Apple dezvăluie primul cip modem personalizat, reducând dependența de Qualcomm. Provocările construirii unui cip modem. Limitările și viitorul tehnologiei Apple

IT&C   
Apple dezvăluie primul cip modem personalizat, reducând dependența de Qualcomm. Provocările construirii unui cip modem. Limitările și viitorul tehnologiei Apple

Apple a prezentat primul său cip modem proiectat intern, care va permite conectarea iPhone-urilor la rețelele de date wireless, această mișcare urmând să reducă dependența companiei de Qualcomm, principalul furnizor global de astfel de cipuri, ale cărui produse sunt utilizate și de rivalii Apple din ecosistemul Android, transmite Reuters.

Noul cip modem va fi inclus în iPhone 16e, modelul de 599 de dolari dezvăluit miercuri, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Rețeaua socială X blochează link-urile către Signal CITEȘTE ȘI Rețeaua socială X blochează link-urile către Signal

Reprezentanții Apple au declarat pentru Reuters că aceste cipuri vor fi integrate în mai multe produse ale companiei în anii următori, însă nu au oferit un calendar exact.

Aceste cipuri fac parte dintr-o nouă colecție de componente numită subsistemul C1, care reunește elemente esențiale, precum procesoare și memorie.

Potrivit lui Kaiann Drance, vicepreședinte pentru marketingul produselor iPhone, noul sistem C1 contribuie la oferirea celei mai bune autonomii a bateriei dintre toate modelele de 6,1 inci ale Apple.

De asemenea, iPhone 16e va beneficia de cele mai recente funcții de inteligență artificială ale companiei.

Provocările construirii unui cip modem

Cipurile modem sunt dificil de realizat, deoarece trebuie să fie compatibile cu sute de operatori mobili din zeci de țări. În prezent, doar câteva companii, printre care Samsung Electronics, MediaTek și Huawei Technologies, au reușit să creeze astfel de cipuri competitive.

VIDEO Bolojan anunță de la Palatul Elysée, după discuția cu Macron: Franța își va consolida prezența militară în România CITEȘTE ȘI VIDEO Bolojan anunță de la Palatul Elysée, după discuția cu Macron: Franța își va consolida prezența militară în România

Până acum, Apple a utilizat modemuri furnizate exclusiv de Qualcomm, care domină piața acestor componente. Compania din Cupertino a avut o dispută juridică îndelungată cu Qualcomm, însă în 2019 a ajuns la un acord de licențiere și aprovizionare, după ce alternativele oferite de Intel nu s-au dovedit viabile.

Acum, Apple susține că a dezvoltat un cip suficient de avansat pentru a deveni fundamentul unei platforme de modemuri pe care compania o va folosi în produsele sale pentru mulți ani de acum înainte.

O nouă platformă cu compatibilitate globală

Subsistemul C1 este una dintre cele mai complexe tehnologii create vreodată de Apple. Modemul de bază este fabricat folosind un proces avansat de 4 nanometri, iar transceiverul este realizat cu tehnologie de 7 nanometri, a explicat Johny Srouji, vicepreședinte senior pentru tehnologii hardware la Apple.

Testarea cipului a fost realizată în colaborare cu 180 de operatori din 55 de țări, pentru a asigura compatibilitatea cu toate regiunile în care Apple își vinde produsele.

ULTIMA ORĂ Piedone continuă asaltul - a închis aproape toate restaurantele și din AFI Cotroceni, cel mai mare mall din România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Piedone continuă asaltul - a închis aproape toate restaurantele și din AFI Cotroceni, cel mai mare mall din România

"Construim o platformă pentru generații. C1 este doar începutul, iar noi vom continua să îmbunătățim această tehnologie cu fiecare nouă generație, astfel încât să devină un element de diferențiere major pentru produsele noastre ", a declarat Srouji.

Una dintre strategiile prin care Apple dorește să diferențieze C1 de soluțiile concurente este integrarea strânsă cu procesorul dispozitivelor sale.

De exemplu, în situațiile în care un iPhone se confruntă cu rețele de date aglomerate, procesorul dispozitivului poate comunica cu modemul pentru a prioritiza traficul esențial, astfel încât telefonul să răspundă mai rapid nevoilor utilizatorului, a explicat Arun Mathias, vicepreședinte pentru software wireless la Apple.

Cipurile C1 includ, de asemenea, sisteme personalizate de GPS și conectivitate prin satelit, pentru situațiile în care utilizatorii iPhone se află în afara rețelelor mobile.

Limitările și viitorul tehnologiei Apple

Deși noul modem Apple vine cu multiple avantaje, el nu va suporta conexiunile 5G pe unde milimetrice (mmWave), o tehnologie în care Qualcomm deține un avantaj semnificativ. Reprezentanții Apple nu au precizat când această funcție va fi inclusă în cipurile proprii și nici cât de rapid va fi eliminat complet Qualcomm din lanțul de aprovizionare al companiei.

VIDEO HP cumpără anumite active Humane, startup-ul din spatele „minicomputerului la butonieră” CITEȘTE ȘI VIDEO HP cumpără anumite active Humane, startup-ul din spatele „minicomputerului la butonieră”

Qualcomm a transmis investitorilor că se așteaptă ca ponderea sa în livrările de modemuri pentru Apple să scadă de la 100% în prezent la doar 20% până anul viitor, deși acordul de licențiere dintre cele două companii rămâne valabil cel puțin până în 2027.

Johny Srouji a subliniat că obiectivul Apple nu este să concureze direct cu Qualcomm sau MediaTek, ci să creeze soluții personalizate pentru produsele sale.

"Nu suntem un furnizor comercial care să concureze cu Qualcomm și MediaTek. Cred că dezvoltăm ceva cu adevărat diferit, de care clienții noștri vor beneficia direct", a concluzionat Srouji.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
iphone
cip