Virusul gripei aviare a suferit mutații în organismul unui pacient american

Virusul gripei aviare a suferit mutații în organismul unui pacient american
scris ieri, 15:00

Primul caz uman grav de gripă aviară din Statele Unite este purtător al unui virus care a suferit mutații în interiorul organismului său pentru a se adapta la tractul respirator uman, au anunțat autoritățile sanitare americane, relatează AFP.

La 18 decembrie, Centrul american pentru Controlul și prevenirea Bolilor (CDC) a anunțat că un pacient în vârstă a fost spitalizat în Louisiana în „stare critică” după ce a fost infectat cu virusul H5N1, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Nokian Tyres pregătește lansarea mega-investiției în România, preferată în dauna Rusiei. Experții străini au calculat ce avantaje va avea în țară deși electricitatea e mai scumpă ca în Finlanda CITEȘTE ȘI FOTO Nokian Tyres pregătește lansarea mega-investiției în România, preferată în dauna Rusiei. Experții străini au calculat ce avantaje va avea în țară deși electricitatea e mai scumpă ca în Finlanda

CDC au dezvăluit joi că o mică parte din virusul găsit în gâtul pacientului prezenta modificări genetice ce ar putea duce la „o legare mai viguroasă a virusului” la anumiți „receptori celulari din tractul respirator superior uman”.

Aceste modificări au fost „probabil generate în timpul replicării virusului în pacient”, a declarat CDC, adăugând că nu a fost identificată nicio transmitere a acestui virus mutant.

Aceste modificări nu au fost observate la păsările contaminate, inclusiv la cele cu care pacientul ar fi intrat în contact într-o fermă avicolă.

Experții contactați de AFP au declarat că este prea devreme pentru a stabili dacă aceste modificări ar putea permite virusului să se răspândească mai ușor sau să provoace cazuri mai grave la om.

Fondul Agista devine acționar majoritar al companiei Fort, adusă pe bursă de Bittnet în primăvara acestui an CITEȘTE ȘI Fondul Agista devine acționar majoritar al companiei Fort, adusă pe bursă de Bittnet în primăvara acestui an

Mutația în cauză este „o etapă necesară pentru ca un virus să devină mai contagios”, a declarat pentru AFP Angela Rasmussen, virusolog la Universitatea Saskatchewan din Canada. „Dar aș sublinia că nu este singura” necesară, a adăugat ea. Angela Rasmussen spune că mutația ar putea permite virusului să pătrundă mai ușor în celule, dar ar trebui efectuate teste suplimentare pe animale pentru a confirma acest lucru.

Modificări genetice au fost deja observate în trecut la pacienții infectați cu gripă aviară și care s-au îmbolnăvit grav, dar acest lucru nu a dus la o creștere a transmisibilității virusului la om.

Thijs Kuiken, de la Centrul Medical al Universității Erasmus din Țările de Jos, consideră că aceste modificări ar putea duce la infecții mai puțin grave, virusul devenind „mai susceptibil” de a „infecta tractul respirator superior”, provocând curgerea nasului sau dureri de gât, decât de a afecta tractul respirator inferior, ducând la pneumonie.

Prin urmare, aceste observații nu înseamnă că ne apropiem de o „pandemie”, a insistat Angela Rasmussen.

În plus față de acest pacient din Louisiana, 65 de cazuri ușoare de boală au fost detectate la oameni în Statele Unite de la începutul anului, dar altele s-ar putea să nu fi fost detectate, potrivit CDC.

Gripa aviară A (H5N1) a apărut pentru prima dată în 1996, dar din 2020 numărul de focare la păsări a explodat și un număr tot mai mare de specii de mamifere au fost afectate.

viewscnt
Afla mai multe despre
gripa aviara
mutatie