Cercetătorii din Sydney dezvoltă nanoroboți care transportă în organism medicamente ce țintesc cancerul

Cercetătorii din Sydney dezvoltă nanoroboți care transportă în organism medicamente ce țintesc cancerul
scris astăzi, 15:00

Cercetătorii de la Nano Institute din cadrul Universității Sydney dezvoltă nanoroboți ce ar putea fi utilizați pentru a transporta în organismul uman medicamente care țintesc celulele canceroase, au anunțat joi reprezentanții acestei unități de învățământ superior, citați de DPA.

Cercetătorii Minh Tri Luu și Shelley Wickham folosesc așa-numita "metodă a ADN-ului origami", care folosește capacitatea naturală de desfășurare a ADN-ului pentru a crea noi și folositoare structuri biologice, a transmis universitatea australiană într-un comunicat. Studiul a fost publicat în revista Science Robotics.

Urmărește-ne și pe Google News
Lipsa de trestie de zahăr, o nouă dovadă a crizei prin care trece sectorul agricol din Cuba CITEȘTE ȘI Lipsa de trestie de zahăr, o nouă dovadă a crizei prin care trece sectorul agricol din Cuba
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Oamenii de știință au creat mai mult de 50 de obiecte la scală nanometrică, inclusiv un nanodinozaur, un robot dansator și o hartă miniaturală a Australiei care are diametrul de 150 de nanometri - de 1.000 de ori mai mic decât diametrul unui fir de păr uman.

Ei s-au concentrat pe crearea de unități modulare de ADN origami cunoscute sub numele de "voxeli", care pot fi reconfigurate în structuri tridimensionale complexe.

Nanostructurile rezultate pot fi programate și adaptate pentru funcții specifice.

"Am creat o nouă clasă de nanomateriale cu proprietăți ajustabile, care permit diverse aplicații - de la materiale adaptive care își schimbă proprietățile optice în funcție de mediu și până la nanoroboți autonomi concepuți pentru a căuta și a distruge celulele canceroase", a declarat Minh Tri Luu.

"Rezultatele seamănă puțin cu situația în care am folosi Meccano, jucăria de inginerie pentru copii, sau am construi un leagăn pentru pisică asemănător unui lanț. Dar, în loc de metal sau șnur la scară macroscopică, folosim biologia la scară nanometrică pentru a construi roboți cu un potențial uriaș", a adăugat Shelley Wickham.

Turcia depune eforturi pentru a opri circulația de dolari falși CITEȘTE ȘI Turcia depune eforturi pentru a opri circulația de dolari falși

Atunci când au asamblat acei "voxeli", cercetătorii au încorporat șiruri suplimentare de ADN la exteriorul nanostructurilor. Aceste noi fire acționează ca "zone de legare programabile", potrivit universității australiene.

"Acele zone acționează ca Velcro în culori diferite - concepute astfel încât numai firele în 'culori' identice (de fapt, secvențe complementare de ADN) să se poată conecta", a explicat Minh Tri Luu. Acest lucru permite un control exact asupra modului în care "voxelii" se leagă între ei, permițând obținerea unor rezultate foarte personalizate.

Terapiile țintite împotriva cancerului sunt una dintre cele mai interesante aplicații ale tehnologiei, au declarat reprezentanții universității australiene, deoarece crearea unor cutii robotice la scară nanometrică capabile să livreze medicamente direct în zonele vizate din organism reprezintă o metodă care are un potențial uriaș.

Folosind ADN-ul origami, oamenii de știință pot crea nanoboți care să răspundă la semnale biologice specifice, asigurându-se astfel că medicamentele sunt eliberate doar când și unde sunt necesare. Acest lucru ar putea face tratamentele împotriva cancerului mai eficiente, reducând în același timp efectele secundare.

Alte utilizări potențiale includ aplicații medicale, precum și în industria informatică și electronică. Cercetătorii analizează, de asemenea, modalitățile prin care această metodă ar putea conduce la îmbunătățirea tehnologiilor de verificare imagistică și la tehnici îmbunătățite de diagnosticare medicală sau de securitate.

"Această cercetare ne permite să ne imaginăm o lume în care nanoboții pot lucra la o gamă largă de sarcini, de la tratarea corpului uman la construirea de dispozitive electronice futuriste", a declarat Shelley Wickham

viewscnt
Afla mai multe despre
cercetători
cancer