Managementul spitalelor din România lasă de dorit, iar exemplele prezentate de presă se înmulțesc pe zi ce trece, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, recunoscând că sunt foarte mulți manageri din spitalele de stat care trebuie să plece. Fundația pentru Neurochirurgie Modernă, care a fondat și centrul de neurochirurgie Brain Institute, deschide prima școală de management medical din România – Brain Academy of Healthcare Management - care vrea pregătească atât specialiști din mediul privat, cât și din cel de stat.
”Știm că foarte mulți manageri care sunt acum în spitalele de stat trebuie să plece. Vrem ca managerii care ies de pe băncile unei școli de management sanitar să fie determinați să producă o schimbare. Profesionalizarea managementului spitalelor trebuie să rămână o prioritate în anii care vin. Trebuie să avem un alt tip de mangeri în spitalele de stat și în cele private. Problemele pe care le întâmpinăm noi și care sunt publice se referă mai ales la spitalele de stat, iar exemplu de la Malaxa este emblematic. Ce facem noi este să trimitem corpul de control pentru a investiga probleme semnalate”, a declarat Vlad Voiculescu la evenimentul de lansare a școlii.
Ionuț Pătrăhău, unul dintre fonadatorii Brain Institute și al Brain Academy of Healthcare Management, spune că formarea managerilor din domeniul sănătății este unul dintre factorii care creează premisele dezvoltării unui sistem performant, fie că este vorba de sistemul medical de stat sau de cel privat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Sistemul de stat trebuie restructurat, și în acest proces ai nevoie de lideri care să ducă această restructurare mai departe. Când vorbim de restructurare, nu vorbim de manageri, ci de lideri. Misiunea noastră în următorii câțiva ani, misiunea noastră este să producem lideri. Brain Academy of Healthcare Management este o inițiativă de care sistemul medical românesc are nevoie. Începe cu un program de 12 module, care vor dura 3 luni și jumătate. Este cea mai scurtă și rapidă metodă prin care putem aduce la un nivel rezonabil managementul de spitale și instituții medicale”, a declarat Pătrăhău.
Programul acesta începe la mijlocul lunii februarie, iar din aprilie școala ca avea și un program de antreprenoriat pentru profesioniștii din domeniul medical, în special pentru medici, care vor să construiască clinici sau să lucreze în clinici, să știe cum să administreze finanțele, oamenii, achiziițiile, resursele, cum să organizeze un spital sau o clinică.
Programele de acest tip se vor desfășura de două ori pe an și vor avea 30 participanți, din care trei bursieri de la stat. Prețurile programelor oferite de Brain Academy of Healthcare Management sunt cuprinse între 6.900 lei și 7.850 lei.
Cursurile vor fi susținute de o echipă de profesioniști în domeniul sănătății din Anglia, Turcia, Italia și România: Ionuț Pătrăhău, Dr Omer Karahan, Tim Elsigood, Fady Chreih (CEO Regina Maria), Luca Militello (CEO Monza), Olimpia Enache, Iulian Pădurariu și Roxana Avădanei în calitate de lectori și Dr.Sergiu Stoica (medic primar neurochirurg și membru fondator Brain Institute), Dr. Theodor Cebotaru (medic primar chirurgie cardiovasculară), Dr. Laura Ene (medic primar diabet, nutriție și boli metabolice și fondator Cardiometabolic Institute) și Dr. Bogdan Mocanu (medic primar chirurgie ORL la Brain Institute) în calitate de speakeri.
Dr Omer Karahan, președintele de onoare al Brain Academy of Healthcare Management și unul dintre specialiștii care au participat la dezvoltarea sistemului medical din Turcia (International Hospital Istanbul, Acibadem, NextCare, MedNet și American Hospital), aseamănă situația actală din sistemul de sănătate românesc cu cel din Turcia de acum câțiva ani.
”Acum 26 de ani, când am decis că nu voi practica medicina și voi administra un spital, nu am crezut că voi fi martorul schimbărilor care au avut loc în sectorul medical din Turcia, care era dominat de stat, ineficient și corupt, și mulți se duceau să se trateze în străinătate. De-a lungul anilor am reușit să schimbăm toate acestea, să creăm protocoale și să îmbunătățim managementul sistemului medical, care aduce Turciei venituri de 1 miliard de dolari. Văd multe similarități între cele două țări și în România sunt încă multe de făcut”, spune Karahan.
Din septembrie anul viitor, Brain Academy of Healthcare Management vrea să lanseze un program de masterat, care va dura 2 ani.
”Pentru asta avem nevoie și de profesori, de oameni care cunosc de a A la Z noțiuni teoretice, pentru aceasta vom începe colaborarea cu o universitate din Germania. La capătul acestui efort vrem să primim și acreditarea universității Phoenix din Arizona”, spune Ionuț Pătrăhău.
Brain Institute este o instituție medicală privată non-profit, dezvoltată de medici români în parteneriat cu spitalul Monza din Capitală, toate resursele disponibile fiind reinvestite în îmbunătățirea îngrijirii pacienților și a practicii medicale.