EXCLUSIV Operațiunea de la SIF Moldova, acuzată din nou la ASF că este o expropriere fără temei legal, ce prejudiciază acționarii și bugetul de stat

EXCLUSIV Operațiunea de la SIF Moldova, acuzată din nou la ASF că este o expropriere fără temei legal, ce prejudiciază acționarii și bugetul de stat
scris 11 oct 2016

Asociația Investitorilor a depus astăzi la supraveghetorul pieței o adresă în care contestă operațiunea de consolidare a acțiunilor SIF Moldova, despre care spune că este o expropriere în măsura în care îi scoate din acționariat pe unii acționari minoritari. Pentru că promovează o operațiune fără temei legal, intermediarul Banca Transilvania ar trebui exclus din piața de capital românească, mai spune documentul AIPC.

Acțiunile SIF Moldova (SIF2) sunt suspendate începând de astăzi pentru cel puțin 3 sesiuni de tranzacționare la Bursa de Valori București în vederea urmării procesului de majorare de 25 de ori a valorii nominale a acțiunilor. Prin această operațiune, mulți deținători ai așa-numitelor „pachete reziduale” dobândite prin programul de privatizare în masă ar urma să fie scoși din acționariat în măsura în care nu se vor exercita pentru aducerea de aport în numerar.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi publicată aici, această știre a fost prezentată pe Profit Insider

Condițiile de desfășurare a acțiunii sunt cele care îi fac pe cei de la Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC) să susțină că este vorba despre o „procedură de expropriere a acționarilor minoritari”. Organizația afiliată la organizația internațională Better Finance a făcut astăzi o nouă adresă către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în care contestă, din nou, operațiunea de piață.

SIF Moldova câștigă procesul cu AIPC. Tribunalul Bacău spune că operațiunea de consolidare a acțiunilor este legală CITEȘTE ȘI SIF Moldova câștigă procesul cu AIPC. Tribunalul Bacău spune că operațiunea de consolidare a acțiunilor este legală

Documentul obținut de Profit.ro menționează faptul că SIF Moldova a depus un prospect pentru ofertă chiar după ce vicepreședintele supraveghetorului pieței Mircea Ursache spunea că o astfel de operațiune nu poate fi derulată decât după schimbarea legislația primară. Pentru cei de la AIPC această înseamnă „fie că SIF Moldova acționează într-un profund dispreț al ASF, fie că reprezentanții ASF susțin un lucru în public și altul față de emitenți”.

Adresa către Autoritate are atașat un link pentru un articol publicat pe portalul Profit.ro în care era preluată o declarație a vicepreședintelui Ursache dintr-o conferință organizată de grupul de presă Bursa la jumătatea lunii trecute. Potrivit afirmației respective, operațiuni de tipul celei solicitate de SIF Moldova nu vor fi autorizate în actualul cadru legislativ. „Nu va exista vreo propunere a Consiliului ASF cu privire la consolidarea valorii acțiunilor până când ea nu va fi reglementată de legislația primară”, spunea Ursache, adăugând fără echivoc: „Celelalte opinii – multe stradale – legate de această discuție nu-și au rostul câtă vreme poziția mea este asta.”

AIPC cere excluderea BT Capital Partners de pe piața de capital românească

Asociația Investitorilor își mai exprimă nedumerirea pentru faptul că această operațiune de piață este girată de un intermediar respectabil precum este grupul Banca Transilvania, în contextul în care este obligația brokerului să cunoască legalitatea tranzacțiilor pe care le intermediază. „Nu numai că temeiul legal lipsește (așa cum a precizat însuși vicepreședintele ASF), dar operațiunea în cauză este de natură să prejudicieze nu numai acționarii minoritari, ci și bugetul de stat”, spune documentul AIPC care estiează la un milion de euro paguba pentru Fiscul românesc.

Sunt condițiile în care Asociația Investitorilor - entitate ce a reușit într-o primă fază să bloceheze, la începutul acestui an, un demers similar al SIF Moldova prin acțiune în instanță la Tribunalul Bacău – cere sancțiune drastică pentru intermediarul care a depus oferta. „Singura acțiune care s-ar impune din partea ASF este pur și simplu eliminarea sa de pe piața de capital românească”, conchide adresa AIPC către reglementatorul pieței.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif moldova
aipc
asf
mircea ursache
banca transilvania
bt capital partners