Parlamentul se grăbește să adopte legea privind rezoluția bancară, după ce Comisia Europeană a început procedura de infringement. Comisia de buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților a aprobat rapid raportul de adoptare, cu sute de amendamente venite de la Banca Națională a României. Textul spune că băncile falimentare vor fi recapitalizate din banii creditorilor băncii, inclusiv cei ai deponenților.
Comisia Europeană a dat în judecată România, în 22 octombrie, pentru că nu a implementat Directiva privind rezoluția și redresarea instituțiilor de credit, lucru care aduce sancțiuni României.
După ce a fost respins de Senat, proiectul de lege care adoptă Directiva a ajuns la Camera Deputaților, care l-a pus rapid în dezbatere la comisiile de fond.
“Din punct de vedere substanțial, nu suntem într-o nevoie să aprobăm Directiva, nu avem probleme cu băncile și sper să nu avem. Din punct de vedere al calendarului, s-a declanșat procedura de infringement. Suntem într-o companie selectă, alături de Olanda, Polonia, Cehia”, a declarat Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR, la ședința Comisiei de buget, finanțe și bănci de la Cameră.
Deputații din Comisie au aprobat rapid sute de amendamente ale BNR, majoritatea vizând claritatea textului, la un proiect ce are mai mult de 600 de articole.
BNR a introdus modificări la statutul administratorului temporar, care se va ocupa cu implementarea deciziilor BNR atunci când vor fi luați banii creditorilor. Administratorul va fi numit de BNR și va avea statutul angajaților băncii centrale privind răspunderea civilă.
“El e călăul”, spune Olteanu. “Se luptă cu persoane foarte puternice, cu acționarii, cu creditorii”, explică viceguvernatorul BNR motivele pentru care administratorul care va lua banii creditorilor băncii peste week-end are nevoie de protecție.
Textul de lege spune că, în condițiile în care o bancă are probleme grave de capitalizare și este în faliment iminent, atunci BNR trebuie să intervină și să transforme în capital obligațiunile emise și sumele din depozitele de peste 100.000 de euro. Procesul poartă numele de recapitalizare internă sau bail-in și prin el UE încearcă ruperea băncilor de capitalizarea cu bani de la stat.
Proiectul de lege mai trebuie să primească raportul de fond și de la Comisia Economică, după care va fi suspus votului din plenul Camerei Deputaților, cameră decizională.
28 noiembrie - Profit Financial.forum