Comisia Europeană deschide o anchetă împotriva Facebook și Instagram

Comisia Europeană deschide o anchetă împotriva Facebook și Instagram
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 apr 2024

Comisia Europeană a deschis o anchetă împotriva rețelelor de socializare Facebook și Instagram ale Meta, suspectate că nu au respectat obligațiile în materie de combatere a dezinformării înaintea alegerilor din iunie pentru Parlamentul European, transmit AFP și dpa.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

'Această Comisie a creat instrumente pentru a proteja cetățenii europeni de dezinformare și de manipulare de către state terțe', a afirmat președinta Comisiei, Ursula von der Leyen. 'Dacă suspectăm o încălcare a regulilor, acționăm. Este valabil întotdeauna, dar mai ales în perioadă de alegeri', a adăugat ea, arată Agerpres.

Huawei - creștere spectaculoasă de profit. \ CITEȘTE ȘI Huawei - creștere spectaculoasă de profit. "Un concurent redutabil."

Oficialii UE sunt preocupați că modul în care compania de tehnologie din SUA gestionează conținuturile politice riscă să submineze procesul democratic al alegerilor pentru Parlamentul European.

Lideri ai UE au exprimat recent îngrijorări cu privire la posibile manipulări ale opiniei publice de către Rusia.

Bruxelles a enumerat patru nemulțumiri principale față de Meta. Prima se referă la moderarea 'insuficientă' a publicității electorale de către Meta. Executivul de la Bruxelles critică și faptul că Meta reduce vizibilitatea conținutului politic în sistemele de recomandare Instagram și Facebook, practică ce contravine obligațiilor de transparență ale Digital Services Act (Legea UE privind serviciile digitale, DSA).

Primul dispozitiv Apple cu AI ar putea fi o tabletă CITEȘTE ȘI Primul dispozitiv Apple cu AI ar putea fi o tabletă

De asemenea, Comisia suspectează că mecanismul instituit de Meta pentru a le permite utilizatorilor să raporteze conținut ilegal nu respectă reglementările, nefiind suficient de ușor de accesat și utilizat.

În fine, Bruxellesul critică Meta pentru planul său de a elimina un instrument considerat esențial pentru identificarea și analiza dezinformării pe Facebook și Instagram, fără o soluție adecvată de înlocuire.

Ancheta este cea de-a cincea oficială lansată de Comisia Europeană în cadrul DSA, intrat în aplicare anul trecut.

Antibiotice Iași a semnat cu gigantul IBM CITEȘTE ȘI Antibiotice Iași a semnat cu gigantul IBM

Bruxellesul a deschis deja două anchete care vizează TikTok, dintre care una a împins săptămâna trecută această subsidiară a companiei chineze ByteDance să suspende o funcție controversată a noii aplicații TikTok Lite, care recompensează utilizatorii pentru timpul petrecut în fața ecranelor.

La începutul lunii martie a fost lansată o procedură împotriva gigantului chinez al comerțului online AliExpress, o subsidiară a Alibaba, suspectat că nu a combătut suficient vânzarea de produse periculoase precum medicamente contrafăcute.

Prima anchetă oficială a Comisiei a vizat riscuri legate de dezinformare și a fost deschisă pe 18 decembrie împotriva rețelei de socializare X (fosta Twitter) pentru presupuse deficiențe în materie de moderare a conținuturilor și de transparență.

Compania-mamă a TikTok nu intenționează să vândă aplicația, în ciuda ultimatumului din SUA CITEȘTE ȘI Compania-mamă a TikTok nu intenționează să vândă aplicația, în ciuda ultimatumului din SUA

DSA li se aplică de la sfârșitul lui august celor mai puternice platforme online, precum X, TikTok, precum și principalelor servicii ale Meta (Facebook, Instagram), Apple, Google, Microsoft sau Amazon.

În total, 23 de jucători foarte mari ai internetului, inclusiv trei site-uri pornografice (Pornhub, Stripchat și XVideos), au fost plasați sub supravegherea directă a Comisiei Europene, care a recrutat peste o sută de experți la Bruxelles pentru a-și asuma noul rol de jandarm al mediului digital.

Cometex, parte din grupul Altex, lansează un nou parc comercial CITEȘTE ȘI Cometex, parte din grupul Altex, lansează un nou parc comercial

Contravenienții se expun unor amenzi de până la 6% din cifra lor de afaceri globală sau, în caz de încălcări grave și repetate, chiar interdicției de a funcționa în UE

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
facebook
instagram