Companiile de stat au fost obligate, discret, să ceară voie acționarilor majoritari sau unici atunci când vor să facă schimburi valutare sau depuneri de bani la bănci. Ce rol au Finanțele

Companiile de stat au fost obligate, discret, să ceară voie acționarilor majoritari sau unici atunci când vor să facă schimburi valutare sau depuneri de bani la bănci. Ce rol au Finanțele
scris astăzi, 07:15

O prevedere legală introdusă discret, prin ordonanță de urgență, a obligat companiile de stat să ceară voie structurilor care le sunt acționare unice sau majoritare atunci când vor să facă schimburi valutare, să constituie depozite la bănci sau să efectueze alte operațiuni financiare bancare cu lichiditățile de care dispun.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

″(1) Instituțiile publice și entitățile cu capital majoritar sau integral de stat, cu excepția instituțiilor de credit, pot efectua operațiuni și servicii financiare cu disponibilul bănesc în lei sau valută, inclusiv prin efectuarea de schimburi valutare și plasamente sau depozite la instituții de credit, indiferent de nivelul veniturilor astfel obținute. (2) În cazul entităților cu capital majoritar sau integral de stat, efectuarea operațiunilor și serviciilor financiare prevăzute la alin. (1) se face pe baza aprobării adunării generale a acționarilor″, scrie în documentul analizat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Avionul de pasageri de nouă generație XB-1, construit de Boom Supersonic, la un pas de atingerea vitezei sunetului CITEȘTE ȘI Avionul de pasageri de nouă generație XB-1, construit de Boom Supersonic, la un pas de atingerea vitezei sunetului

Potrivit sursei citate, deciziile ordonatorilor de credite, pentru operațiuni și servicii financiare cu disponibilități bănești în lei sau valută, luate în mod direct sau ca reprezentanți ai autorităților tutelare reprezintă decizii de oportunitate și nu pot face obiectul controlului altor autorități, iar cheltuielile de orice natură pentru operațiunile și serviciile financiare cu disponibilul bănesc în lei sau valută se suportă din veniturile aferente valorificării acestor disponibilități bănești, eventualele diferențe de cost neacoperite suportându-se din bugetul Trezoreriei Statului.

În nota de fundamentare a ordonanței, inițiată de Ministerul Finanțelor, se explică că ″celeritatea″ (viteza) unor astfel de operațiuni, ce nu intră sub incidența legislației achizițiilor publice, derivă din nevoia de a obține un ansamblu de servicii pe termen scurt, mediu și lung pe care îl oferă instituțiile de credit pentru satisfacerea nevoilor instituțiilor publice și/sau entităților economice sau autorităților publice tutelare, chiar dacă nivelul veniturilor asigurat de aceste operațiuni nu este cel mai mare ce poate fi obținut.

Textul specifică că Ministerul Finanțelor suportă pierderile financiare generate de aceste operațiuni. Lipsa reglementării ar fi o problemă majoră, mai ales în condițiile în care conversia valutară sau plasamentele pot genera fluctuații semnificative, în funcție de cursurile de schimb sau de condițiile pieței. Fără o mențiune clară, riscul este transferat implicit către bugetul de stat, ceea ce poate afecta stabilitatea financiară și crea un prejudiciu la nivelul ordonatorului de credite/companiei cu capital majoritar sau integral de stat. Introducerea clară a tipurilor de pierderi care pot apărea din astfel de operațiuni oferă o transparență mai mare și un cadru pentru planificarea financiară. De asemenea, prevederea surselor de acoperire a pierderilor elimină riscul unor interpretări arbitrare și asigură responsabilitate fiscală″, se spune în notă.

Actorul american de origine română Sebastian Stan a fost nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun actor în rol principal CITEȘTE ȘI Actorul american de origine română Sebastian Stan a fost nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun actor în rol principal

Aceeași OUG stipulează că ″Solicitările pentru efectuarea operațiunilor (valutare, de depozitare bancară sau altele asemănătoare – n.r.) prevăzute la alin. (1) și (2) (ale instituțiilor publice și companiilor de stat – n.r.) pot fi inițiate la solicitarea Ministerului Finanțelor în mod justificat″.

Explicația Finanțelor este: ″Acest text asigură posibilitatea Ministerului Finanțelor de a coordona utilizarea resurselor financiare în situații de urgență, oferind în același timp transparență și responsabilitate în luarea deciziilor. Justificarea scrisă și raportarea efectelor contribuie la o mai bună gestionare a riscurilor și la menținerea încrederii publice″.

În context, este de amintit că, după cum a relatat Profit.ro, cele mai mari companii energetice de stat, cu cele mai importane rezerve de cash, obișnuiesc să constituie depozite de dimensiuni mari la băncile controlate de Ministerul Finanțelor, Exim Banca Românească și CEC Bank, și să investească sume semnificative în obligațiunile acestora.

Foarte recent, Directoratul companiei de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, a convocat AGA societății, pe ordinea de zi aflându-se și ″Aprobarea efectuării unor operațiuni și servicii financiare (...)″ în condițiile stipulate de ordonanța de urgență din decembrie 2024.

CFR Călători va suplimenta personalul comercial de la casele de bilete CITEȘTE ȘI CFR Călători va suplimenta personalul comercial de la casele de bilete

″Disponibilul bănesc în lei și în valută al CNTEE Transelectrica SA este rezultatul tranzacțiilor financiare efectuate în conformitate cu obiectul principal de activitate al companiei, iar sursa de finanțare este sursa proprie și nu provine din încasări de la bugetul statului. În vederea asigurării necesarului de valută pentru efectuarea plăților zilnice scadente, aferente contractelor de energie electrică încheiate cu furnizori externi din Ungaria, Bulgaria și Luxemburg și aflate în derulare atât pe Piața pentru Ziua Următoare, cât și pe Piața Intrazilnică, schimburile valutare se efectuează zilnic, în funcție de disponibilul în lei existent în conturile dedicate acestor activități.

În vederea asigurării în condiții optime a funcționalității schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficiență, compania constituie depozite bancare pe termen scurt, numai in cazurile in care există excedent în contul dedicat acestei activități, dupa achitarea scadențelor din luna respectivă.

Pentru eficientizarea activității, considerăm imperios necesar ca decizia privind operațiunile de trezorerie de acest tip (schimburi valutare, constituire depozite bancare etc) să fie luată in mod operativ. Deasemenea, precizăm faptul că, în cazul în care va exista excedent de numerar, plasamentele vor fi efectuate la cea mai avantajoasă dobandă obținută și în cele mai bune condiții, iar schimburile valutare necesare pentru asigurarea disponibilului în valută pentru efectuarea plăților scadente vor fi efectuate în urma negocierii cu instituția bancară în care se va efectua schimbul valutar″, arată compania.

În concluzie, Transelectrica cere aprobarea AGA, dominată de acționarul majoritar Secretariatul General al Guvernului (SGG), pentru ″efectuarea de operațiuni și servicii financiare cu disponibilul bănesc în lei sau valută, decizia pentru fiecare operațiune de trezorerie de acest tip (inclusiv schimburi valutare și constituire depozite bancare) fiind în competența Directoratului″.

viewscnt
Afla mai multe despre
companii de stat schimburi valutare
companii de stat depozite bancare
companii de stat numerar
companii de stat cash
exim banca românească
cec bank
bănci de stat
ministerul finanțelor
deficit bugetar
companii energetice de stat