Susținerea la cumpărare s-a menținut și a în a doua sesiune din acest an, ceea ce a determinat o urcare a indicilor de 0,7% pe fondul unui rulaj al pieței de acțiuni de 8,5 milioane euro. Sectorul financiar a supraperformat pieței, având motor în acțiunea Fondului Proprietatea, care a urcat cu aproape 2%, până la un nivel apropiat de maximul ultimilor 2 ani din piața secundară.
Iau poziții mai hotărâte fondurile la început de an? Susținerea la cumpărare este ridicată la acest început de an, observându-se atât la nivelul aprecierii cotațiilor, cât și la cel al volumelor. Astăzi, indicele BET, al celor mai tranzacționate titluri, a avansat cu 0,71%, până la nivelul de 7.215,49 puncte, după ce și în sesiunea precedentă crescuse cu 1,12%.
Indicele compozit BET Plus, care măsoară evoluția extinsă a pieței, s-a apreciat cu 0,76%, iar rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 38,52 milioane lei (8,52 milioane euro), depășindu-l cu aproape 25% pe cel de marți, în proporție covârșitoare realizat pe segmentul regular.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Remarcabil, pentru a doua zi consecutivă, elanul nu este ajutat de o zi în mod particular deosebit de favorabilă pentru activele de risc în piețele financiare internaționale. Dacă marți a fost o susținere din partea aprecierii cotației petrolului Brent peste nivelul de 58 dolari/baril, în sesiunea de azi un astfel de sprijin a dispărut.
Bursele europene au avut o ședință predominant „verde”, însă cu o tendință încă și mai estompată decât în ziua precedentă. Astfel, indicele Euro Stoxx 50, al titlurilor blue-chip de pe continent, s-a apreciat cu 0,08% potrivit Bloomberg, indicele FTSE100 de la Londra a câștigat 0,17%, în timp ce indicii CAC40 de la Paris și DAX de la Frankfurt au închis cu mai puțin de 0,01% peste referință.
La nivel regional, amplitudinea mișcării încă este mai mare, de +0,52% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,49% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,14% pentru indicele PX de la Praga.
Pe piața locală, susținerea la cumpărare pare a fi locală, din partea instituționalilor, după cum reiese din maniera de tranzacționare. Evoluția intraday a indicelui BET trădează achiziții constante în primele 4 ore de tranzacționare, urmate de o oprire temporară a intrărilor de capital care a lăsat loc unei corecții ușoare, așa cum se vede pe graficul atașat.
Dacă ieri creșterea de la BVB a fost imprimată în primul rând de saltul de 6,32% al titlurilor OMV Petrom (SNP), astăzi ștafeta a fost preluată de Fondul Proprietatea (FP), emitentul cu cel mai mare rulaj, respectiv echivalentul a 11,72 milioane lei. Cotația a urcat cu 1,88%, până la prețul de 0,8150 lei/acțiune, în zona maximelor ultimilor 2 ani din piața secundară.
Aprecierea a fost consistentă și pe segmentul SIF, ceea ce a permis o închidere a indicelui finanicar BET-FI la valoarea de 30.593,59 puncte, cu 1,71% peste referința de ieri și pe un nou maxim al ultimelor 12 luni. Transferuri mai mari de 1 milion de lei s-au realizat pe titlurile SIF Muntenia (SIF4) și SIF Moldova (SIF2), ultimele urcând cu 3,02%.
Aprecieri de 1% pe segmentul energie
Indicele energetic BET-NG s-a apreciat, de asemenea, cu 0,94%. Cei mai tranzacționați emitenți pe acest sector au avut aprecieri de o amplitudine apropiată de media dată de indice. Astfel, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au apreciat cu 0,99%, până la nivelul de 25,45 lei/acțiune, un nou maxim al ultimelor 6 luni, pe volume echivalente cu 4,87 milioane lei.
Chiar și după avansul furibund de ieri, titlurile OMV Petrom (SNP) au mai avut combustibil pentru o urcare de 1,08% a cotației, până la prețul de 0,2805 lei/acțiune, pe transferuri de 4,14 milioane lei. La acest nivel, randamentul pentru investitorii instituționali care au cumpărat în oferta publică de vânzare accelerată derulată în octombrie de Fondul Proprietatea la prețul de 0,2100 lei/acțiune este de 33,57%. Pentru investitorii persoane fizicecare au achiziționat titluri la prețul de 0,1995 lei/acțiune, subscriind în primele 4 zile lucrătoare ale operațiunii de piață, potențialul câștig pe care îl puteau marca astăzi este de 40,60%.Pe acest emitent s-a realizat astăzi și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de 1,12 milioane lei, la prețul de 0,2800 lei/acțiune.
Titlurile Electrica (EL) s-au apreciat, de asemenea, în media sectorială, cu 1,06%, până la prețul de 13,38 lei/acțiune pe fondul unor transferuri de 1,44 milioane lei.
Slăbiciune pe titlurile bancare
Acțiunile bancare au avut o evoluție mai slabă. După aprecierea de final de an, titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) și-au continuat corecția începută marți cu un declin de 1,68%. Cotația a coborât cu 1,37%, până la prețul de 11,52 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,40 milioane lei. Prin contrast, titlurile Banca Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 0,21%, până la prețul de 2,3850 lei/acțiune, pe tranzacții însumând 2,57 milioane lei.
Acțiunea MedLife nu are forță de a se despinde de prețul de IPO
Reperul de 1 milion de lei a mai fost depășit pe titlurile MedLife (M), care s-au corectat cu 0,38% pentru o închidere la nivelul de 26,30 lei/acțiune, cu numai 3 pași de cotare peste prețul ofertei publice primare închise la 15 decembrie. De la listare, pe acest emitent s-au rulat acțiuni în valoare de 21,37 milioane lei, reprezentând echivalentul a 9,29% din suma de 230 milioane lei cât a reprezentat valoarea ofertei publice pentru pachetul de 44% din titlurile furnizorului de servicii medicale.