Un grup de acționari ai Electrica, între care ING și BERD, solicită în AGEA cumpărarea participațiilor deținute de Fondul Proprietatea la subsidiarele Electrica (EL). Dacă se face la un discount de 75-90% din activul net, tranzacția chiar are sens, spune Dumitru Beze, președinte al Asociației Investitorilor.
Electrica ar urma să facă o ofertă de cumpărare pentru Fondul Proprietatea (FP) pentru a prelua participațiile deținute de Fond în cele patru subsidiare ale sale, spune un convocator al emitentului postat pe portalul Bursei.
Propunerea a fost făcută de un grup de acționari format din fondurile Newtyn, fondurile de pensii ale ING și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), cumulând peste 15% din acțiunile EL, iar AGEA ce ar urma să mandateze Consiliul de Administrație pentru negocierile ulterioare, va avea loc în 10 sau 11 noiembrie.
"Ar fi o tranzacție care are sens economic deplin; unii au cash, iar ceilalți au nevoie de cash, a declarat pentru profit.ro Dumitru Beze, președinte al Asociației Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC) adăugând că doar incompetența la nivelul celor două entități ar putea zădărnici înțelegerea. "Are sens economic. Totul este o chestiune de preț", a spus Beze.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Un munte de cash și patru dețineri reziduale
Într-adevăr, Electrica avea la data de 30 iunie a.c. disponibilități de cash de 1,09 miliarde lei, potrivit raportării către Bursă, în cea mai mare parte rezultate din oferta publică prin care a atras 1,95 miliarde lei în iunie 2014. Pe de altă parte, Fondul Proprietatea și-a arătat intenția de a-și lichida deținerile la cele patru entități nelichide - Electrica Muntenia Distribuție Nord, Electrica Distribuție Transilvania Nord, Electrica Distribuție Transilvania Sud și Electrica Furnizare SA - fie prin vânzarea către Electrica, fie swap-uri ale pachetelor la cele patru subsidiare cu acțiuni Electrica, între timp companie listată.
La ce preț se poate reliza tranzacția?
Tranzacția ar urma să fie efectuată dacă FP vine cu așteptări realiste privind prețul, consideră Beze.
"Probabil că Electrica ar realiza cel mult o ofertă reprezentând 75-90% din activul net. Fondul Proprietatea, tranzacționat cu un discount de peste 30% din activul net, dacă ar solicita un preț de 100% din valoarea unitară a activului net, doar ar arăta aroganța managementului. În AGA la FP, aproape orice acționar ar fi de acord că este rezonabilă o propunere în jur de 85% din activul net", a mai zis președintele Asociației Investitorilor.
Într-adevăr, și convocatorul menționează că prețul oferit către Fondul Proprietatea va trebui să țină seama exclusiv de argumentele economice existente pentru această achiziție. Perioada de negociere propusă în AGA ar urma să fie până pe data de 31 martie 2016. Beze afirmă că ar fi de neînțeles ca statul și acționarii Electrica să nu profite de situația în care se află FP, "încolțit" între o ofertă unică pe dețineri ilichide și presiunea cererilor de cash din partea acționarilor.