Fabrica EGGER Rădăuți, un exemplu de economie circulară aplicată în producția modernă din sectorul lemnului

Fabrica EGGER Rădăuți, un exemplu de economie circulară aplicată în producția modernă din sectorul lemnului
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris astăzi, 11:00

Într-o perioadă în care industria lemnului este sub lupa opiniei publice și a organizațiilor de mediu din întreaga lume, fabrica EGGER de la Rădăuți se distinge drept un exemplu de sustenabilitate și eficiență.

Grupul EGGER are o prezență solidă în România, prin biroul de vânzări din București deschis în 2004, urmat de inaugurarea fabricii din Rădăuți în 2008. Această unitate de producție reprezintă una dintre cele mai semnificative investiții greenfield (de la zero) realizate în România, cu o valoare ce depășește 570 de milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News

EGGER și-a consolidat poziția treptat, pe parcursul anilor, devenind un jucător important pe piața locală și internațională a materialelor pe bază de lemn. Portofoliul de produse și servicii a fost extins constant pentru a răspunde cerințelor în schimbare ale pieței și industriei. Astăzi, EGGER este lider în România în domeniul prelucrării lemnului, raportat la cifra de afaceri.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Mai mult, din 2006 până în prezent, operațiunile EGGER din România au generat peste 304 milioane de euro în taxe și impozite locale și naționale.

Un element central în creșterea companiei a fost angajamentul ferm față de inovație și sustenabilitate, ceea ce a permis optimizarea proceselor de producție și minimizarea impactului asupra mediului. Întregul model de afaceri al EGGER este construit în jurul economiei circulare, unde fiecare resursă este valorificată la maximum.

În fabrica EGGER din Rădăuți, județul Suceava, lucrează peste 850 de persoane, majoritatea din județele Suceava, Neamț și Botoșani, consolidând poziția companiei ca unul dintre principalii angajatori din regiunea Moldovei.

Aproximativ 60% din producția totală constă în plăci aglomerate din lemn (PAL), dintre care 90% sunt melaminate, esențiale pentru industria mobilierului. Restul de 40% din producție este dedicat plăcilor OSB, utilizate în construcții.

Practicile sustenabile reprezintă o prioritate pentru EGGER

91% din materialele utilizate în fabricarea produselor EGGER provin din surse regenerabile, în principal lemn. Restul de 9% reprezintă componente chimice, cum ar fi rășinile și adezivii necesari pentru a lega așchiile de lemn.

Compania se dedică optimizării continue a acestor materiale și a proceselor de producție, pentru a reduce utilizarea lianților sintetici. De asemenea, colaborează activ cu parteneri externi de cercetare și industrii din lanțul valoric pentru a găsi soluții alternative ecologice.

În ceea ce privește resursele regenerabile, EGGER folosește lemn rotund de calitate a II-a pentru producția de OSB, iar peste 88% din materia primă utilizată pentru producția de PAL provine din deșeuri de lemn și co-produse, precum așchii de lemn, rumeguș și lemn mărunțit rezultat din prelucrarea primară a lemnului.

Astfel, cu investiții în reciclare care depășesc 20 de milioane Euro, compania a devenit cel mai mare reciclator de lemn din România. În ultimii 11 ani, compania a reutilizat peste 767.000 de tone de lemn provenit din deșeuri de lemn, demonstrând astfel un angajament ferm față de protecția mediului și sustenabilitate.

 

Pentru a sprijini reciclarea lemnului, compania a deschis cinci centre de colectare în România, sub numele Timberpak, localizate în București, Brașov, Cluj-Napoca și Arad. În 2022, EGGER a atins un procent de 21% de lemn reciclat în fabricarea plăcilor de PAL, având ca obiectiv creșterea  acestei ponderi la 25% până în 2025.

De asemenea, EGGER s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, în conformitate cu Acordul de la Paris, având ca obiectiv Net Zero până în 2050, adică eliminarea emisiilor la același ritm în care sunt produse. Grupul a adoptat o strategie globală concentrată pe reducerea emisiilor, nu pe compensare.

În România, EGGER și-a stabilit obiective precum reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 15% până în 2030, reducerea consumului de energie cu 10% până în 2030 și scăderea deșeurilor menajere cu 10% până în 2025, toate comparativ cu anul 2018.

EGGER nu se axează doar pe sustenabilitate în producție, ci și pe sprijinirea comunităților locale prin diverse inițiative de responsabilitate socială corporativă (CSR). Compania investește în proiecte esențiale precum educația, sănătatea, cultura și sportul, demonstrând angajamentul său față de îmbunătățirea calității vieții în zonele unde își desfășoară activitatea.

În 2023, EGGER a alocat peste 1 milion de euro pentru proiecte CSR în județul Suceava. De-a lungul celor 15 ani de activitate în România, compania a investit peste 6 milioane de euro în astfel de inițiative, consolidându-și statutul de partener de încredere al comunității.

viewscnt
Afla mai multe despre
egger
pal
osb
reciclare
sustenabilitate deșeuri lemnoase
economie circulară