Bursele europene au închis în scădere încheind luna octombrie cu cea mai mare pierdere lunară din ultimul an, în contextul în care investitorii au analizat rapoartele financiare ale companiilor, inflația și un buget mult așteptat din Marea Britanie, transmite CNBC.
Indicele pan-european Stoxx 600 a închis sesiunea mai jos cu 1,2%, toate sectoarele și bursele majore fiind pe roșu. Aceasta a dus pierderile lunare la 3,4%, potrivit datelor LSEG, cea mai slabă performanță a acestui indice regional de referință din octombrie 2023.
Date preliminare publicate joi au arătat că inflația în zona euro a accelerat la 2% în octombrie, peste așteptările analiștilor de 1,9% și peste valoarea de 1,7% din septembrie, scrie News.ro.
Aceste cifre vor influența decizia Băncii Centrale Europene privind reducerea ratei dobânzii de referință, iar economiștii spun că șansele unei reduceri majore de 50 de puncte de bază la întâlnirea din decembrie sunt acum reduse, fiind mai probabilă o reducere de 25 de puncte de bază.
Publicarea acestor date a venit după ce miercuri au fost anunțate date economice care arată că economia zonei euro a crescut cu 0,4% în al treilea trimestru al anului 2024, peste estimarea de 0,2% a economiștilor intervievați de Reuters.
În Marea Britanie, constructorii de locuințe au suferit pierderi ale cotațiilor acțiunilor, pe fondul creșterii randamentelor obligațiunilor guvernamentale, iar investitorii și-au manifestat rezervele față de pachetul amplu de creșteri de taxe și împrumuturi anunțat în bugetul de miercuri. Unii economiști au argumentat că acest pachet ar putea fi ușor inflaționist și ar putea reduce ritmul de reducere a ratelor dobânzilor de către Banca Angliei.
CITEȘTE ȘI FOTO Centura Verde București-Ilfov prinde viață. Au fost plantați primii copaci, în zona Autostrăzii de Centură a CapitaleiCharlie Campbell, analist de acțiuni la Stifel, a declarat pentru CNBC că constructorii de locuințe sunt foarte sensibili la swap-urile de rate ale dobânzii și ar fi dezamăgiți de buget, care nu a oferit prea multă claritate pentru acest sector. Totuși, el a adăugat că perspectivele ar putea deveni mai bune pe măsură ce rezultatele pentru al treilea trimestru continuă să apară, iar ratele dobânzilor se reduc treptat și guvernul laburist oferă detalii despre politicile de susținere a sectorului.
Acțiunile Societe Generale au închis în urcare cu 11,3% după ce banca a raportat o creștere a veniturilor de 10,5% de la an la an în al treilea trimestru și a anunțat schimbări în conducere, inclusiv numirea unui nou director financiar.
Printre companiile care au raportat rezultate se numără Shell, Stellantis, Maersk, AB Inbev și Carlsberg.
Indicele german DAX a scăzut cu 0,93%, FTSE 100, al bursei din Londra, cu 0,61%, iar CAC 40, al bursei din Paris, cu 1.05%. Indicele italian FTSE MIB a pierdut 0,64%, iar IBEX 35, al bursei din Madrid, cu 0,36%.
În Statele Unite, acțiunile au scăzut pentru a doua zi consecutiv, afectate de rapoarte financiare mai slabe decât se așteptau de la companiile tehnologice cheie.
Investitorii au analizat și cele mai recente date economice din SUA, indicele prețurilor de consum pentru cheltuielile personale ajungând în septembrie la 2,1% pe o bază anuală, în conformitate cu așteptările. Acest indice este indicatorul preferat de inflație al Fed.
În Asia-Pacific, piețele au scăzut pe fondul reacției investitorilor la menținerea neschimbată a dobânzii de referință de către Banca Japoniei, precum și la cifrele cheie privind activitatea de afaceri din China.