Luminița Runcan, Banca Transilvania: Fiecare bancher se uită la reducerea avansului la ipotecare

Luminița Runcan, Banca Transilvania: Fiecare bancher se uită la reducerea avansului la ipotecare

Sergiu Oprescu, Liuminița Runcan, Mirela Bordea

scris 7 iul 2016

Cele mai multe bănci au crescut avansul la creditele ipotecare înainte sau imediat după ce Legea dării în plată a intrat în vigoare. Amenințați cu perspectiva de a pierde din afaceri, bancherii par că dau înapoi. Directorul de risc al Băncii Transilvania spune că fiecare dintre bancheri se uită la condițiile în care se acordă creditele ipotecare, după ce săptămâna trecută un oficial al BRD declara că se gândește să reducă avansul pentru astfel de împrumuturi.

Programul Prima Casă, sub care bancherii au acordat majoritatea creditelor ipotecare din ultimii ani, a rămas fără fonduri tocmai când Legea dării în plată a intrat în vigoare, la mijlocul lunii mai, și băncile au crescut necesarul de capital cu care clienții trebuie să vină atunci când vor un împrumut. Acum s-ar putea să dea înapoi.

Urmărește-ne și pe Google News

“Vă asigur că ne gândim cu toții la treaba asta”, a răspuns Runcan unei întrebări legată de perspectiva ca băncile să reducă avansul în perioada următoare. Banca Transilvania, a treia bancă din sistem după active, a crescut avansul pentru creditele în lei de la 15 la 20% pentru cei care achiziționează prima locuință.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ARB: Băncile din România au cele mai reduse marje de dobândă la ipotecare din regiune CITEȘTE ȘI ARB: Băncile din România au cele mai reduse marje de dobândă la ipotecare din regiune

Sergiu Oprescu, președintele Asociației Române a Băncilor și președinte executiv al Alpha Bank, a declarat în cadrul aceleași dezbateri că decizia de a modifica condițiile de creditare aparține fiecărei bănci în parte, în funcție de evoluțiile viitoare, și că la nivelul Asociației nu se poate discuta despre termenii comerciali.

Bancherii spun că e nevoie de o perioadă de analiză înainte de a lua o decizie, pentru că nu există un stoc suficient de date.

Când condițiile se vor îmbunătății, fiecare bancă va căuta să-și modifice criteriile după care acordă credite, consideră Mirela Bordea, vicepreședinte al Credit Europe Bank, instituție care conduce topul litigiilor în instanță pe darea în plată.

De la un nivel mediu afișat de circa 15%, băncile locale solicită acum clienților să contribuie la achiziția casei cu un avans între 20 și 40% pentru creditele în lei.

Săptămâna trecută, Gheorghe Marinel, director general adjunct al BRD, a doua bancă locală, declara că banca ia în calcul reducerea avansului de la nivelul de 35%, astfel încât acesta să poată fi suportat de către client, dar să și diminueze riscul ca banca să primească casa sau terenul înapoi.

Creditul ipotecar a fost principalul motor de creștere a creditului pentru bănci în perioada crizei, cu o rată medie anuală de creștere de 15%, deși în România se plasează în continuare pe ultimul loc din UE ca pondere în PIB.

viewscnt
Afla mai multe despre
credit ipotecar
avans credit ipotecar
prima casa
darea in plata
banci