordin", a spus, marți, Bostan, citat de Agepres.

Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI) a publicat, în aprilie, un proiect de ordin comun prin care încearcă să lărgească sfera de aplicare a impozitului zero pentru programatori.

EXCLUSIV Romsys, cea mai mare insolvență IT, are datorii de peste 60 milioane lei în tabelul preliminar CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Romsys, cea mai mare insolvență IT, are datorii de peste 60 milioane lei în tabelul preliminar

"(...) am publicat un proiect de ordin comun. O să încerc să lărgesc pâlnia....Întâi să vă întreb dacă știți de impozitul zero pentru programatori. (...) În momentul de față este un ordin mai vechi care oarecum specifică modul de aplicare a Codului Fiscal și limitele în care se aplică. Încercăm să lărgim pâlnia pentru această aplicare a impozitului zero tocmai pentru a încuraja start-up-urile și companiile care produc soft innovative high tech să aibă un mic avantaj, să nu părăsească țara, să facă lucru și aici", afirma, la momentul respectiv, ministrul de resort, Marius Bostan, la conferința "SMEs How-To 2016".

Oficiali din instituțiile publice, ai mediului educațional și lideri ai industriei IT&C au participat, marți, la o dezbatere de profil, organizată în cadrul conferinței cu tema Cererea pieței IT&C vs. oferta educațională.

viewscnt
Afla mai multe despre
bostan
mcsi