Premieră: Două contestații ale băncilor la darea în plată, respinse definitiv de instanțe

Premieră: Două contestații ale băncilor la darea în plată, respinse definitiv de instanțe
scris 22 oct 2016

Două tribunale au respins definitiv două contestații ale Bancpost și OTP Bank la notificările de dare în plată transmise de clienți. Acestea sunt primele decizii definitive în favoarea clienților și vin chiar înainte de decizia Curții Constituționale pe excepțiile de neconstituționalitate ridicate de bănci.

La sfârșitul lunii septembrie, prima decizie definitivă a unei instanțe pe un dosar de dare în plată a fost în favoarea unei bănci. Instanța a admis în apel contestația Raiffeisen Bank la notificarea depusă de un client.

Urmărește-ne și pe Google News

Următoarele două decizii definitive sunt în favoarea debitorilor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Tribunalul Călărași a respins, pe 19 octombrie, apelul Bancpost într-un dosar în care banca a contestat notificarea de dare în plată. Instanța de apel a menținut decizia Judecătoriei Oltenița, care a anulat contestația băncii cu capital grecesc pe motiv de netimbrare, după ce debitorii au ridicat această excepție, și a dispus plata unor cheltuieli de judecată de 1.260 de lei.

Parlamentul a adoptat conversia creditelor în franci elvețieni la cursul istoric CITEȘTE ȘI Parlamentul a adoptat conversia creditelor în franci elvețieni la cursul istoric

Tribunalul Alba a luat aceeași decizie, 13 octombrie, într-un alt dosar, de această dată deschis de OTP Bank. Instanța a menținut decizia Judecătoriei Alba Iulia, care a anulat din oficiu contestația băncii cu acționariat unguresc pe același motiv al netimbrării.
Doar debitorii sunt scutiți de taxa de timbru pentru dosarele de dare în plată, potrivit legii 77/2016.

În situația în care contestația la notificare este respinsă definitiv, creditorul are obligația să se prezinte la notarul ales de debitor în termen pentru a semna actul de dare în plată, prin care imobilul ipotecat trece în proprietatea sa, iar datoria clientului este ștearsă.

Această obligație nu este tocmai obligatorie, la o lectură atentă a legii. Astfel, dacă banca nu se prezintă la notar, chiar dacă i-a fost respinsă contestația, debitorul poate obține ștergerea datoriei doar dacă dă la rândul său banca în judecată. Decizia definitivă va constata închiderea obligațiilor născute din contractul de credit ipotecar și va transmite dreptul de proprietate către creditor.

Legea arată că pot notifica banca persoanele fizice consumatori, care au credite de până la 250.000 de euro. Împrumuturile trebuie să fi fost garantate cu un imobil cu destinația de locuință, ipotecat în favoarea creditorului. De asemenea, de darea în plată beneficiază și persoanele care sunt în executare silită.

Fitch îmbunătățește ratingul de viabilitate al BCR și reconfirmă calificativele BRD, BCR, UniCredit și Banca Transilvania pentru datorii pe termen lung CITEȘTE ȘI Fitch îmbunătățește ratingul de viabilitate al BCR și reconfirmă calificativele BRD, BCR, UniCredit și Banca Transilvania pentru datorii pe termen lung

Băncile nu ar avea motive să se grăbească să meargă la notar, în condițiile în care așteaptă decizia Curții Constituționale pe mai multe excepții ridicate împotriva legii privind darea în plată. Curtea a rămas în pronunțare până marți, 25 octombrie.

Instituțiile de credit au fost reprezentate în ședința publică a CCR din 11 octombrie de avocați de top precum Valeriu Stoica, Stan Târnoveanu sau Ana Diculescu Șova, care au criticat aspru legea.

Avocații băncilor au susținut în fața Curții că legea este retroactivă, pentru că se aplică și creditelor în derulare. De asemenea, actul n-ar răspunde unei nevoi sociale, din moment ce nu conține criterii privind situația materială a împrumutaților și practic orice debitor ar putea să scape de creditul pentru o casă cumpărată scump înainte de criză, care acum valorează mult mai puțin.

Unele bănci au solicitat ca întreaga lege să fie declarată neconstituțională, din moment e afectează dreptul la proprietate al creditorilor, care dau cu împrumut bani și vor să primească tot bani înapoi și nu case.

Iohannis, despre conversia creditelor în franci elvețieni: Cu siguranță voi cere din zona bancară o opinie CITEȘTE ȘI Iohannis, despre conversia creditelor în franci elvețieni: Cu siguranță voi cere din zona bancară o opinie

Pe de altă parte, avocatul Gheorghe Piperea, care a avut o contribuție majoră la redactarea proiectului, susține că în dreptul protecției consumatorului sunt permise mai multe ingerințe în contractele încheiate între părți și că legea nu acționează oricum retroactiv, fiind vorba de contracte cu executare succesivă. Legea vine să repare efectele creditării din perioada de boom, care a ruinat și supraîndatorat clasa de mijloc.

Sunt peste 4.300 de dosare pe darea în plată deschise în instanțele din întreaga țară începând cu luna mai, de când legea a intrat în vigoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
darea in plata
lege privind darea in plata
contestatii darea in plata