Listarea MedLife, privită cu neîncredere în piață

Listarea MedLife, privită cu neîncredere în piață
scris 29 nov 2016

Deși piața de capital românească așteaptă demult listarea unei companii private de dimensiuni mari, perspectiva unei oferte publice pentru 44% din furnizorul de servicii medicale este abordată cu circumspecție sau chiar cu ostilitate de mulți investitori. Saturarea pieței de profil, vânzarea precipitată a fondului V4C, nivelul ridicat de îndatorare a companiei, suspciunea că, de fapt, majoritarul nu vrea compania pe bursă și lipsa unei perspective privind acordarea de dividende sunt principalele argumente aduse împotriva accesării ofertei. Vehicularea unor multipli mari în presă a alimentat încă și mai mult această aversiune.

Seceta de exerciții de piață de la Bursa de Valori București nu îi face pe investitori să fie disperați să absoarbă orice. La o primă vedere, fără a avea încă pe masă prețul ofertei, aceștia arată precauție față de o posibilă intrare la cumpărare la oferta lansată de liderul în domeniul serviciilor medicale private MedLife. Investitorii și profesioniștii pieței cu care a discutat Profit.ro arată circumspecție sau sunt chiar negativi, iar forumul bursier agf.ro a vuit pe camera principală împotriva ofertei.

Urmărește-ne și pe Google News

De la reticență la suspiciune, la aversiune la risc, la temere și până la ostilitate, acesta este starea de spirit manifestată în rândul investitorilor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Fondul Proprietatea, vampirul de lichiditate care ține jos volumele de la BVB. Broker: Ne ia tot!. Ce spune managerul FP pentru Profit.ro CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea, vampirul de lichiditate care ține jos volumele de la BVB. Broker: Ne ia tot!. Ce spune managerul FP pentru Profit.ro

Investitorii rămân deschiși față de posibilitatea de a cumpăra pachete de acțiuni și nu contestă pe fond business-ul operat de MedLife sau profesionalismul cadrelor medicale și a managementului societății, dar sunt neîncrezători față de condițiile intrării pe bursă. Vehicularea în presa de specialitate a unui preț al ofertei echivalent pentru o capitalizare a companiei de aproximativ 200 milioane de euro chiar i-a scandalizat. Unii spun că valoarea ar trebui să fie de aproape 10 ori mai mică pentru ca ei să intre la cumpărare.

Surprinzător, nu a ajuns la investitori importanți

Până la lansarea prospectului pentru care încă societatea așteaptă aprobarea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), interesul este pasiv în piață. 2 brokeri din zona Ardealului ne-au spus că nu au primit telefoane de la clienți pentru a se interesa ce este cu MedLife. „Nu e genul ăla de ofertă ca la Hidroelectrica de să urle telefoanele”, zice unul dintre ei.

Nu sunt numai investitorii de retail cei care nu au minimul de date. Se pare că oferta, deși ar trebui să se deruleze până la finele acestui an, nu a ajuns nici la instituționali ai pieței românești. Dragoș Neacșu, CEO la Erste Asset Management, administratorul de fonduri de investiții cu cele mai mari active în administrare, ne spune că intermediarii pentru MedLife nu au ajuns încă la ei pentru a le testa interesul. „Poate vin de acum încolo”, zâmbește.

Neacșu ne spune că au urmărit compania în timp, că au interes, însă totul va depinde multiplii de evaluare. Afirmă că este posibil ca vânzătorii să fi țintit mai degrabă fonduri străine.

În ce preferă să investească românii la 8 ani după crahul imobiliar. O treime ar băga banii tot în imobiliare CITEȘTE ȘI În ce preferă să investească românii la 8 ani după crahul imobiliar. O treime ar băga banii tot în imobiliare

Aparent, V4C Eastern Europe Holding V Limited (V4C), fondul de private equity parte a Groupe Societe Generale, care ar urma să-și facă exit-ul în urma operațiunii de piață, a identificat cumpărător(i) pe piața americană, având în vedere că anunțul privind intenția de listare este indicat că, printr-un plasament privat, acțiunile vor fi accesate și de investitorii din afara SUA în baza regulamentului S din legea valorilor mobiliare din Statele Unite din anul 1933.

De ce vrea să iasă V4C? Motiv de suspiciune

Este, de altfel, unul dintre principalele elemente care îi pune în gardă pe investitori tocmai această ieșire aparent intempestivă a V4C. Suspiciunile sunt că se face distribuție prin intermediul BVB. „Fondurile alea de la Medlife dacă aveau cui să vândă, vindeau demult”, comentează pe forumul AGF un investitor. Este susținut imediat de alt utilizator: „De ce nu vinde V4C tot pachetul în tranzacție privată?” O neîncredere escaladată: “Dacă găseau alți proști să le dea banii pe ea credeți că o aduceau pe bursă?”

Ideea că fondurile de private equity de regulă vând altor fonduri este principalul argument al unor jucători de la BVB că ar putea fi vorba de o descărcare a unor acțiuni supraevaluate. „Nu se chinuie să le ducă pe bursă. Uite cum E.ON a vândut lui Allianz”, ne spune Florin, investitor cu aproape 20 de ani de experință pe piața locală de capital.

Ieșirea V4C este considerată și ca o pierdere a răbdării pentru un investitor care de ani de zile nu vede dividende. Exitul total este contrapus - pe forumul bursier - prin exemplul unei vânzării controlate, etapizate, a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) la Banca Transilvania (TLV) unde instituția internațională își păstrează din participație pe măsură ce crește instituția de credit, semn că își păstrează în continuare, încrederea în viitorul acesteia.

A fi sau a nu fi negativ(ist)

Paul este pe bursa românească de la începuturile acesteia. Îl întrebăm despre listarea MedLife. „Ține-te departe!”, îmi răspunde neînțelegând că sunt interesat din punctul de vedere al demersului jurnalistic. Care este obiecția?, revenim. „Cred că e țeapă”, vine replica fără a justifica. Cuvântul este folosit de nu mai puțin de 5 ori și pe camera agf.ro în legătură cu perspectiva acestei operațiuni de piață.

Este o negativitate pe care reprezentanții operatorului de piață BVB nu o vor. Președintele Bursei Lucian Anghel declara într-o dezbatere pe teme ale pieței de capital de săptămâna trecută că listarea MedLife ar fi un bun exemplu pentru antreprenorii care vor să aducă la cota BVB firmele lor și îndemna profesioniștii pieței să susțină acest demers.

Anghel afirma că nu ar trebui să fie case de brokeraj care să vină cu rapoarte cu recomandări negative așa cum s-a întâmplat în cazul încercării de listare a producătorului de materiale de construcții AdePlast în noiembrie 2013.

Lucian Anghel, BVB: Începerea monitorizării bursei locale pentru primirea statutului de piață emergentă echivalează cu un penalty primit în minutul 95 CITEȘTE ȘI Lucian Anghel, BVB: Începerea monitorizării bursei locale pentru primirea statutului de piață emergentă echivalează cu un penalty primit în minutul 95

Afirmațiile șefului bursei au fost privite ca neadecvate în piață. Și ce dacă vine cu un punct de vedere, dacă este argumentat?, vine întrebarea chiar la evenimentul menționat. Pe camera AGF cineva scrie: „Cam aiurea treaba asta să dai cu bâta-n broker dacă își exprimă o opinie.”  Completează: "Nu-s în stare sa gestioneze o intenție de listare... se dau cu capul de pereți de parcă au descoperit gaura la covrig."

Este circumspecția corectă a celor care pun banii la bătaie. Nu acordă cec în alb, chiar dacă sunt dornici să vină companii pe bursă. „Staaai!! Că depinde de preț!”, declară pentru Profit.ro directorul unei case de brokeraj.

Mesaj dinspre piață: Prea îndatorată ca să ne cheme în acționariat

Fără a o fi citat, societatea de intermediere de servicii financiare care a comentat negativ oferta AdePlast, BRK Financial Group – pe atunci SSIF Broker Cluj – a venit și de această dată cu o analiză. Aceasta este moderată, arătând beneficii și riscuri.

Reține atenția un calcul făcut pe baza datelor finanicare pe anul trecut și la care sunt aplicați multiplii și valorile de discountare ale altor companii de profil din regiune. Pe baza acestei metodologii, BRK indică un preț al acțiunilor între 15,55 lei/acțiune și 19,27 lei/acțiune, ceea ce ar cifra valoarea de piață a companiei între 69 milioane euro și 85 milioane euro.

Cifrele seci și prezentarea în limbaj profesional a BRK este trivializată în termeni nediplomatici într-un comentariu online: „Prima analiză de SSIF la MedLife... indicatorii sunt praf.... Dacă ajung ministru al sănătății și le tai privilegiul de a parazita spitalele de stat, îi bag în insolvență direct...” L-am sunat pe autorul comentariului, investitor din Transilvania cu mare experiență în analiza fundamentală, și l-am întrebat ce stă la baza interpretării sale. Este ceva mai nuanțat. Oferta poate fi bună, însă vor intra numai cei care vor expunere pe sector. Personal, nu ar cumpăra decât la un preț echivalent pentru o valoare de piață a MedLife de 20-30 milioane euro. „Gradul de îndatorare este foarte mare”, își prezintă principalul argument.

Medlife a cumpărat 90% din Centrul Medical Panduri și vrea să ia un nou credit, de 20 milioane euro, pentru achiziții CITEȘTE ȘI Medlife a cumpărat 90% din Centrul Medical Panduri și vrea să ia un nou credit, de 20 milioane euro, pentru achiziții

Analiza BRK indică un raport de 64% între datoriile totale de 184,80 milioane lei și activele totale de 287,40 milioane lei prinse în contabilitate la finele anului trecut. Gradul de îndatorare ar putea fi încă și mai deteriorat decât cel perceput de piață în acest moment. Compania a contractat împurmuturi noi în acest an. La începutul lunii martie MedLife anunța accesarea unui credit sindicalizat de 56 milioane euro, cu Banca Comercială Română, ING Bank, Raiffeisen Bank și BRD Groupe Societe Generale, din care 20 milioane euro vor fi alocați pentru achiziții, restul reprezentând-o rostogolirea datoriilor vechi.

De asemenea, pe data de 30 septembrie a fost încheiat un nou acord de împrumut în valoare de 13,6 milioane euro cu International Finance Corporation (IFC), potrivit portalului instituției internaționale care ar urma să-și facă un exit parțial din societate prin actuala ofertă publică.

Spațiu de creștere sau zbatere într-un sector saturat?

Acționarii se curăță primii la masa credală astfel încât este normal să fie atenți la gradul de îndatorare, însă nu numai sub această perspectivă sunt interesați de combustibilul dat de credit. Unii se întreabă cât de organică a fost creșterea MedLife având în vedere accesul la finanțări abundente.

Ne atrage atenția un mesaj de pe AGF: „MedLife, de fapt, nu a crescut organic. Deoarece aveau o profitabilitate mică și datorii către fonduri puternice, probabil de comun acord, s-a trecut la o supradezvoltare prin achiziții fel de fel, care ar da falsa impresie a creșterii afacerii, dar achizițiile au fost pe creșterea datoriilor în fond, nu din profitabilitatea de bază mică. Deci, practic se denaturează din dinamica achizițiilor, care nu sunt verificate în timp în anduranța lor.”

Piața abonamentelor la servicii medicale private a depășit 50 mil. euro, cu 1 milion de abonamente. Până în 2020 se va dubla CITEȘTE ȘI Piața abonamentelor la servicii medicale private a depășit 50 mil. euro, cu 1 milion de abonamente. Până în 2020 se va dubla

Conform anunțului de listare al companiei, în anul financiar încheiat la data de 31 decembrie 2015, vânzările totale ale activelor MedLife care vor fi listate la bursă însumau 391 milioane lei (88 milioane euro), cu un câștig pretaxare EBITDA de 55,7 milioane lei (12,5 milioane euro). Vânzările în primele noua luni din 2016 au însumat 361,5 milioane lei (80,80 milioane euro), cu EBITDA de 38,9 milioane lei (8,7 milioane euro).

Dumitru are experiență de aproape 20 de ani pe bursă și un portofoliu extins. Așteaptă prospectul, dar este precaut față de perspectivele companiei. Sectorul serviciilor medicale i se pare pentru momentul de față într-un punct de saturație, fără spațiul de creștere pe care l-a avut anterior. Ne invită să ne uităm la eșecul investiției SIF Muntenia (SIF4) în Muntenia Medical Hospital din Pitești al cărei companie de operare și-a cerut insolvența: „S-a ales praful!”

Cât valorează MedLife? O comparație cu Romcab

Pentru multipli rezonabili, se găsesc, însă, cumpărători. „Pregătiți cash-ul să scoateți SocGen-ul din MedLife! La 35 milioane euro intru și eu”, scrie Florin pe forumul bursier. Ironia este că robotul numit ca în Războiul Stelelor R2-D2 al portalului AGF care centralizează știrile de presă pe teme bursiere are pentru articolele preluate despre MedLife simbolul de tranzacționare ADE, cel folosit pentru compania privată care a încercat ultima dată să se listeze, respectiv Adeplast.

Este un chilipir vânat de un investitor excentric? Aparent sunt calcule de ordin fundamental care să susțină un astfel de preț. Un utilizator ridică problema faptului că MedLife, cu afaceri la jumătate față de Romcab Târgu Mureș (MCAB), o altă companie cu un grad de îndatorare ridicat, „și cu profit aproape deloc” să aibă 200 de milioane de euro valoare de piață, în timp ce producătorul de cabluri are o capitalizare bursieră de numai 20 milioane de euro.

Cum se văd investitorii la MedLife: Prizonieri ai majoritarului și fără dividende

Temerea principală a investitorilor de retail pentru a intra la cumpărare este însă aceea de a rămâne într-o societate unde nu sunt doriți. În piață, pur și simplu nu există convingerea că majioritarii de la MedLife, familia Marcu, vor cu adevărat compania pe bursă. Este și un simptom al experiențelor neplăcute trăite în cazul societăților listate pe recent-desființata piață Rasdaq.

Declarații din presă mai vechi ale reprezentanților companiei le dau de gândit investitorilor că mai degrabă fondatorii nu vor compania listată, operațiunea pregătită fiind un compromis pentru ieșirea V4C. "Noi nu luăm dividende. A face profit net sau profit brut pentru noi nu are nicio relevanță”, este o afirmație a acționarului majoritar Mihail Marcu din anul 2009 din presă, preluată acum de investitori. „Nu s-a pus niciodată problema ca această firmă să traiască din dividende. Dacă făceam un IPO atunci ar fi contat profitul", spunea atunci Marcu.

Lipsa de perspectivă față de dividende îi îndepărtează pe investitori. Cred că acesta este și unul dintre motivele pentru care V4C și-a pierdut răbdarea. „Acționar majoritar tânăr, cu vise de mărire a companiei, reinvestește în asta tot și cred că până la 60 ani tot așa va face și minoritarii nu vor vedea dividend”, împinge lucrurile la maxim un utilizator AGF.

Altcineva glumește: „E foarte greu de intrat într-o afacere de famile și să ai și câștig; singura modalitate, dar poate fi cu dus-întors e să te căsătorești cu un membru al familiei.” Dincolo de umor, investitorii au îngrijorări reale. Prospectul de ofertă va fi, însă, cel care va îndepărta cele multe necunoscute. Până atunci, investitorii încearcă să câștige în relaxare și își descrețesc frunțile, luând în derâdere chiar propriile lor spaime. „Eu zic să așteptăm MedLife, că dacă ne rupem gâtu și suntem investitori, ne tratează gratis”, conchide Emil.

viewscnt
Afla mai multe despre
medlife
bursa
bvb
erste
dragos neacsu
listare
v4c
ifc
agf
credit
asf
berd