Piața de asigurări din România a încheiat anul 2015 pe minus, în condițiile în care pierderea cumulată de 16 asigurători a depășit cu 267,6 milioane de lei profitul înregistrat de celelalte companii, arată datele publicate de Autoritatea de Supraveghere Finaciară (ASF).
Potrivit statisticii ASF, 16 dintre cele 36 de firme de asigurări au înregistrat pierderi cumulate de 734,6 milioane lei, în tip ce profitul celorlalte 20 de societăți însumează 466,97 milioane lei, scrie News.ro.
Cele mai mari pierderi au fost raportate de companiile cu expunere mare pe segmentul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA), Euroins înregistrând cele mai slabe rezultate în 2015, cu pierderi de aproape 300 milioane lei.
După Euroins, în topul societăților cu rezultat negativ urmează Carpatica Asig, cu pierderi de 204,4 milioane lei în 2015, LIG Insurance (-51,4 milioane lei), Asirom Vienna insurance Group (-50,5 milioane lei) și AXA Life Insurance (-45,4 milioane lei).
De asemenea, Gothaer Asigurări a încheiat 2015 cu pierderi de 25,1 milioane lei, iar FATA Asigurări și City Insurance au pierdut fiecare câte 10,5 milioane de lei.
În schimb, cele mai profitabile companii de asigurări de pe piața românească au fost anul trecut Metropolitan Life, cu un rezultat pozitiv de 178,2 milioane de lei, Allianz Țiriac - 81,75 milioane de lei, Generali România - 68 milione de lei, BCR Asigurări de Viață - 21,7 milioane de lei, PAID - 21 milioane de lei, NN Asigurări de Viață - 18,6 milioane de lei, Omniasig VIG - 15,8 milioane de lei și BRD Asigurări de Viață - 14 milioane de lei.
Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a pus pierderile înregistrate de către companiile de asigurări pe segmentul RCA pe seama daunelor foarte mari, care depășesc încasările din polițe.
Valoarea medie a daunei pentru pagube materiale, în cazul accidentelor acoperite de polițele RCA, a fost în trimestrul al doilea din acest an de 7.898 lei, în creștere cu 15% față de trimestrul anterior - când dauna medie a fost de 6.874 lei - și cu 11% peste nivelul atins în al doilea trimestru din 2015, de 7.097 lei.
CITEȘTE ȘI Pedepse finale în Dosarul "Microsoft": Gheorghe Ștefan 6 ani, Dorin Cocoș 3 ani și 4 luni, Gabriel Sandu 3 ani, Nicolae Dumitru 2 ani și 4 luniÎnsă datele ASF mai arată că, în ultimul an, ritmul de creștere a prețurilor RCA a depășit semnificativ ritmul de creștere a daunelor.
Comparativ cu trimestrul al doilea din 2015, când valoarea medie a fost de 629 lei, prețul mediu al unei polițe RCA a crescut cu 26% în perioada aprilie - iunie 2016, arată datele ASF., față de 11%, cât a fost rata de creștere a daunei medii.
Totuși, UNSAR susține că datele ASF ar arăta că asigurătorii nu pot acoperi integral, în acest moment, daunele și celelalte costuri doar din primele brute încasate, iar situația se poate înrăutăți, având în vedere că daunalitatea pe segmentul RCA este pe un trend ascendent.
Înrăutățirea situației pe segmentul RCA vine în contextul în care piața este în prezent zguduită de falimente și de alte probleme înregistrate de principalii jucători de pe piață. Companiile Astra și Carpatica Asig au intrat în faliment, iar City Insurance și Euroins se află în diverse proceduri speciale impuse de către ASF.
În urma intrării în procedură de faliment a Carpatica Asig, măsură anunțată în iulie de către ASF, pe piața RCA rămân doar nouă jucători, și anume Grawe (ultimul intrat), Euroins, City Insurance, Allianz-Țiriac, Generali, Asirom VIG, Omniasig VIG, Groupama și Uniqa.