Companiile din Republica Moldova au, prin listarea la BVB, un avantaj de excepție, spune CEO-ul celei mai mari bănci de la Chișinău. 10 ani pierduți pentru sistemul bancar local

Companiile din Republica Moldova au, prin listarea la BVB, un avantaj de excepție, spune CEO-ul celei mai mari bănci de la Chișinău. 10 ani pierduți pentru sistemul bancar local
scris 14 oct 2024

Cu intenții de listare la Bursa de Valori București, banca maib, din Republica Moldova, are oportunitatea de a accesa cu succes o piață de capital de o anumită dimensiune și în care investitorii să fie receptivi, ceva care nu este obișnuit pentru companiile din țările mici.

Banca maib de la Chișinău, având active de 3 miliarde euro, are un vot favorabil de la acționari pentru listarea la Bursa de Valori București, însă depinde în acest demers de modificări ale legislației din Republica Moldova despre care nu se știe când vor fi efectuate. Cu proceduri de pre-aderare la Uniunea Europeană deschise, îndepărtarea reglementărilor restrictive ar urma să fie incluse în armonizarea mai amplă de legislație, însă nu se știe când se va întâmpla acest lucru.

Urmărește-ne și pe Google News

La întrebarea Profit.ro despre care este cel mai probabil scenariu de listare din punctul de vedere al perspectivei de timp, CEO-ul maib, Giorgi Shagidze ,a afirmat că nu este în măsură să avanseze niciun termen. Nu există o proiecție clară despre când la Chișinău vor fi realizate modificările de legislație și de aceea nici banca – lider de piață în Republica Moldova cu o treime din creditele acordate și 43,9% din plățile pe card – nici nu vrea să furnizeze termene care nu depind de instituție.

Agroland își majorează profitul net semestrial. Plan fixat - o rețea de peste 250 magazine CITEȘTE ȘI Agroland își majorează profitul net semestrial. Plan fixat - o rețea de peste 250 magazine

Din punctul de vedere al emitentului, acesta este pregătit pentru listare, spune Evgenii Risovici, șef al departamentului pentru relația cu investitorii al maib. Instituția de credit este profitabilă, câștigul net pe primul semestru al acestui an fiind de 36,1 milioane euro. Nivelul indicatorului Return on Equity (RoE) este de 18,00%.

Planurile de listare sunt în contextul în care consorțiul format din Horizon Capital, Invalda și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care deține 40% din acțiuni, vrea un exit parțial prin vânzarea către investitorii de portofoliu activi la BVB. Cu pachetele de acțiuni păstrate, acești acționari ar urma să rămână investitori pe termen lung în maib.

Grup Șerban Holding – profit net aproape dublu la S1 CITEȘTE ȘI Grup Șerban Holding – profit net aproape dublu la S1

CEO-ul Shagidze este încrezător în succesul accesării pieței de capital românești. Spune că este conștient că maib și, în general, companiile din Republica Moldova au un avantaj unic, cel de a accesa o bursă de dimensiuni mai mari și în care investitorii să fie receptivi la noile nume. Este ceva care nu este la îndemână firmelor din țările mici.

Afirmația aceasta este cu atât mai relevantă cu cât georgianul Shagidze a venit la maib după ce a ocupat poziția de director financiar și operațional la TBC Bank din țara de origine. Respectiva instituție de credit s-a listat în anul 2014 la Londra.

Gheorghe Dobra părăsește poziția de director general al Alro pe care o ocupa de peste 30 de ani CITEȘTE ȘI Gheorghe Dobra părăsește poziția de director general al Alro pe care o ocupa de peste 30 de ani

Experiențele listărilor externe ale companiilor care nu au dimensiune globală sunt, în general, de scufundare într-o zonă de vizibilitate și lichiditate redusă, în condițiile în care investitorii de retail nu le cunosc și aceștia nu introduc ordine care să asigure contrapartea investitorilor instituționali.

Pentru România, cazul cel mai cunoscut a fost cel al companiei A&D Pharma, care înainte de criza financiară din anul 2008, în calitate de proprietar al lanțului de farmacii Sensiblu, s-a listat la Londra, de unde s-a retras de la tranzacționare după o perioadă de cvasianonimat pe piața londoneză.

Ultimul caz este cel al Romgaz (SNG), care își delistează tot de la Londra certificatele globale de depozit (GDR) aduse la oferta publică primară din toamna anului 2013, în condițiile în care lichiditatea deja migrase deja, natural, către Bursa de Valori București.

Profit net dublu pentru BENTO CITEȘTE ȘI Profit net dublu pentru BENTO

„Dacă nu ești o companie cu prezență internațională serioasă sau o prezență globală, chiar – cum este UiPath – și ești o companie locală sau cu dezvoltare regională aici, în zona noastră, îndepărtarea de baza de investitori naturală (clienții tăi, investitorii domestici, atât instituționali, cât și de retail), este o decizie greșită”, declara în urmă cu un an pentru Profit.ro, directorul general al Bursei de Valori București Adrian Tănase. „Pentru companii locale sau care se dezvoltă regional, București oferă o bază de investitori foarte puternică.”

10 ani pierduți

Legislația restrictivă care acum este obstacol temporar pentru listarea maib la BVB a fost adoptată într-un caz de fraudă bancară într-un caz în care echivalentul a sute de milioane de euro au fost transferați din sistemul bancar din Republica Moldova în urmă cu 10 ani.

„Au fost 10 ani pierduți pentru sectorul bancar”, afirmă CEO-ul maib Shagidze răspunzând la o întrebare a Profit.ro despre șocul reputațional și felul cum acesta este resorbit de industria bancară din Basarabia.

Cu licitații întârziate în PNRR, afacerile Restart Energy One se prăbușesc CITEȘTE ȘI Cu licitații întârziate în PNRR, afacerile Restart Energy One se prăbușesc

Dauna propriu-zisă este reparată. Sistemul bancar este lichid, atrage depozite, creditele se acordă ușor, cel de consum doar prin aplicare online. Chiar și împrumuturile pentru IMM-uri se aprobă într-o săptămână. Este ceva diferit pentru că la un moment dat dura mai mult de o lună și se cereau documente peste documente, după care, ca să fie dosarul complet se cereau alte documente, spune Shagidze.

De ce a fost această prudență dusă la extrem. Un raport al Kroll Associates Ltd din Londra indică faptul că 75 de firme controlate de grupul lui Ilan Șor au fost beneficiarele unor transferuri neautorizate din sistemul bancar al Republicii Moldova. Bani ai plecat în Marea Britanie, Letonia, Belize și Panama, conform raportului Krol II.

Listată în această vară, JT Grup Oil vine cu profit net în creștere la S1 CITEȘTE ȘI Listată în această vară, JT Grup Oil vine cu profit net în creștere la S1

În baza acuzațiilor aduse de procurori în acest caz, Curtea de Apel de la Chișinău l-a condamnat în contumacie pe Șor la 15 ani de închisoare, însă acesta se află în Israel, unde autoritățile refuză să îl extrădeze. Recent, Șor a declarat că ar fi obținut și președinția rusă.

Șocul se resoarbe, însă treptat. Într-un anume fel, paradoxal, maib este beneficiară a deficitului reputațional al sistemului bancar din Republica Moldova. Faptul că acum clienții au o percepție bună și o încredere mai mare în maib, au predilecție pentru a deschide depozite, astfel încât și dobânzile plătite sunt mai mici, spune Aliona Stratan, prim-vicepreședinte maib și responsabilă cu dezvoltarea segmentului de retail în cadrul instituției de credit.

Banca oferă dobânzi de 1-2%, în condițiile în care doar recent inflația a coborât la 5,3% după ce a fost și de 33,9% în anul 2022. La aceasta contribuie și raportul de 60% între creditele acordate și depozite, ce indică o lichiditate foarte mare pentru sistemul bancar local. Banca are un portofoliu de credit de 9,57 miliarde lei moldovenești (489,96 milioane euro) și care este într-o dinamică pozitivă evidențiată pe graficul atașat.

Companiile din Republica Moldova au, prin listarea la BVB, un avantaj de excepție, spune CEO-ul celei mai mari bănci de la Chișinău. 10 ani pierduți pentru sistemul bancar local

viewscnt
Afla mai multe despre
maib
giorgi shagidze