FOTO Directorul Autorității Vamale Române anunță montarea de scanere la Isaccea și Moravița. Până la finalul anului vor mai fi amplasate șase asemenea dispozitive și în alte vămi

Povești cu Profit   
FOTO Directorul Autorității Vamale Române anunță montarea de scanere la Isaccea și Moravița. Până la finalul anului vor mai fi amplasate șase asemenea dispozitive și în alte vămi

Directorul Autorității Vamale Române, Marcel Mutescu, afirmă că un scaner a fost pus în funcțiune în vama Isaccea, altul a fost recepționat la Moravița și urmează să devină funcțional în câteva zile după ce va primi autorizația de la CNCAN. Acestea se adaugă altor scanere care sunt amplasate la Siret, Albița și Giurgiulești.

De asemenea, până la sfârșitul anului vor mai fi instalate alte șase asemenea scanere. ”Ca noutate, vom avea primul scaner de scanare feroviară. Va fi amplasat la Dornești, unde se află cel mai mare punct feroviar pe granița cu Ucraina”, a precizat Mutescu.

Urmărește-ne și pe Google News

Șeful Autorității Vamale Române a precizat, pentru News.ro, în ce vămi sunt operaționale scanerele de verificare a mărfurilor.

InfoCons și UNSAR încheie un parteneriat strategic CITEȘTE ȘI InfoCons și UNSAR încheie un parteneriat strategic

Astfel, la Siret sunt două scanere, unul pentru camioane și altul pentru autovehicule, la Albița este un scaner mobil care urmează să fie înlocuit până la sfârșitul lunii mai cu unul fix, pentru camioane. De asemenea, la Giurgiulești există un scaner de autoturisme, iar în luna septembrie va fi amplasat și unul pentru camioane.

FOTO Directorul Autorității Vamale Române anunță montarea de scanere la Isaccea și Moravița. Până la finalul anului vor mai fi amplasate șase asemenea dispozitive și în alte vămi

”Am mai pus în funcțiune, ieri, la Isaccea un scaner de autoturisme si mai avem unul, nu i-am dat încă drumul că mai trebuie câteva zile să iasă autorizația de la CNCAN, la Moravița. Astăzi a fost făcută recepția. Va fi operațional la începutul săptămânii viitoare”, a declarat Marcel Mutescu.

El a mai afirmat că până la sfârșitul anului vor mai fi instalate alte șase scanere. 

FOTO PartnerVet, sprijinit de D Craig Holding și de Vetimex Capital, continuă extinderea operațiunilor și preia o clinică în Cluj-Napoca CITEȘTE ȘI FOTO PartnerVet, sprijinit de D Craig Holding și de Vetimex Capital, continuă extinderea operațiunilor și preia o clinică în Cluj-Napoca

”Până la finalul anului avem programate vreo șase. Încercăm opt, dar nu suntem siguri dacă vom reuși, dar șase suntem siguri că le vom pune. Avem două la Sighet, un nou punct de trecere amenajat de către Consiliul Județean, unul de autoturisme și unul de camioane. Vom mai avea la Halmeu, unul de autoturisme, la Isaccea vom veni cu cel de camioane și avem Constanța Sud. Mai este și Constanța Nord unde avem o problemă cu terenul preluat de la Administrația Porturilor și încercăm să găsim o altă variantă”, a afirmat directorul ANV.

Marcel Mutescu a explicat și cum funcționează aceste scanere și cu cât este redus timpul de așteptare.

FOTO Directorul Autorității Vamale Române anunță montarea de scanere la Isaccea și Moravița. Până la finalul anului vor mai fi amplasate șase asemenea dispozitive și în alte vămi


”Fără scanare, dacă am suspiciunea că într-un camion de marfă ar putea fi ceva, nu am decât varianta în care să-l trag la rampă și încep să-l descarc. Ceea ce înseamnă timp. Dacă am un scaner, acesta mă poate duce la concluzia că suspiciunea mea rămâne în continuare și este întemeiată pentru că voi vedea în urma scanării o anomalie. Voi vedea ceva ce n-ar trebui să fie acolo, luând în calcul informațiile despre ce tip de marfă este acolo și cum este ea ambalată, sau voi constata că nu e nimic și atunci îi dau drumul. Pot scana în cinci minute și apoi poate pleca dacă am constatat că suspiciunea mea nu s-a confirmat”, a mai afirmat directorul Administrației Naționale a Vămilor.

El a explicat că verificările cu ajutorul scanerului vor fi realizate în baza unei analize de risc.

SURPRIZĂ FOTO Grecii vor lansa în România un experiment cu mega-magazine Intersport, țintite către anumiți clienți, pentru a depăși Decathlon CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ FOTO Grecii vor lansa în România un experiment cu mega-magazine Intersport, țintite către anumiți clienți, pentru a depăși Decathlon

”Controalele se vor face pe analiza de risc, ceea ce înseamnă și suspiciuni, dar vom avea și aleatoriu. Luăm în calcul inclusiv variante în care în anumite perioade, de exemplu, într-un weekend, să scanăm tot. Încercăm să fim cât se poate de imprevizibili pentru cei care încearcă să ne fraudeze”, a mai declarat Marcel Mutescu.

El a precizat că achiziția acestor scanere face parte dintr-un proiect aprobat de Guvern, în valoare de peste 100 de milioane de euro.

”Este un proiect de securizare a frontierei, aprobat de către Guvernul României, cu o valoare de peste 100 de milioane de euro. Sunt și bani europeni, din fonduri nerambursabile, dar și bani de la bugetul național. Din fondurile europene avem vreo 34 de milioane din PNRR. Mai avem și dintr-un instrument de dotare a autorităților vamale instituit la nivelul Comisiei Europene - Customs Control Equipment Instrument.

Din primul apel cred că am luat undeva la vreo 5 milioane de euro, iar aici avem și alte echipamente cumpărate, precum scanare de bagaje, scanare pentru aeroporturi”, a afirmat directorul ANV.

El a precizat că din cel de-al doilea apel vor mai veni încă 12 milioane de euro.

”Acesta a început în acest an și are finalitate 2027. Ca noutate, vom avea primul scaner de scanare feroviară. Va fi amplasat la Dornești, unde se află cel mai mare punct feroviar pe granița cu Ucraina. Un alt lucru de remarcat este că toate aceste echipamente de scanat vor fi legate în Centrul Național de Analiză Imagistică, înființat anul trecut prin OUG 76 /2024. Deci toate imaginile se vor duce la acest centru și vom avea inclusiv interpretarea în timp real. Vom merge o perioadă cu dubla interpretare și în frontiere și în centru”, a subliniat Marcel Mutescu. 

De asemenea, el a precizat că vor fi achiziționate 13 microbuze pentru scanarea coletelor.

FOTO Vectr Holdings, proprietarul World Class România, aduce în România Befit, brand de fitness adaptat pieței locale CITEȘTE ȘI FOTO Vectr Holdings, proprietarul World Class România, aduce în România Befit, brand de fitness adaptat pieței locale

”Sunt microbuze cu un scaner de bagaj cum este cel din aeroport. Poți merge cu acestea în trafic și dacă ai o suspiciune, interceptăm camioanele pe care le putem verifica în parcare. Un astfel de echipament mă ajută și în port pentru că dacă mă duc și scanez un container, voi vedea o anomalie undeva într-o zonă containerului. Dacă containerul este plin cu colete, trebui să deschid fiecare colet. Pe când dacă am un astfel de echipament, scanez coletele și atunci mă duc exact punctual pe coletul de care am nevoie”, a mai afirmat directorul ANV.

viewscnt
Afla mai multe despre
vama
scaner