Companiile farmaceutice sunt optimiste cu privire la perspectivele lor sub administrația Trump, în condițiile în care fostul președinte Joe Biden a adoptat o abordare dură față de industrie în ultimii patru ani, relatează CNBC.
La fel ca predecesorul său, președintele Donald Trump intenționează să prioritizeze reducerea costurilor pentru sănătate ale americanilor, o temă populară pe ambele părți ale spectrului politic într-o țară unde pacienții plătesc de două până la trei ori mai mult pentru medicamente decât cetățenii altor țări dezvoltate. Deși Trump nu a detaliat încă planuri specifice de politică sanitară, noua sa administrație este așteptat ăsă adopte o abordare mai pro-business decât cea a lui Biden.
Industria farmaceutică speră că Trump se va concentra mai mult pe reducerea influenței intermediarilor cunoscuți sub denumirea de administratori de beneficii farmaceutice (PBM), diminuând presiunea asupra prețurilor impuse de companiile farmaceutice. În același timp, industria dorește promovarea inovației în medicină și îmbunătățirea accesului pacienților la tratamente, scrie News.ro.
O conferință a JPMorgan oferă indicii despre direcția industriei
Aceste speranțe au fost exprimate la Conferința JPMorgan Health Care din San Francisco, cel mai mare eveniment anual al directorilor și investitorilor din industria farmaceutică și biotehnologică din SUA.
În contextul discuțiilor dominate de incertitudini privind politicile de sănătate, CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, a declarat:
”Ce facem ca industrie, inclusiv la Pfizer, este să ne colaborăm cu noua administrație. Avem angajamente productive și încercăm să explicăm pozițiile noastre, care credem că sunt bine înțelese.”
Totuși, unele preocupări persistă, în special în ceea ce privește alegerea lui Robert F. Kennedy Jr. pentru a conduce Departamentul Sănătății și Serviciilor Umane (HHS), cunoscut pentru pozițiile sale antivaccinare. Experții avertizează că, deși este puțin probabil ca Kennedy să blocheze aprobările de vaccinuri, retorica sa ar putea descuraja americanii să se vaccineze.
CITEȘTE ȘI Rechemare a peste 80.000 de vehicule Kia America, din cauza riscului declanșării incorecte a airbagurilorReformarea intermediarilor farmaceutici (PBM)
Reforma PBM este o prioritate pentru industria farmaceutică, care acuză că acești intermediari taxează excesiv planurile de asigurări pentru reducerile de preț obținute și că nu transferă economiile pacienților.
CEO-ul Asociației Producătorilor de Cercetare și Medicamente din America (PhRMA), Stephen Ubl, a declarat că industria este ”optimistă” că Trump și Congresul vor avansa reforme PBM anul acesta.
Printre propuneri se numără eliminarea legăturii dintre prețul listat al medicamentelor și compensațiile PBM, astfel încât să nu mai fie favorizate medicamentele scumpe în detrimentul celor generice mai ieftine.
Modificări la legea privind negocierea prețurilor în cadrul sistemului Medicare
Industria farmaceutică speră, de asemenea, ca Trump să colaboreze cu Congresul pentru a modifica prevederile Legii de Reducere a Inflației (IRA), care permite Medicare să negocieze prețurile medicamentelor. În timp ce această politică este populară printre americani, companiile susțin că aceasta le amenință profiturile și investițiile în cercetare și dezvoltare.
CEO-ul companiei farmaceutice Eli Lilly, David Ricks, a subliniat că diferențele din lege între medicamentele biologice și cele mici-moleculare ar putea descuraja dezvoltarea acestora din urmă, ceea ce ar afecta accesul pacienților la tratamente mai accesibile.
Perspective pentru colaborare
Deși administrația Trump ridică semne de întrebare, industria farmaceutică vede oportunități de colaborare, mai ales în domeniul bolilor cronice și al inovației pentru tratamente împotriva cancerului.
CEO-ul companiei Gilead, Daniel O’Day, a evidențiat alinierea dintre prioritățile administrației și obiectivele companiei în combaterea HIV și a altor boli cronice.