Un fond de investiții din Bahamas își face intrarea de 135 milioane de euro în noul proiect de energie geotermală listat la BVB

Energie   
Un fond de investiții din Bahamas își face intrarea de 135 milioane de euro în noul proiect de energie geotermală listat la BVB

Sursa foto: Darryl Brooks | Dreamstime.com

Deși are aport de capital neglijabil din piața locală, Green Tech International atrage un acționar semnificativ din străinătate.

Imediat după listarea acțiunilor sale la cota pieței reglementate a Bursei de Valori București, compania Green Tech International (GREEN), cu un amplu proiect în domeniul energiei geotermale, a inițiat un acord de facilitate în valoare de 35 milioane euro, parte a unei investiții de 135 milioane euro, pentru echivalentul a 29,70 lei/acțiune din capitalul social, pe care o realizează în societate fondul alternativ de investiții GEM Global Yield LLC SCS.

Urmărește-ne și pe Google News

Entitatea, înregistrată în Insulele Bahamas, are în administrare active financiare în valoare de 3,4 miliarde dolari, conform datelor analizate de Profit.ro, și ținta prediclectă a ionvestițiilor în zona de private capital, a companiilor cu capitalizare mică și în proiectele de venture capital.

În afară de Bahamas, unde operfațiunile pentru piețe emergente sunt conduse de irlandezul Jonathan Collins, fondul mai are sedii la New York și Paris.

OMV Petrom estimează că va plăti zeci de milioane de euro în contul taxei pe stâlp CITEȘTE ȘI OMV Petrom estimează că va plăti zeci de milioane de euro în contul taxei pe stâlp

Achiziția masivă, realizată în regim extrabursier, pune în umbră exercițiul de doar 7,63 milioane lei derulat prin intermediul BVB și la care au participat doar 2 investitori instituționali, conform datelor procesării tranzacției. În prima zi în ringul de la București, titlurile cu simbolul Green au adunat schimburi de aproape 725.000 de lei.

Prețul de închidere de 15,60 lei/acțiune, confortabil peste prețul de facto de 14,25 lei/acțiune, al ofertei publice derulată la sfârșitul anului trecut, conferă companiei o capitalizare bursieră de 1,24 miliarde lei (250,11 milioane euro).

Cel mai mare jucător de la BVB atinge o valoare record CITEȘTE ȘI Cel mai mare jucător de la BVB atinge o valoare record

În urma tranzacției, fostul acționar majoritar, omul de afaceri Lars Alexander Haussmann, în vârstă de 55 de ani, și-a redus participația la 21,15% prin titluri, aceasta fiind exercitată prin compania AlpEurope Investments, din Elveția.

Cel mai important acționar, depășind și fondul din Bahamas, cu o deținere de 35,83% din acțiunile Green, devine Henri Millardet AG, firmă controlată de Raluca Simu, proprietara comerciantului de ceasuri și bijuterii Cellini, soție a omului de afaceri Horia Simu. Swiss Capital, intermediarul operațiunii de listare, are, de asemenea, o deținere de 10,02%.

Administratorul FP, al cărui mandat se încheie în 2026, se ″mută″ spre Est, la un Fond de companii de stat din Uzbekistan de 1,5 miliarde dolari, cu țintă de listare la Londra CITEȘTE ȘI Administratorul FP, al cărui mandat se încheie în 2026, se ″mută″ spre Est, la un Fond de companii de stat din Uzbekistan de 1,5 miliarde dolari, cu țintă de listare la Londra

Green Tech International deține sonde geotermale în zona Călimănești din județul Vâlcea, are un amplu proiect pentru dezvoltarea unei centrale geotermale și a unei rețele de termoficare aferente în București și a achiziționat o companie din Timiș, unde vizează dezvoltarea unei culturi de roșii cherry.

Emitentul care a lansat oferta publică și la jumătatea anului trecut prindea în raportarea neauditată active totale de 307,98 milioane lei deține 85% din compania Geotherm Distribution, împreună cu Geotherm are o participație de 73,97% din Apoterm Nădlac și mai are 100% din acțiunile Horti Green Invest.

VIDEO Avertisment de pe Wall Street al unui investitor legendar: Nici SUA și nici China nu își permit să piardă cursa pentru supremație în inteligența artificială CITEȘTE ȘI VIDEO Avertisment de pe Wall Street al unui investitor legendar: Nici SUA și nici China nu își permit să piardă cursa pentru supremație în inteligența artificială

„Obiectivul Green Tech este de a impulsiona decarbonizarea sistemelor de încălzire și răcire prin investiții de termoficare urbană pentru toate orașele din România în care are sonde geotermale”, spune prospectul ofertei publice aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Documentul dă indicații și asupra destinației sumelor vizate a fi atrase în oferta publică. În primul rând este vorba despre dezvoltarea Parcului Geotermal Agroindustrial în Călimănești, Vâlcea, pe baza utilizării a aproximativ 23,5 MW de energie geotermală pentru termoficarea orașului Călimănești, depozite frigorifice și instalații de procesare a fructelor și legumelor.

CONFIRMARE IFN-ul OMRO, controlat de Bogdan Ciobotaru, administrator la Leumi, First Bank și Digi, rostogolește împrumuturile sale obligatare CITEȘTE ȘI CONFIRMARE IFN-ul OMRO, controlat de Bogdan Ciobotaru, administrator la Leumi, First Bank și Digi, rostogolește împrumuturile sale obligatare

De asemenea, prospectul vorbește de potențiale oportunități precum achiziționarea de acțiuni în societăți care activează în domeniul agricol și alimentar, în domeniul energiei regenerabile sau în domenii industriale care utilizează intensiv încălzirea și răcirea care pot fi generale prin utilizarea energiei regenerabile, societăți din industrii care integrează vertical energia regenerabilă.

Răscumpărarea acțiunilor proprii și achiziționarea de active în domeniul agricol, alimentar și al energiei regenerabile sunt menționate, deopotrivă ca destinații ale resurselor atrase. Cheltuielile de capital sunt estimate la 389,2 milioane lei pentru parcul agroindustrial și la 188,9 milioane lei pentru infrastructura de la București, incluzând echiparea și repornirea sondelor aferente.

Fondul suveran al Norvegiei mai deține acțiuni la doar 4 companii listate la Bursa București, valoarea activelor a scăzut cu peste 60%. Norvegienii au vândut Aquila Part, Banca Transilvania, Digi, MedLife și Hidroelectrica CITEȘTE ȘI Fondul suveran al Norvegiei mai deține acțiuni la doar 4 companii listate la Bursa București, valoarea activelor a scăzut cu peste 60%. Norvegienii au vândut Aquila Part, Banca Transilvania, Digi, MedLife și Hidroelectrica

Horti Green Invest, achiziție recentă a Green Tech, este o firmă cu 16 sonde geotermale și 60 de hectare pentru proiecte de realizat în județul Timiș. Planul de business prevede finalizarea unui parc agroindustrial cu o suprafață cultivată de 2,53 hectare, destinată producției de roșii cherry. Capacitatea de producție ar urma să ajungă la 500 de tone pe an și veniturile estimate pentru anul 2027 ar urma să se ridice la 257,69 milioane lei,

Pentru București, emitentul are în vedere achiziționarea și extinderea unei rețele de termoficare în nordul Bucureștiului, în paralel cu construcția unei stații geotermale în zona Pieței Presei cu un developer imobiliar. Activele de exploatare a apelor termale erau la data raportului de audit realizat în vederea ofertei neutilizate, în conservare, fără autorizații de funcționare reînnoite.

FOTO Prima listare de la BVB din 2025 vine de la „un partener de cursă lungă”, o companie de 3 ori norocoasă în acest deceniu CITEȘTE ȘI FOTO Prima listare de la BVB din 2025 vine de la „un partener de cursă lungă”, o companie de 3 ori norocoasă în acest deceniu

Auditorii menționează că „nu au existat venituri provenite din exploatarea acestor echipamente neutilizate, existând venituri din producția și comercializarea de energie geotermică și produse derivate numai printr-una din filialele sale”.

În anul 2023, Green Tech International a realizat un câștig pretaxare EBITDA de 4,22 milioane lei și un profit net de aproximativ 420.000 de lei.

Planul de business indică faptul că Green Tech, Geotherm Distribution și Horti Green Invest ar urma să ajungă în anul 2030 la venituri totale de 690,97 milioane lei, un câștig pretaxare EBITDA de 429,92 milioane lei și un profit net de 309,06 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
gem global yield
bahamas
green tech
bvb
bursa
swiss capital