Grupul bancar olandez ING explorează oportunități de achiziție a unor bănci rivale în principalele piețe europene, precum Germania, Italia și Spania, pentru a-și crește dimensiunea, a declarat directorul său general, Steven van Rijswijk, într-un interviu pentru Reuters.
Declarațiile CEO-ului ING indică faptul că banca este deschisă să încheie tranzacții semnificative în Europa, alăturându-se valului de fuziuni și achiziții care transformă peisajul financiar al regiunii, scrie News.ro.
”Vrem să ne extindem pe piețe mai mari, inclusiv Italia, Spania și Germania. Fuziunile și achizițiile sunt o opțiune peste tot, atâta timp cât îndeplinesc criteriile noastre,” a spus van Rijswijk.
ING ar putea intra în competiție pentru Commerzbank
Deși van Rijswijk nu a nominalizat vreo țintă specifică, el nu a exclus posibilitatea ca ING să fie interesată de Commerzbank, una dintre cele mai mari bănci din Germania, cu o prezență puternică în sectorul IMM-urilor, segment pe care ING dorește să-l dezvolte.
Commerzbank este deja implicată într-o luptă pentru consolidare, respingând recent o ofertă de fuziune din partea UniCredit, una dintre cele mai mari bănci italiene.
În paralel, alte mari instituții financiare europene, precum BBVA și UniCredit, se află în cursa pentru achiziția unor bănci mai mici din Spania și Italia.
CITEȘTE ȘI Rusia a folosit bănci americane pentru a trimite miliarde de dolari în Turcia, evitând sancțiunile, arată Wall Street JournalING își diversifică portofoliul către private banking
ING, cunoscută pentru modelul său de bancarizare digitală cu costuri reduse, își diversifică activitățile și caută să își consolideze poziția pe segmente precum private banking pentru clienții cu venituri ridicate, în piețele unde deja are o prezență solidă.
”Banca își diversifică activitatea și caută să atragă noi segmente de clienți, dezvoltând linii de business precum private banking în piețele unde ING este deja activă,” a explicat van Rijswijk.
ING, în mijlocul unei noi ere de consolidare bancară
În prezent, ING își obține cea mai mare parte a veniturilor din Țările de Jos și Belgia, urmate de Germania, în timp ce operațiunile din Italia și Spania rămân relativ modeste.
Împrumuturile și ipotecile din Țările de Jos și Belgia reprezintă aproximativ 55% din cele 545 de miliarde de euro din portofoliul de credite retail al băncii.
Industria bancară europeană se află într-o nouă etapă de consolidare, susținută de profituri record și burse în creștere.
Ministrul olandez de Finanțe, Eelco Heinen, a recunoscut recent această tendință, exprimându-și speranța că băncile olandeze vor juca un rol activ ca achizitori, mai degrabă decât să devină ținte pentru instituțiile financiare străine.