Fraudele deepfake, identitățile sintetice și escrocheriile bazate pe Inteligența Artificială (AI) fac furtul de identitate mai greu de detectat și de prevenit, avertizează specialiști în securitate cibernetică, într-un articol publicat pe blogul din România al producătorului de soluții antivirus, Eset.
'Inteligența artificială (AI) ne transformă lumea în moduri atât așteptate, cât și neprevăzute. Pentru consumatori, tehnologia înseamnă conținut digital personalizat cu mai multă acuratețe, diagnostice medicale mai bune, traducere (lingvistică) în timp real și asistenți AI generativi care cresc productivitatea la locul de muncă. Dar AI este folosită și pentru a-i ajuta pe infractorii cibernetici să fie mai productivi, în special în cazul fraudelor de identitate - cel mai frecvent tip de fraudă în prezent', este de părere expertul Eset, Phil Muncaster, potrivit Agerpres.
Potrivit unei analize, peste o treime dintre liderii din domeniul riscului și inovației bancare din Marea Britanie, Spania și SUA consideră că provocarea momentului este creșterea fraudelor generate de AI și a deepfake-urilor.
Estimările din domeniu arată, totodată, că fraudele bazate pe AI reprezintă, la ora actuală, peste două cincimi (43%) din totalul tentativelor de înșelăciune înregistrate de sectorul financiar și al plăților. În același timp, aproape o treime (29%) dintre aceste tentative se concretizează.
Un raport de specialitate evidențiază faptul că deepfake-urile reprezintă circa un sfert (24%) din totalul tentativelor frauduloase de a fenta verificările biometrice bazate pe mișcare, în timp ce 5% au la bază selfie-urile (statice).