Bursele europene au închis în creștere, în pofida indicilor PMI dezamăgitori în Franța și Germania

Bursele europene au închis în creștere, în pofida indicilor PMI dezamăgitori în Franța și Germania
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 08:31

Bursele europene au inchis în creștere, in conditiile in care investitorii au evaluat tranzacțiile bancare si datele despre activitatea comercială din Germania și Franța, transmite CNBC.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a închis în urcare cu 0,4%, majoritatea sectoarelor și burselor majore fiind în teritoriu pozitiv, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO&FOTO Umbrărescu avansează puternic la Autostrada Buzău - Focșani CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Umbrărescu avansează puternic la Autostrada Buzău - Focșani
Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: ARB, BCR, BRD, Garanti BBVA
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Acțiunile auto au condus câștigurile, cu o creștere de peste 1,9% față de sesiunea anterioară.

Acțiunile Commerzbank au scăzut cu aproximativ 5,7% după ce cancelarul german Olaf Scholz a criticat mișcarea ”ostilă” și ”neprietenoasă” a UniCredit față de bancă, a relatat Reuters.

Comentariile sale vin la scurt timp după ce grupul bancar italian UniCredit a anunțat că și-a mărit pachetul de acțiuni la banca germană la aproximativ 21% și a depus o cerere de creștere a participației până la 29,9%.

”UniCredit consideră că există o valoare substanțială care poate fi deblocată în cadrul Commerzbank, fie de sine stătătoare, fie în cadrul UniCredit, în beneficiul Germaniei și al părților interesate mai largi ale băncii. Cu toate acestea, așa cum a fost cazul UniCredit, un astfel de potențial necesită acțiuni pentru ca acesta să fie cristalizat”, a spus banca luni.

Stoxx 600 s-a tranzacționat în declin mai devreme, după ce datele PMI franceze, o măsură a activității afacerilor din sectorul producției și serviciilor, au scăzut în septembrie. Indicele a ajuns la 47,4, un minim al ultimelor opt luni și în scădere de la 53,1 în august, au arătat datele HCOB.

Datele au fost cu mult sub prognoza Reuters de 50,6. O citire sub 50 indică un teritoriu de contracție.

EXCLUSIV Poștașul devine agent ANAF pentru amnistia fiscală CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Poștașul devine agent ANAF pentru amnistia fiscală

Activitatea de afaceri germană s-a contractat și în septembrie, indicele PMI compozit flash HCOB scăzând de la 48,4 în august la 47,2 în septembrie, un minim din ultimele șapte luni.

”O recesiune tehnică pare să fie inclusă” în perspectiva produsului intern brut (PIB) al Germaniei, a spus Cyrus de la Rubia, economist-șef la Hamburg Commercial Bank (HCOB).

”Prognoza noastră de PIB pentru trimestrul curent, care ia în considerare PMI HCOB printre alți indicatori, indică acum o scădere cu 0,2% față de trimestrul anterior. În al doilea trimestru, PIB-ul sa redus deja cu o rată de 0,1%.

Există încă o speranță că trimestrul al patrulea va fi mai bun, deoarece salariile mai mari combinate cu o inflație mai scăzută ar trebui să stimuleze nu numai venitul real, ci și consumul, susținând cererea internă.”

Indicele german DAX a avansat cu 0,68%, CAC 40, al bursei din Paris, cu 0,10%, iat FTSE 100, al bursei din Londra, cu 0,36%. Inidcele italian FTSE MIB a pierdut 0,24%.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
actiuni