Bursa de Valori București (BVB) a închis în scădere ședința de tranzacționare de joi, în linie cu bursele europene, rulajul cu acțiuni fiind modest, de 14,49 milioane de lei.
Indicele BET, al celor mai lichide 10 companii, a scăzut cu 0,28%, în timp ce BETPlus, care cuprinde cele mai tranzacționate 34 de acțiuni din piața reglementată, cu excepția SIF-urilor și a acțiunilor companiilor străine, a întregistrat un declin de 0,25%.
Pe piața principală, schimburile cu acțiuni au însumat 12,41 milioane de lei. Banca Transilvania (TLV) a asigurat aproape jumătate din rulajul pe această piață, cu tranzacții 5,96 milioane de lei. Pe locul doi ca rulaj pe segmentul principal, s-a situat Fondul Proprietatea (FP), cu tranzacții de 2,24 milioane de lei. Acțiunile TLV au pierdut 0,41%, iar FP 0,25%.
Pe piața Deal, tranzacțiile au fost de aproape 1,25 milioane de lei, din care 668.546 lei cu titluri Electrica (EL), iar 580.00 de lei cu Transelectrica (TEL).
La nivel regional, indicele WIG20 al bursei de la Varșovia a scăzut cu 0,02%, indicele BUX de la Budapesta cu 0,31%, în timp ce indicele PX de la Praga a avansat cu 0,94%.
Indicele pan-european Stoxx Europe 600 a coborât cu 0,4% astăzi, tras în jos de companiile aeriene, după un declin de 0,55% în ședința de miercuri, provocat de zvourile privind reducerea treptată a achizițiilor lunare efectuate de Banca Centrală Europeană (BCE).
Acțiunile operatorului britanic aerian low-cost EasyJet au pierdut aproape 7% pe bursa de la Londra, pe fondul estimărilor finaciare pesimiste. Compania estimează un declin de până la 29% al profitului în anul fiscal încheiat la sfârșitul lui septembrie, din cauza atacurilor teroriste din Europa care au redus rezervările de bilete și a deprecierii lirei sterline, în urma votului pro-Brexit al britanicilor.
EasyJet estimează un profit înainte de taxe de 490-495 de milioane de lire sterline, față de 686 de milioane de lire în anul fiscal precedent, acesta urmând să fie primul declin după 2009,
EasyJet a împins pe roșu și celelate mari companii aeriene. Acțiunile International Consolidated Airlines Group, care deține British Airway’s, au pierdut aproape 4%, Ryanair Holdings 1,5%, Air France-KLM 1,7%, iar Deutsche Lufthansa 1,4%.
Revenind la BVB, BET NG, care urmărește evoluția companiilor din sectorul energetic, a pierdut 0,24%.
BET FI, compus din cele cinci SIF-uri și Fondul Proprietatea, a încheiat sesiunea bursieră în coborâre cu 0,3%.
CITEȘTE ȘI Vicepreședintele BCE infirmă zvonurile legate de reducerea programului de achiziții. Euro se depreciazăBET XT și BET BK au scăzut cu 0,25%, respectiv 0,04%. BET XT reflectă evoluția primelor 25 de acțiuni românești în funcție de lichiditate, în timp ce BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de companii indiferent de țara de proveniență.