După restrângerea activității de tranzacționare în precedentele ședințe de tranzacționare sub influența sărbătorilor pascale în Occident, astăzi la BVB rulajul s-a majorat, însă indicii au avut culoarea roșie.
Volumele de tranzacționare în piața de acțiuni de la BVB au fost astăzi de 33,80 milioane lei (7,57 milioane euro), o valoare deloc excepțională, dar care reprezintă o revenire substanțială după restrângerea semnificativă a lichidității din zilele precedente.
Influența negativă a închiderii piețelor bursiere majore cu ocazia Paștelui Catolic s-a răsfrânt asupra rulajului de la București, care a cunoscut luni cel mai coborât nivel din acest an, respectiv 8,88 milioane lei (1,99 milioane euro). Este un nivel care ar fi fost chiar mai mic de un milion de euro dacă nu ar fi fost o tranzacție specială pe piața deal a sistemului alternativ de tranzacționare AeRO.
Revenirea la butoane a traderilor în Occident a însemnat, așadar, o revenire a activității de tranzacționare și la BVB. "Se simte că au trecut sărbătorile pe piețele mari", a declarat pentru Profit.ro Simion Tihon, broker la Prime Transaction. "Au revenit străinii, dar asta nu a însemnat o creștere la nivelul cotațiilor", continuă el.
Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,56%, în timp ce indicele BET, al titlurilor blue-chip, s-a depreciat cu 0,60%, până la nivelul de 6.711,78 puncte. Chiar dacă oscilațiile au fost mici, pentru indicele BET este cea de-a 6-a ședință de tranzacționare din ultimele 7 sesiuni în care culoare afișată este roșie. Tihon punctează că se păstrează tendința de corecție după aprecierile din ultimele săptămâni.
Banca Transilvania tinde să ia locul Fondului Proprietatea în clasamentul lichidității
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cel mai lichid emitent a fost Banca Transilvania (TLV), cu transferuri de 8,30 milioane lei, într-o zi în care titlurile instituției de credit au sfidat restul pieței cu o închidere pozitivă (+0,56%), la prețul de 2,69 lei/acțiune. La această cotație, numai dividendul brut de 0,39 lei/acțiune - fără a socoti acțiunile gratuite - are un randament de 13,77%.
Momentan, la actualul nivel de preț, titlurile par a avea un "capac" din partea SIF Moldova (SIF2) care vinde titluri astfel încât - în urma aprecierii de preț - expunerea sa de 8% din titlurile Băncii Transilvania să nu depășească reperul de 40% din totalul portofoliului.
Potrivit unui calcul menționat pentru Profit.ro de Răzvan Raț, Senior Trader la BRK Financial Group, societatea cu sediul în Bacău ar avea de vândut aproximativ 20-22 milioane titluri pe actualul palier de preț astfel încât să revină participația sa la mai puțin de 40% din total active.
Dacă până vineri SIF Moldova înstrăinase ceva mai puțin de un sfert din pachetul menționat de Raț, luni societatea a revenit cu vânzări însumând aproape 256.000 de titluri pentru care a încasat aproximativ 685.000 de lei, potrivit raportărilor către Bursă.
Tihon spune că efectul știrii privind recompensarea investitorilor deja s-a estompat și acum Banca Transilvania se află pe prima poziție în clasamentul tranzacțiilor, doar pentru că acolo este noul său loc. "A luat locul FP-ului", a declarat brokerul de la Prime Transaction.
Titlurile FP și EL nu reacționează la căderea tranzacției privind subsidiarele Electrica, iar acțiunea Romgaz cade aparent pe o știre de vineri
El spune că ședința de astăzi nu a fost marcată atât de Banca Transilvania cât de alți trei emitenți, respectiv Romgaz Mediaș (SNG), Electrica (EL) și Fondul Proprietatea (FP). În ceea ce privește producătorul de gaze naturale Romgaz, deprecierea de astăzi a fost drastică, de 3,27%, până la prețul de 26,60 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,78 milioane lei. Aparent ar putea fi vorba despre știrea de vineri privind respingerea bugetului de venituri și cheltuieli, iar reacția să fie întârziată abia la reintrarea în piață a străinilor.
Electrica și Fondul Proprietatea, protagonistele unei tranzacții căzute ieri, au adunat schimburi de 6,09 milioane lei și, respectiv, 4,19 milioane lei. Tihon observă că FP s-a menținut la nivelul de referință de 0,776 lei/acțiune, în timp ce titlurile Electrica au pierdut 1,29%, până la prețul de 12,20 lei/acțiune, deși la jumătatea ședinței se depreciau cu aproximativ 2%. "Este un semn că nu există apetit de vânzare pe această știre ce ar putea fi inclusă în preț", spune interlocutorul nostru.
"Chiar nu a fost o ședință spectaculoasă"
Într-o zi negativă pentru cotațiile internaționale ale petrolului, titlurile OMV Petrom (SNP) au pierdut 0,62%, închizând la prețul de 0,2405 lei/acțiune pe fondul unor schimburi de 2,59 milioane lei. Împreună cu cea de pe Romgaz, această evoluție a influențat declinul cu 1,20% al indicelui energetic BET-NG, cel mai amplu de astăzi, depășind chiar și deprecierea de 1,01% a indicelui financiar BET-FI, până la un nivel marginal peste cel de 28.000 puncte.
Pe piața deal au fost 5 tranzacții speciale pe 5 emitenți, cu cele mai valoroase schimburi speciale cele pe FP, de 1,93 milioane lei, și Banca Transilvania, de 1,75 milioane lei. În total transferurile pe acest segment au fost de aproximativ 5,1 milioane lei, aparent fie o lichidare de poziție, fie un o trecere de pe un cont pe altul a unui portofoliu. Simion Tihon spune că valorile oricum nu sunt foarte mari. "Chiar nu a fost o spectaculoasă ședința de astăzi de la BVB", a conchis brokerul.