Societatea de asigurări Uniqa a fost obligată de către un complet al Tribunalului Neamț să plătească despăgubiri de peste 3,5 milioane de euro unei femei rănite grav în accident de mașină. Procesul se află acum în faza de apel. Uniqa s-a adresat deja organizației reprezentative a pieței pentru că se consideră victima unui abuz.
Despăgubirile acordate de instanțe victimelor accidentelor rutiere vor marca un nou record, dacă o decizie a Tribunalului Neamț va fi confirmată de Curtea de Apel Bacău. Este vorba despre o decizie care obligă Uniqa Asigurări să plătească suma de 3,5 milioane de euro, sub titlul de daune morale, unei femei care a rămas paralizată în urma unui accident rutier.
În plus, arată decizia citată, Uniqa trebuie să plătească și cheltuielile cu recuperarea și medicația victimei, ceea ce înseamnă alți aproape 13.000 de lei în fiecare lună.
Este cea mai mare sumă acordată vreodată pentru cineva rănit într-un accident rutier în România. Femeia rănită se deplasează astăzi într-un cărucior cu rotile. La volan, în momentul accidentului, se afla mama victimei, care avea o asigurare RCA încheiată la Uniqa.
Potrivit legii, polița RCA acoperă despăgubiri pentru daunele morale sau vătămări corporale de până la 5 milioane de euro. În România ultimilor ani din ce în ce mai multe instanțe acordă sume importante victimelor. Practic nu există societate de asigurări importantă pe piața RCA care să nu aibă cel puțin un proces pe sume de peste un milion de euro. În această privință, campioane sunt Euroins, Astra , Carpatica Asig și Omniasig.
Cu jalba în proțap
Uniqa asigurări nu dorește să comenteze public subiectul, însă, arată sursele Profit.ro, a trimis o scrisoare către Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR), prin care îi cere organismului reprezentantiv al pieței să ia măsuri. Uniqa se consideră victima unui abuz și argumentează prezentând mai multe erori de procedură, cum ar fi lipsa unei expertize calificate, dar și invocând absența unei jurisprudențe în domeniu.
Suma stabilită de instanță sub titlul de despăgubiri este de cel puțin trei ori mai mare decât orice altă despăgubire pentru accidente rutiere plătită de firmele de asigurare din România. Uniqa cere UNSAR să se adreseze autorităților pentru a lămuri situația. Uniunea nu a luat până acum nicio măsură. Scrisoarea a fost trimisă în luna mai.
Problema daunelor morale este una extrem de sensibilă pentru firmele de asigurare. Sumele acordate de instanțe au ajuns să reprezinte până la 25% din totalul despăgubirilor plătite. Anual, se plătesc pentru daune morale și vătămări corporale peste 120 de milioane de euro. În primele șase luni ale acestui an, societățile de asigurare au achitat 225 de milione de lei pe acest segment.
UNSAR a realizat împreună cu Institutul de Medicină Legală Mina Minovici un studiu prin care se dorește să fie precis cuantificate în bani diversele tipuri de vătămări corporale. Studiul, construit pe baza unor “puncte traumatice”, acordă un număr de salarii medii pe economie fiecărui tip de vătămare. Punctajul maxim apare în situația stării vegetative permanente. Pentru un astfel de caz. s-ar putea primi până la 100.000 de euro. Intenția UNSAR este de a impune acest studiu ca indicator pentru judecători.
Uniqa Asigurări este una dintre companiile de top 10 din România. În ultimii ani, societatea a avut o abordare foarte prudentă a pieței RCA, după ce în anii 2010-2012 a fost printre cele mai active în domeniu. Plățile semnificative pe care a fost nevoită să le facă au determinat o schimbare de strategie.