Tranzacțiile cu acțiuni la BVB au fost mai mici de 3 milioane euro, iar indicii au avut deviații minime de la referința de vineri. Investitorii aleg să nu ia poziții decisive cu câteva zile înainte de vârful raportărilor financiare la 9 luni ale emitenților listați.
Săptămâna a debutat la Bursa de Valori București cu una dintre cele mai slabe sesiuni de tranzacționare din acest an, rulajul pieței regular fiind de numai 12,83 milioane lei (2,85 milioane euro). Nicio tranzacție specială pe piața deal și doar 4 simboluri cu transferuri peste reperul de un milion de lei. Pare lipsa de decizie a investitorilor de a intra în piață cu sume mai mari înainte de a vedea bilanțurile companiilor la 9 luni care urmează să fie publicate către piață în prima jumătate a lunii noiembrie, așa cum atrăgeau atenția profesioniști ai pieței bursiere pentru Profit.ro.
În absența unor ordine mai consistente, nici indicii nu au avut forța de a avea evoluții mai decisive în vreo direcție. Indicele reprezentativ BET a pierdut 0,26%, închizând la nivelul de 6.811,06 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus s-a depreciat cu 0,20%.
Dacă ar fi avut mai mult suflu din partea volumelor, poate că ședința ar fi fost încă și mai negativă, având în vedere traiectoria piețelor europene de astăzi. Indicele Euro Stoxx 50, al celor mai tranzacționate acțiuni de pe continent, a scăzut cu 0,78%, o dinamică asemănătoare fiind consemnată pe indicele CAC40 de la Paris, respectiv -0,86%. Evoluții ceva mai atenuate am consemnat la Londra pentru indicele FTSE100 (-0,60%) și la Frankfurt (-0,29% pentru indicele DAX). La nivel regional, închiderea a fost divergentă, cu apreciere de 0,38% a indicelui BUX de la Budapesta și alunecări sub referință a indicilor WIG20 de la Varșovia (-0,17%) și PX de la Praga (-0,40%).
CITEȘTE ȘI Horia Roman Patapievici: Capitalismul va dispărea treptat; Schumpeter a fost profetic Cel mai lichid emitent de la BVB, cu transferuri însumând 3,51 milioane lei, a fost Fondul Proprietatea (FP) care în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor și-a mișcorat capitalul social la 5,74 miliarde lei, de la 8,56 miliarde lei, noua valoare nominală a titlurilor fiind de 0,57 lei/acțiune, față de cea anterioară de 0,85 lei/acțiune.
Cotația a închis la prețul de 0,8060 lei/acțiune, în urcare cu 0,12% față de ultima zi de tranzacționare a săptămânii precedente. Astăzi, de altfel, în cadrul conferinței de presă care a urmat AGEA, managerul FP Greg Konieczny și-a exprimat satisfacția pentru faptul că titlurile FP se află în zona maximelor istorice.
SIF-urile nu au ținut pasul cu Fondul, astfel încât indicele financiar BET-FI a avut un recul dublu față de media pieței, de 0,46%, pentru o închidere la nivelul de 28.693,21 puncte, în zona minimelor ultimelor 10 săptămâni.
Pe locul 2 în topul rulajelor s-au aflat astăzi titlurile Transelectrica (TEL), care au adunat schimburi de 3,09 milioane lei, într-o zi în care au suferit un declin de 0,17%, până la prețul de 29,15 lei/acțiune. Tot în sectorul energetic – al cărui indice BET-NG a pierdut astăzi 0,45% - am consemnat tranzacții de 1,67 milioane lei pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care s-au apreciat cu 0,64%, până la prețul de 23,45 lei/acțiune. Este un ricoșeu din nivelul de 23,30 lei/acțiune asupra căruia Răzvan Raț, Senior Trader la BRK Financial atrăgea atenția că se contuează ca un nivel de suport important în condițiile înregistrării unor volume sporite pe respectivul nivel.
Prin contrast, pe transferuri de aproape 730.000 de lei, titlurile OMV Petrom (SNP) au scăzut cu 1,74%, până la prețul de 0,2255 lei/acțiune, depărtându-se la 5,05% de maximul post-ofertă de 0,2375 lei/acțiune. Chiar și acest nivel încă oferă un randament de 7,38% instituționalilor care au cumpărat de la Fondul Proprietatea la prețul de 0,2100 lei/acțiune și un potențial câștig de 13,03% investitorilor de retail care au subscris în primele 4 zile ale ofertei la prețul de 0,1995 lei/acțiune.
Preluând ștafeta de la FP sub forma celor mai lichide acțiuni, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avut abia a 4-a valoare de tranzacționare a zilei, de 1,49 milioane lei. Titlurile au urcat ușor, cu 0,22%, până la prețul de 2,3150 lei/acțiune, după corecția majoră din ultima parte a lui octombrie, care a depărtat cotația cu aproape 5% de maximul ex-dividend de 2,435 lei/acțiune.