Fondul Proprietatea aniversează un an de la listarea pe Bursa de la Londra, fapt care a mărit vizibilitatea entității în mediul investițional internațional. Managementul pune în legătură clar această listare de majorarea ponderii instituționalilor străini în acționariatul FP la 60%, în martie 2016, față de 53% cu un an înainte.
Listarea secundară la Londra a Fondului Proprietatea (FP), pe 29 aprilie, a avut ca rezultat o extindere a bazei de investitori, o acoperire mai largă în rapoartele de analiză ale companiilor internaționale de brokeraj, precum și o creștere a vizibilității sale și a României în rândul investitorilor instituționali străini, spune un comunicat al companiei de administrare a Fondului, Franklin Templeton.
FP a fost listat pe segmentul Specialist Fund Market al London Stock Exchange prin intermediul certificatelor de depozit globale (GDR) în data de 29 aprilie 2015, fiind al 5-lea cel mai mare fond din punctul de vedere al activului net și primul dintr-o piață de frontieră prezent în ringul bursei londoneze.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Vizibilitatea sporită s-a reflectat nemijlocit în plasamentele investitorilor instituționali străini, spune comunicatul remis redacției cu ocazia împlinirii unui an de la listarea secundară a FP. Astfel, ponderea investitorilor instituționali străini în capitalul social al Fondului a crescut de la 53%, în martie 2015, la 60% la finalul lui martie 2016. Mulți dintre acești investitori au devenit, de asemenea, investitori activi în companiile din portofoliul Fondului sau în alte companii listate pe Bursa de Valori București.
„Suntem încântați să vedem că listarea secundară pe London Stock Exchange a propulsat Fondul într-o ligă superioară, unde acesta și companiile din portofoliu au acces mai facil la o bază diversificată de investitori pe termen lung și la o acoperirea mai amplă în rapoartele de analiză ale firmelor internaționale de brokeraj”, a declarat Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea.
Poziția companiei de administrare a FP este la polul opus cu cea a directorului Bursei de Valori București, Ludwik Sobolewski. Acesta declara, la Forumul Investitorilor Individuali organizat de operatorul de piață, că nu vede beneficiile listării secundare a FP la Londra. Mai mult decât atât, el spunea că piața de capital românească nu ar avea mult de suferit dacă Fondul ar dispărea de la cota BVB, având în vedere procesul de lichidare accerată derulat de managementul actual sub presiunea acționarilor care vor returnare rapidă de cash. "Dacă Fondul Proprietatea s-ar lichida, ar fi mai bine pentru lichiditatea și adâncimea pieței", declara atunci polonezul de la conducerea Bursei.
CITEȘTE ȘI Sobolewski, despre perspectiva lichidării Fondului Proprietatea: Nu trebuie să fim îngrijorațiEl a întărit ulterior, la jumătatea lunii trecute, această poziție, într-un interviu pentru Profit.ro. Spunea atunci că nu sunt motive de îngrijorare pentru investitori, în măsura în care pachetele aflate în portofoliul Foului sunt puse în vânzare și vor deveni free-float disponibil pentru plasamentele investitorilor. "Din perspectiva pieței de capital românești, dezinvestiția este un lucru bun", afirma Sobolewski.
Fondul Proprietatea este într-in proces de lichidare a participațiilor, ultima vânzare majoră fiind înstrăinarea și a ultimului pachet de 5,85% din compania producătoare de gaze naturale Romgaz, pentru care a încasat, printr-un plasament accelerat, 541,03 milioane lei (137,20 milioane dolari) în penultima săptămână de tranzacționare a lunii precedente.
Pentru finele lunii martie, Fondul Proprietatea raporta un activ net de 11,44 miliarde lei, cu 26,85% mai mic decât cel de 15,64 miliarde lei din ianuarie 2011, ultima valoare raportată înaintea listării la Bursa de Valori București.