Banca Elveției anunță cel mai mare profit semestrial din istoria sa

Banca Elveției anunță cel mai mare profit semestrial din istoria sa
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 iul 2024

Banca Națională a Elveției (SNB) a raportat cel mai mare profit semestrial de la înființarea sa, în urmă cu 117 ani, câștigurile din primele trei luni ale anului compensând pierderile din trimestrul doi din 2024, transmite Reuters.

Profitul de 56,8 miliarde de franci elvețieni (64,48 miliarde de dolari) în primul semestru din 2024 vine în urma evoluțiilor piețelor bursiere, a dividendelor și a dobânzilor realizate de SNB de pe urma investițiilor de 740 miliarde de franci elvețieni în bonduri și acțiuni, inclusiv participațiile deținute la giganții americani Nvidia Corporation și Apple Inc, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Producătorul Regina se împrumută pentru România CITEȘTE ȘI Producătorul Regina se împrumută pentru România
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

De asemenea, profiturile au fost sprijinite de deprecierea francului elvețian la începutul anului, care a dus la majorarea valorii câștigurilor obținute de SNB în afara țării, când sunt convertite în franci elvețieni. Deținerile de aur au adus Băncii Naționale a Elveției un câștig de 12,2 miliarde de franci elvețieni, în condițiile în care prețul metalului galben a crescut cu 20% anul acesta, pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu. SNB deține 1.040 tone de aur.

Dar în trimestrul doi din 2024 SNB a raportat pierderi de două miliarde de franci elvețieni, pe fondul scăderii prețurilor bondurilor și al aprecierii francului elvețian.

Pozițiile în franci elvețieni ale SNB au provocat instituției pierderi de 4,5 miliarde de franci elvețieni în primul semestru din 2024, în principal pentru că a trebuit să plătească dobânzi pentru depozitele băncilor comerciale.

GRAFICE Revigorare serioasă a creditului pentru firme și a ipotecarelor: cea mai bună lună din ultimii aproape 2 ani CITEȘTE ȘI GRAFICE Revigorare serioasă a creditului pentru firme și a ipotecarelor: cea mai bună lună din ultimii aproape 2 ani

"Rezultatele financiare ale SNB depind în mare măsură de evoluțiile de pe piețele bursiere, valutare, de capital și de cotația aurului. Fluctuații semnificative sunt prin urmare așteptate", se arată într-un comunicat al instituției.

Economistul UBS, Florian Germanier, a explicat că aprecierea monedei naționale ar putea afecta rezultatele SNB în următoarele luni.

Libra Internet Bank - cadou din vacanța de vară, cu dividende din profitul-record CITEȘTE ȘI Libra Internet Bank - cadou din vacanța de vară, cu dividende din profitul-record

"Ne așteptăm la aprecierea francului elvețian deoarece alte bănci centrale au redus dobânzile iar tensiunile din Orientul Mijlociu sporesc cererea de active sigure, evoluții care vor influența semnificativ rezultatele SNB în următoarele luni", a declarat Germanier.

Din punct de vedere legal, SNB are statutul unei corporații în care majoritatea acțiunilor sunt deținute de Guvernul federal elvețian și cele 26 de cantoane. Există, de asemenea, aproximativ 2.000 de investitori privați care primesc dividende, dar care beneficiază de drepturi de vot extrem de limitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca nationala a elvetiei
snb
profit
rezultate