În contextul unei schimbări în legislația europeană, cererea de autorizare a CCP.RO depusă la începutul anului 2023 la reglementatorul pieței este retrasă. Dosarul de care depinde lansarea unei piețe lichide a derivatelor urmează să fie depus după ce Contrapartea Centrală se va adecva noilor condiții, începând cu luna februarie a anului viitor.
Tranzacțiile în marjă și vânzările în lipsă întârzie pe piața de capital românească. Dosarul de autorizare a Contrapărții Centrale, entitatea de care ar urma să depindă decontările instrumentelor financiare sofisticate depus la supraveghetorul pieței este retras de Consiliul de Administrație CCP.RO Bucharest, în condițiile în care este depășit ca efect al unor modificări în legislația europeană.
Conform informațiilor Profit.ro de la acea dată, costul acestor servicii ar urma să se ridice la 1-2 milioane euro pe an, dimensiune confirmată de dimensiunea majorării de capital din septembrie și de planul de afaceri multianual modificat înaintat acționarilor în vederea aprobării acestui aport de resurse financiare.
Este ce se întâmplă acum. Noua directivă EMIR 3 intră în vigoare pe data de 24 decembrie și aceasta include inclusiv prevederi legate de asumările de risc în cadrul contrapărților centrale.
„Evaluarea dosarului de autorizare a CCP.RO nu face obiectul unei decizii finale înainte de intrarea in vigoare a EMIR 3, fiind astfel necesar ca procesul de autorizare să se alinieze din punct de vedere formal, noilor fluxuri de documentare a cererii conform cadrului EMIR 3”, spune o informare către investitori a Bursei de Valori București, acționar majoritar la Contrapartea Centrală. „În acest context, Consiliul de Administratie al CCP.RO Bucharest SA decis să retragă Cererea de autorizare depusă in ianuarie 2023, în vederea redepunerii Cererii de autorizare după îndeplinirea și a ultimelor condiții în vederea autorizării, cu respectarea cadrului de reglementare european aplicabil conform EMIR 3.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fidelis va oferi pentru prima dată persoanelor care donează sânge două oportunități de investiții în leiProiectul deja este într-un impas major și în ceea ce privește costurile. O AGA de la CCP.RO de la începutul lunii septembrie a decis o majorare de capital care să suporte costurile viitoare majorate ale entității care ar urma să nu aibă venituri atât timp cât procesul de autorizare nu va fi complet.
CITEȘTE ȘI Plasamentul privat de la Antibiotice Iași dinamizează bursaAcum avem și materializat riscul de schimbare a legislației europene privind soluțiile de clearing înainte de aprobarea dosarului depus la ASF.
„Conform informării transmise de către CCP.RO Bucharest SA, ultimele condiții în vederea autorizării vor fi îndeplinite în prima parte a lunii februarie 2025”, spune raportul curent al BVB.
CITEȘTE ȘI Transelectrica, prinsă la mijloc între legi energetice, bursiere și contabile ce se bat cap în cap. ASF: Promisiunea statului că vor fi majorate tarifele nu poate fi tratată ca ″activ″Este mișcarea care împinge și mai departe orizontul pentru lansarea unei piețe lichide a derivatelor pe bursa românească. Conform informațiilor Profit.ro din toamnă, procesul de autorizare are nevoie de noi teste cu brokerii pentru verificarea funcționalității sistemului.
Recent, Adrian Tănase, directorul general al BVB și cel care își leagă numele de proiectul contrapărții centrale, a primit avizul ASF pentru prelungirea mandatului până la sfârșitul lunii iunie a anului viitor. În același timp, Bursa a demarat un proces competitiv de găsire a unui director general pentru o perioadă de 4 ani.