Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă occidentală de pe piața rusă, se va confrunta săptămâna viitoare cu decizia unui tribunal din Rusia, într-un caz de 2 miliarde de dolari care a dus la înghețarea afacerilor în această țară, escaladând disputa cu Moscova, transmite Reuters.
RBI este sub presiune din partea autorităților din SUA și Europa să-și vândă afacerea din Rusia, în urma războiului din Ucraina, ca parte a eforturilor de a izola Moscova prin sancțiuni. Dar decizia tribunalului din Rusia de a îngheța activele locale ale Raiffeisen exclud vânzarea și fac imposibilă deblocarea miliardelor de dolari din Rusia ale băncii austriece, transmite Agerpres.
Cazul aruncă o umbră asupra băncii, care trebuie să pună deoparte provizioane pentru eventualele daune impuse de tribunal.
Oficialii RBI nu au comentat informația.
Anterior Raiffeisen anunțase că intenționează să conteste decizia tribunalului.
Anul acesta, Raiffeisen a încercat deblocarea unor active din Rusia achiziționând o participație de aproximativ 1,6 miliarde de dolari la compania austriacă de construcții Strabag, care are legături cu oligarhul rus Oleg Deripaska. Dar SUA au făcut presiuni asupra Raiffeisen să renunțe la acord, iar colapsul tranzacției a dus la actuala acțiune în justiție din Rusia.
Cazul se concentrează pe plângerea companiei ruse de investiții Rasperia contra Strabag, a acționarilor săi din Austria și a diviziei din Rusia a Raiffeisen. Rasperia solicită compensații de 2 miliarde de dolari.
RBI a încercat să cumpere o participație la Strabag de la Rasperia, care, susține Strabag, nu mai este controlată de Deripaska. Dar Washingtonul a identificat Rasperia ca parte a grupului de companii rusești care încă sunt controlate de Deripaska, când a impus sancțiuni în mai.
Deripaska a dezmințit legăturile actuale cu Rasperia și a respins sancțiunile contra sa.
CITEȘTE ȘI Economia Germaniei, afectată de probleme structuraleSurse care au dorit să-și păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Raiffeisen are aproximativ 6 miliarde de euro (6,29 miliarde de dolari) în Rusia, obținuți de pe urma plăților internaționale, și miliarde de euro în depozite rusești.
Raiffeisen, care are peste 18 milioane de clienți de la Viena la Moscova, și 44.000 de angajați, a devenit o ancoră financiară pentru Austria și cea mai mare parte a Europei de Est.
În mod repetat, RBI a anunțat că vrea să se retragă de pe piața rusă, dar în cei aproape trei ani de la izbucnirea războiului au fost puține schimbări.