Compania specializată în inteligență artificială (AI) a lui Elon Musk, xAI, a încheiat o nouă colectare majoră de fonduri - șase miliarde de dolari - în vederea accelerării dezvoltării, relatează AFP.
Aceste finanțări vor servi la o consolidare a ”infrastructurilor de vârf” ale xAI, a anunțat luni, într-un comunicat, societatea miliardarului, care dezvoltă produse de inteligență artificială generativă și se vrea un concurent direct al OpenAI, care se află la originea ChatGPT.
”Este necesară o capacitate de calcul puternică”, a comentat pe rețeaua sa, X, patronul Tesla și SpaceX, iar de-acum mâna dreptă a președintelui ales Donald Trump, scrie News.ro.
xAI vrea astfel să crească capacitatea supercalculatorului său dedicat AI - Colossus - printr-o dublare a numărului procesoarelor grafice ale acestuia fabricate de către liderul sectorului - Nvidia - și să treacă de la 100.000 la 200.000 de cipuri, pentru a-și antrena modele de inteligență artificială, de exemplu Grok.
Nvidia face parte dintre investitorii acestuia la această ultimă rundă, alături de AMD, alt producător american de semiconductoare, dar și de Fondurile Blackrock, Sequoia Capital și Banca Morgan Stanley.
Lansat în 2023, xAI ”a strâns șase miliarde de dolari în mai, iar valoarea sa este estimată în prezent la aproximativ 50 de miliarde de dolari, potrivit CNBC.
Elon Musk și-a făcut recent disponibilă în mod gratuit pe X inteligența artificială Grok 2, care permite generarea de texte și a tot felul de imagini, pornind de la o simplă cerere în limbajul curent, provocând dezbateri despre riscul dezinformării.
CITEȘTE ȘI Următoarea generație de cipuri Apple ar putea folosi un design împrumutat de la servereMiliardarul este angajat într-o bătălie împotriva altor giganți tech pentru a se afla la vârful dezvoltării inteligenței artificiale generative, care a debutat pe scena mondială odată cu lansarea ChatGPT în 2022.
OpenAI a încheiat, la rândul său, la începutul lui octombrie, o strângere de fonduri de 6,6 miliarde de dolari, care-i crește valoarea la 157 de miliarde,.
Microsoft (principalul investitor al OpenAI), Google, Amazon, Meta și alți giganți au cheltuit miliarde de dolari și au lansat instrumente care produc ușor texte, imagini și videoclipuri de o calitate uimitoare și care fac de-acum conversație orală.