Rezervele valutare administrate de Banca Națională a României s-au redus în noiembrie cu 1,67 miliarde de euro, la 61,17 miliarde de euro. Scăderea nu poate fi explicată în totalitate prin plata unor datorii externe.
În noiembrie au intrat în rezervă 4,37 miliarde de euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR; alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor și altele.
Au ieșit 6,04 miliarde de euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR; plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută (aproximativ 649 milioane euro); plăți din contul Comisiei Europene și altele.
La categoria „și altele” intră și operațiunile BNR în piața valutară, adică cumpărările și vânzările din valută, care nu sunt dezvăluite de banca centrală.
Luna trecută, circa 1 miliard de euro din reducerea rezervei nu s-a datorat plății datoriei externe.
CITEȘTE ȘI Unilever speră să vândă mărci alimentare care au vânzări de un miliard de euroDeși această sumă nu poate fi atribuită direct unor vânzări de valută pentru protejarea cursului, alte date arată că este probabil ca BNR să fi intervenit în piață pe final de lună, în contextul tensiunilor electorale.
Investitorii au vândut obligațiunile de stat în lei, ceea ce a dus la creșterea randamentelor. Cel mai adesea, cei care vând primii sunt investitorii străini, care atunci când intră în piață cumpără sau împrumută lei, iar când ies din piață fac operațiunile inverse.
Al doilea indiciu este creșterea dobânzilor pe termen scurt din piața interbancară. Când BNR vinde valută, cantitatea de lei din piață scade, ceea ce înseamnă o scădere a excedentului de lichiditate, care duce la creșterea dobânzilor – lucru care face mai costisitoare și speculațiile pe leu.
Alte ieșiri de valută ar putea fi pe canalul comercial, în condițiile în care a crescut aversiunea la risc și bursa de la București a intrat pe roșu.
CITEȘTE ȘI LEGE Participarea și votul online la AGA, posibile în cazul tuturor firmelorRata de schimb euro/leu s-a păstrat însă în mare nemodificată în ultimele săptămâni.
Nivelul rezervei de aur s-a menținut la 103,6 tone, cu o valoare de piață de 8,4 miliarde de euro.
Rezervele internaționale ale României (valute plus aur) au fost de 69,57 miliarde de euro, față de 71,36 miliarde de euro la 31 octombrie 2024.
Plățile scadente în luna decembrie 2024 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor, însumează circa 441 milioane euro.