EXCLUSIV Petrolul Ploiești, în faliment, a vândut 11 mașini, dar n-a plătit niciun leu creditorilor. Cât au de încasat Contra, Teixeira și Mutu

scris 4 dec 2016

Lichidatorul Fotbal Club Petrolul SA, aflat în faliment, a început să vândă bunurile din patrimoniul fostei echipe de fotbal patronate de frații Capră și finanțate de la bugetul local al Ploieștiului, însă sumele încasate până în acest moment sunt insignifiante în raport cu datoriile totale ale firmei, de peste 39 milioane lei, din care mai mult de jumătate către bugetul de stat, astfel că creditorii clubului nu au văzut momentan niciun leu din sumele obținute din aceste vânzări.

Astfel, potrivit unui document al lichidatorului Via Insolv de luna trecută, în conturile Fotbal Club Petrolul SA a intrat suma totală de peste 469.000 lei, provenită din restituirea unei cauțiuni de 99.600 lei dispusă de instanță într-un proces cu ANAF și din vânzarea a 11 autoturisme din patrimoniul clubului. Cel mai scump a fost vândut un autobuz Volvo M3, respectiv cu aproape 207.000 lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Banii încasați au fost folosiți pentru plata salariilor pe luna iulie 2016 ale angajaților Fotbal Club Petrolul SA și a contribuțiilor sociale aferente acestora (peste 213.000 lei), precum și pentru cheltuieli legate de procesul de lichidare a firmei, astfel încât nu a mai rămas deocamdată niciun ban de distribuit creditorilor.

EXCLUSIV Petrolul Ploiești, în faliment, a vândut 11 mașini, dar n-a plătit niciun leu creditorilor. Cât au de încasat Contra, Teixeira și Mutu
Ghețea: Riscurile legislative pentru sistemul bancar s-au diminuat. Impactul a fost redus CITEȘTE ȘI Ghețea: Riscurile legislative pentru sistemul bancar s-au diminuat. Impactul a fost redus

Peste 27.000 de lei au fost plătiți avocatului spaniol specializat în spețe sportive Josep Francesc Vandellos, care a reprezentat Petrolul Ploiești într-un litigiu cu clubul polonez Lechia Gdansk, legat de legitimarea, anul trecut, de către polonezi, a fostului jucător al Petrolului, brazilianul Gerson. Vandellos a fost angajat timp de un an, între 2011 și 2012, la firma de avocatură a fostului secretar de stat din Ministerul Finanțelor Publice Gabriel Biriș, care intenționa să-și înființeze un departament de drept sportiv.

Petrolul Ploiești are datorii totale de peste 39 milioane lei, din care mai mult de jumătate (20,2 milioane lei) către bugetul de stat, respectiv către Administrația Județeană a Finanțelor Publice Prahova. Consiliul Local Ploiești, care a finanțat clubul, are de încasat 2,4 milioane lei, prin Serviciul Public Finanțe Locale Ploiești.

SC Servicii de Gospodărire Urbană Ploiești SRL, fosta Administrație a Domeniului Public Ploiești, figurează în tabelul creditorilor cu o creanță de peste 1,6 milioane lei.

EXCLUSIV Petrolul Ploiești, în faliment, a vândut 11 mașini, dar n-a plătit niciun leu creditorilor. Cât au de încasat Contra, Teixeira și Mutu
Direcția Generală Antifraudă Fiscală investighează cinci grupuri de societăți din România, cu legături în scandalul Panama Papers CITEȘTE ȘI Direcția Generală Antifraudă Fiscală investighează cinci grupuri de societăți din România, cu legături în scandalul Panama Papers

De asemenea, soția fostului patron Daniel Capră, Maria Vârceovereanu, administrator special al firmei, figurează în tabel cu suma de 896.000 lei, iar Capră însuși – cu 110.314 lei.

De la echipă, cel mai mult are de încasat fostul antrenor Cosmin Contra (647.247 lei) și fotbaliștii Teixeira (511.218 lei), Toto Tamuz (418.310 lei) Adrian Mutu, în prezent manager general la Dinamo București (305.911 lei), portarul Pecanha (233.813 lei), Hamza (220.715 lei) și celălalt portar, Mircea Bornescu (peste 159.000 lei).

Tot săptămana trecută, creditorii au luat în discuție solicitarea Clubului Sportiv Municipal Ploiești ca firma falimentară să îi acorde dreptul de folosință a imobilului în care își are sediul FC Petrolul Ploiești și a bunurilor din dotarea spațiului, pana la valorificarea acestora, CSM Ploiești exprimându-și totodată intenția de a achiziționa aceste bunuri în cazul valorificării acestora. Creditorii au amânat luarea unei decizii și au cerut lichidatorului judiciar să prezinte o informare cu privire la situația juridică a imobilului a cărui folosință este solicitată de către CSM Ploiești, precum și cu privire la bunurile din dotarea acestui spațiu, respectiv identificarea acestora și indicarea stării în care se află.

FT: Industria americană a băuturilor analizează efectul legalizării marijuanei asupra afacerilor sale CITEȘTE ȘI FT: Industria americană a băuturilor analizează efectul legalizării marijuanei asupra afacerilor sale

Fotbal Club Petrolul SA a intrat în faliment în iunie anul acesta, după ce acționarii firmei au început să aibă probleme, fiind cercetați în mai multe dosare instrumentate de DNA și DIICOT. Clubul intrase în insolvență în februarie 2015. Curtea de Conturi a descoperit nereguli privind finanțarea clubului de fotbal Petrolul Ploiești de către autoritățile locale încă din 2011, fiind vorba despre prime de meci mai mari decât cele prevăzute în contracte, cheltuieli nejustificate și neînregistrate în contabilitate sau despre faptul că echipa a beneficiat după bunul plac de stadionul municipalității.

Fostul primar al Ploieștiului Iulian Bădescu a fost condamnat în iunie de instanța supremă, la trei ani de închisoare cu executare cu acuzația că a finanțat ilegal clubul de fotbal Petrolul, în perioada în care a fost primar al municipiului Ploiești, cerând în schimb 10% din valoarea sumelor alocate, respectiv 300.000 de euro. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată tot la Înalta Curte de Casație și Justiție.

De asemenea, fostul președinte al Consiliului de Administrație al Petrolului Ploiești, omul de afaceri Florian Walter, a fost trimis în judecată la începutul acestei luni de către procurorii DIICOT Cluj, fiind acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat și delapidare, cu consecințe deosebit de grave, în dosarul delapidării clubului de fotbal Universitatea Cluj. Acesta este acuzat că, împreună cu ceilalți trei inculpați din dosar, ar fi tansferat cu titlu gratuit 11 jucători de valoare ai clubului la FC Petrolul Ploiești SA.

În același dosar au mai fost trimiși în judecată și Daniel Capră, Ioan Mărginean și Marius Adrian Nicolae, pentru ”săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat, în modalitatea constituirii unui grup infracțional organizat, urmat de săvârșirea unei infracțiuni”, potrivit DIICOT.

Minivacanța de 1 decembrie: Românii aleg city break-uri la Viena, Praga, Amsterdam. În țară, pensiunile sunt 90% ocupate CITEȘTE ȘI Minivacanța de 1 decembrie: Românii aleg city break-uri la Viena, Praga, Amsterdam. În țară, pensiunile sunt 90% ocupate

”În cursul anului 2012, în timp ce deținea calitatea de director general și acționar majoritar în cadrul FC Universitatea Cluj SA, inculpatul Walter Florian a inițiat și constituit un grup infracțional organizat împreună cu inculpații Mărginean Ioan și Capră Daniel, grup care a fost sprijinit și de către inculpatul Nicolae Marius Adrian și care a avut ca scop realizarea unui plan infracțional prin care, în urma comiterii unei infracțiuni de delapidare în dauna FC Universitatea Cluj SA, urmau să fie obținute în mod ilicit beneficii materiale pentru FC Petrolul Ploiești SA, club în care inculpatul Walter Florian avea un interes direct, deoarece deținuse calitatea de  administrator și președinte al Consiliului de Administrație”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Pe de altă parte, potrivit News.ro, procurorii DIICOT au fost nevoiți să claseze mai multe acuzații de delapidare în cazului lui Florian Walter și a celorlalți inculpați din dosarul delapidării clubului de Fotbal U Cluj și nu au putut cerceta modalitatea de aducere a jucătorilor Mendy, Nwakaeme, Galamaz și Bornescu, pentru că aceștia au evoluat în echipamentul echipei clujene fără să fie înregistrați în documentele contabile.

Anchetatorii susțin că nu se poate stabili că acești jucători pot fi încadrați în categoria activelor societății, pentru a putea fi făcută o legătură de cauzalitate între acțiunea de cedare a acestora cu titlu gratuit către Clubul Petrolul Ploiești și generarea unui prejudiciu direct în dauna FC Universitatea Cluj. Astfel, procurorii au dispus retragerea acestor acuzații din conținutul infracțiunii continuate de delapidare, puse în sarcina lui Florian Walter și a celorlalți inculpați.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrolul ploiesti
adrian mutu
cosmin contra
felipe teixeira
lupii galbeni
faliment petrolul ploiesti
iulian badescu
sebastian ghita
florian walter
dna
diicot