Cotația bitcoin a depășit luni pragul de 109.000 de dolari, cu câteva ore înainte de învestirea președintelui ales al SUA, Donald Trump, care în week-end și-a lansat propria sa monedă digitală și ar urma să relaxeze reglementările cu privire la acest sector după ce va reveni la Casa Albă, transmite agenția de știri AFP.
Bitcoin, cea mai importantă și mai cunoscută criptomonedă din lume, a urcat luni dimineața până la un nivel record de 109.241 dolari și în jurul orei 8:10 GMT era cotată la 107.553 dolari, scrie Agerpres.
În prezent un bitcoin se tranzacționează la un nivel de neînchipuit în urmă cu 16 ani, când a fost creat, și cu mult peste valoarea înregistrată la data de 5 noiembrie 2024, ziua alegerilor prezidențiale din SUA, când se tranzacționa pentru 69.000 de dolari.
CITEȘTE ȘI Miliardarii lumii s-au îmbogățit cu 2.000 de miliarde de dolari anul trecutBitcoin și criptomonedele au intrat în lumina reflectoarelor pe măsură ce investitorii mizează pe faptul că noua administrație Trump va pune la punct un cadru de reglementare prietenos, ceea ce crește interesul pentru această monedă alternativă.
Trump, care odată spunea despre criptomonede că sunt o escrocherie, a îmbrățișat activele digitale în timpul campaniei sale, când a promis că va face din SUA „capitala cripto a planetei”.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, președintele ales al SUA și-a lansat propria sa monedă digitală, un anunț care a provocat o mare volatilitate pe piețe în ultimele ore. Un număr de aproximativ 200 milioane de jetoane din această monedă digitală au fost scoase pe piață, cu un succes fulminant. Dacă la scurt timp de la lansare se tranzacționa pentru șapte dolari, moneda digitală ‘Trump’ a urcat până la 75 de dolari, pentru ca luni să oscileze în jurul valorii de 45 de dolari.
Duminică, a venit rândul primei doamne a SUA, Melania Trump, să își lanseze propria sa criptomonedă, botezată Melania.
Cotația bitcoin a explodat la finele săptămânii trecute, după ce agenția de presă Bloomberg, citând surse din apropiere acestui dosar, a dezvăluit că președintele ales al SUA intenționează să publice un decret în care criptomonedele sunt ridicate la rangul de prioritate politică și actorii din acest sector vor dobândi o voce în administrația Trump. În același articol se spune că Trump intenționează să pună la punct o rezervă națională de bitcoin, care ar îngloba actualele active pe care guvernul le deține în această criptomonedă.
Monedele virtuale sunt o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal și nu deține statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb și care poate fi transferată, stocată și tranzacționată în mod electronic.