Bursa are o zi „roșie”, trasă în jos de acțiunea Electrica. Sunt acțiuni la vânzare cum nu s-au mai văzut demult, observă un broker

Bursa are o zi „roșie”, trasă în jos de acțiunea Electrica. Sunt acțiuni la vânzare cum nu s-au mai văzut demult, observă un broker
scris 13 feb 2017

În medie, piața de acțiuni de la BVB a pierdut o treime de procent, însă emitentul cel mai lichid, acțiunea Electrica, a scăzut cu 3,4% după rezultatele financiare dezamăgitoare. Chiar dacă nu se vinde agresiv, oferta de titluri la vânzare este la un record al acestui an. „Nu am mai văzut demult ask-uri așa de mari”, spune Dragoș Mesaroș, broker la Goldring.

Într-o zi „verde” pe piețele europene, bursa de la București a avut o zi de deprecieri, având propria sa poveste: Electrica (EL). Titlurile companiei listate în vara anului 2014 au suferit un recul de 3,41%, până la prețul de 13,60 lei/acțiune, pe transferuri de 9,33 milioane lei, în contextul în care emitentul a raportat vineri un profit net de 239 milioane lei pentru anul trecut, cu 20% mai mic decât în 2015 și aproape la jumătate față de rezultatul la 9 luni de 466 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News

„Dezamăgire totală”, a declarat pentru Profit.ro Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring. Spune că este o lecție pentru investitori să aștepte să ia poziții abia după publicarea raportărilor. Pierzi 1-2% din potențialul câștig, dar nu ai impactul unei surprize neplăcute precum cea de acum. Invocă un caz al unui client al său care a cumpărat vineri, deși îl sfătuise să aștepte. Mesaroș mizează că declinul cotației Electrica va continua.

Oferta de răscumpărare de la FP vine la prețul de 0,91 lei/acțiune. Operațiunea se va ridica la aproape 130 milioane euro CITEȘTE ȘI Oferta de răscumpărare de la FP vine la prețul de 0,91 lei/acțiune. Operațiunea se va ridica la aproape 130 milioane euro

Acțiunea a tras în jos întreaga piață, în condițiile în care din top 10 tranzacționare al acțiunilor românești 2 titluri au urcat, 3 simboluri au rămas pe nivelurile de referință de săptămâna trecută, iar celelalte 4 acțiuni care au avut închideri negative au avut o amplitudine mai mică de 1% s-au depreciat. Impactul a fost mai mare la nivelul indicelui energetic BET-NG care a pierdut 0,66%, însă tendința descendentă s-a manfetsta la întreaga pieței. Indicele compozit BET Plus a alunecat cu 0,29% sub referință, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,36%, la nivelul de 7.640,89 puncte. Parcursul intraday, cu o presiune constantă asupra cotațiilor, trădează vânzări ale instituționalilor, așa cum se vede și pe graficul atașat.

Bursa are o zi „roșie”, trasă în jos de acțiunea Electrica. Sunt acțiuni la vânzare cum nu s-au mai văzut demult, observă un broker

Este ceva care a observat din maniera de tranzacționare și Mesaroș: „Este cineva care pune la vânzare câte acțiuni vrei. El a observat o deteriorare a raportului dintre cerere și ofertă ale ordinelor afișate. De exemplu, pe titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) erau 70.000 de acțiuni în „bid” și nu mai puțin de 300.000 de acțiuni la vânzare. Raportul era de 1,1 milioane acțiuni reprezentând ordine de cumpărare și 3 milioane de acțiuni pe Banca Transilvania (TLV), cu foarte multe ordine cumulate pe primele 2 paliere la vânzare. De asemenea, pe titlurile Romgaz (SNG), dacă de obicei are aproximativ 60.000 de acțiuni în cerere și undeva în jur de 120.000 de acțiuni la vânzare, azi raportul era de 60.000 de titluri Romgaz în „bid” și 220.000 de titluri în „ask”.

„Asta nu mi-a plăcut, sincer. Nu am văzut demult ask-uri așa de mari”, spune Mesaroș. Și el pune seama instituționalilor aceste ordine: „Ask-urile sunt cam umflate. Este cineva care pune la vânzare câte acțiuni vrei”, spune brokerul de la Târgu Mureș. „Anul acesta n-am văzut ask-uri atât de mari. Puteai să cumperi câte acțiuni voiai tu.”

Zi „verde” în Europa, așteptare la București

Remarcabil, tendința de vânzare vine într-un context în care pe bursele europene am avut o zi pozitivă. Indicele Euro Stoxx 50, al celor mai tranzacționate titluri de pe continent a crescut cu 1,05%, potrivit Bloomberg. O amplitudine apropiată a aprecierii, de 1,24% a avut-o indicele CAC40 de la Paris, în timp ce indicii FTSE100 de la Londra și DAX de la Frankfurt au câștigat 0,28% și, respectiv 0,92%.

La nivel regional tabloul arată relativ similar: +1,15% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,60% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,82% pentru indicele PX de la Praga.

Manager de fonduri: Cel mai mare pericol pentru Trump vine de pe bursă CITEȘTE ȘI Manager de fonduri: Cel mai mare pericol pentru Trump vine de pe bursă

Dincolo de contextul extern, Mesaroș recomandă așteptare până la trecerea perioadei de raportări financiare și recunoaște că peisajul bursier este destul de greu de interpretat. „Mi-e greu să dau sfaturi și la clienți în momentul de față”, ne spune.

Relativa expectativă se observă și din reținerea în activitatea de tranzacționare. Rulajul pieței de acțiuni de 30,18 milioane lei (6,70 milioane euro) este în media perioadei, însă aproape o treime din acesta a fost asigurat de stransferurile cu titluri Electrica.

Banca Transilvania va veni cu rezultate de cel puțin 2 ori mai slabe decât în 2015. Nu se știe cum va reacționa piața

Pe locul 2 în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 6,37 milioane lei, s-au situat titlurile BRD, care au urcat ușor, cu 0,17%, până la prețul de 11,76 lei/acțiune, nivel cu 1% sub ultima valoare de tranzacționare de 11,88 lei/acțiune a anului trecut.

Cealaltă acțiune bancară lichidă, cea a Băncii Transilvania, s-a corectat cu 0,20%, până la prețul de 2,5300 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,36 milioane lei în piața reglementată. Pe același emitent, s-a realizat și singura tranzacție specială din piața deal în valoare de 1,27 milioane lei. Mesaroș este sigur că rezultatele instituției de credit vor fi mult mai slabe decât cele din 2015, an în care au beneficiat de preluarea în condiții de stres maxim pentru Volksbank a activelor băncii care și-a încetat activitatea.

DOCUMENT Curtea Constituțională explică de ce a admis contestația Guvernului la legea conversiei creditelor în franci elvețieni CITEȘTE ȘI DOCUMENT Curtea Constituțională explică de ce a admis contestația Guvernului la legea conversiei creditelor în franci elvețieni

Brokerul de la Goldring spune că dacă profitul net anterior a fost de aproximativ 2 miliarde lei, în 2016 ar urma să nu fie mai mare de 860-900 milioane lei. „Nici acolo; poate fi mai jos”, a completat el care însă nu știe cum se va comporta cotația ulterior. „Nu știu cum o să reacționeze lumea.”

Tranzacții consistente, de 4,30 milioane lei, mult peste media respectivului emitent, am mai consemnat pe titlurile Transgaz Mediaș (TGN), care au consemnat au staționat pe nivelul de preț al închiderii de vineri, de 327,00 lei/acțiune. Tot în staționare au fost și titlurile Fondul Proprietatea (FP) într-o zi în care abia au adunat schimburi de aproape 477.000 de lei. Indicele financiar BET-FI a avut un declin cu puțin sub media pieței, de 0,23%, până la nivelul de 32.078,52 puncte.

Prăbușire de 15% pe titlurile Romcab

După ce și-au reluat căderea încă de vineri, titlurile Romcab Târgu Mureș (MCAB) s-au prăbușit în limita scăderii maxime de 15% pentru o zi de tranzacționare admisă de sistemul bursei. Investitorii capitulează în contextul în care compania care avea la 30 septembrie datorii totale de 940,94 milioane lei și-a solicitat vineri insolvența la Tribunal. Picajul pe aceste titluri a început încă din ultimele sesiuni de trazacționare ale anului trecut când banca americană Morgan Stanley și-a început ieșirea din participația sa de 22,87% din titlurile Romcab și s-a accentuat pe măsură ce în piață au ajuns informații potrivit cărora producătorul de cabluri din fibră optică a avut peste 100 de incidente de plată înregistrate în Centrala Riscului de Credit de la Banca Națională a României.

Romcab urcase în ultimi ani în clasamentul rulajelor, fiind printre primi 20 cei mai tranzacționați emitenți de la cota BVB. Deja partenerii comerciali încep să reacționeze. 2 societăți listate care sunt și furnizori ai Romcab au notificat astăzi piața că impactul ratării obligațiilor de plată de către societatea din Târgu Mureș asupra lor este minim. Atât Prodplast București (PPL), cât și Teraplast Bistrița (TRP) au asigurări comerciale pentru creanțele în raport cu Romcab.

viewscnt
Afla mai multe despre
dragos mesaros
bvb
bursa
goldring
banca transilvania
electrica
brd
transgaz
romcab