Acțiunile Nebius, desprinsă din Yandex Rusia, au scăzut puternic în prima zi pe Nasdaq după invadarea Ucrainei

Acțiunile Nebius, desprinsă din Yandex Rusia, au scăzut puternic în prima zi pe Nasdaq după invadarea Ucrainei
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 12:47

Acțiunile companiei de inteligență artificială Nebius Group, cu sediul în Amsterdam, desprinsă din compania Yandex din Rusia, au scăzut cu 26% luni, în prima lor zi de tranzacționare de la suspendarea din februarie 2022, transmite Reuters.

Tranzacționarea fusese suspendată imediat după invazia Rusiei în Ucraina, când acțiunile se tranzacționau sub simbolul Yandex prin intermediul companiei-mamă din Amsterdam, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News
Proprietarul Mega Image deschide nou hub IT în România și angajează CITEȘTE ȘI Proprietarul Mega Image deschide nou hub IT în România și angajează
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În iulie, a fost creată Nebius, în urma unui acord de 5,4 miliarde de dolari pentru a separa activele internaționale de cele din Rusia ale Yandex.

Acțiunile, care se tranzacționaseră ultima dată la prețul de 18,94 dolari per acțiune, în februarie 2022, au recuperat unele pierderi până la ora 15:20 GMT, tranzacționându-se cu 14,1% mai jos, la 16,26 dolari.

Yandex ajunsese la o capitalizare de piață de peste 30 de miliarde de dolari, dar cu afacerile generatoare de venituri, precum căutarea online, publicitatea și ride-hailing, separate în Rusia, Nebius, care vizează o parte din piața în creștere a cloud-ului AI, prezintă o propunere foarte diferită.

Cu o flotare liberă de 78,1%, deținută în mare parte de investitori și fonduri occidentale, se preconizează o volatilitate extrem de ridicată în primele zile de tranzacționare, a declarat Denis Buivolov, un investitor personal în Nebius și șeful departamentului de cercetare la BCS pentru capital de risc și pre-IPO.

Într-o analiză publicată pe site-ul financiar Seeking Alpha, Buivolov a evaluat compania la 4,6 miliarde de dolari, sau 23 de dolari pe acțiune, bazându-se pe planurile companiei și comparații cu firme precum CoreWeave, Lambda Labs și Sacra.

Un alt investitor, care deținea acțiuni evaluate anterior la aproximativ 200.000 de dolari, a spus că ar putea cumpăra mai multe acțiuni luni, în cazul în care prețul scade, pe măsură ce persoanele care și-au considerat pierdute acțiunile sunt forțate să vândă.

Bluesky crește, din nou, datorită lui Elon Musk CITEȘTE ȘI Bluesky crește, din nou, datorită lui Elon Musk

Dr. Jan-Oliver Strych, consilier al fondului familial care a investit în Nebius, a declarat că valoarea acțiunilor va fi determinată de șocul pozitiv de lichiditate din cererea entuziastă a investitorilor în AI, comparativ cu impactul negativ al vânzătorilor nerăbdători.

Nebius, a cărei afacere principală constă în furnizarea de unități de procesare grafică (GPU) Nvidia și servicii cloud AI, anticipează o creștere accentuată în aceste piețe în anii următori.

Compania se așteaptă ca veniturile sale să crească de trei până la patru ori în 2025, ajungând la 500-700 de milioane de dolari, și a anunțat vineri că intenționează să cheltuie între 600 de milioane și 1,5 miliarde de dolari pe investiții în capital, pentru a crește capacitatea centrelor de date din Finlanda, Franța și America de Nord.

viewscnt
Afla mai multe despre
nebius
yandex